Skoro nikt nie odpowiada to może sam sobie podbije postów i robię to z czystą premedytacją. Napisze o rzeczach, o których zakładając to akwarium chciałem wiedzieć jak najwięcej.
Jak wystartowałem z akwarium?
Podłoże u mnie to jak wiadomo ASII+. Poprzedni zbiornik jaki posiadałem też był na nim więc całe stare podłoże wymieszane ze zwykłym żwirem akwarystycznym poszło na spód a na to nowiutki ASII+ od zafiry. Czemu mieszałem? Bo 5,4Kg ASII+ kosztuje 65zł a żwirek max 10:) Choć gdybym teraz zakładał zbiornik to byłby to jakiś czarny kamień np bazalt żeby nie było go widać modyfikacjach w posadzeniu roślin. Do tego cała woda z poprzedniego baniaka oraz dojrzały filtr.
Czemu nie mam grzałki?
Temperatura wody bez grzałki waha się 22*C w dzień do 20*C w nocy. Myślałem na początku, że będzie miało to negatywny wpływ dla żyjątek w akwarium ale zarówno licznie rozmnażające się krewetki jak i rybcie mają się dobrze a zarazem jaka oszczędność kosztów.
Czy mam problem z glonami?
Odpukać nie mam. Nawożę nawozami od tego pana ze startu (
nawozy@gmail.com) micro, macro + węgiel organiczny według zalecanych dawek i jedyna co mi w nich nie odpowiada to to że cholera rano jak jestem zaspany to ciężko odmierzyć te 3ml... Poza tym w mojej skromnej opinii lepsze od serii EASY LIFE którą wcześniej stosowałem a co najważniejsze zestaw tych nawozów (mic, mac +C) kosztuje 36zł czyli tyle co samo EasyCarbo od EL.... Dodam jeszcze, że akwarium mnie tak pochłonęło, że zakupiłem nawet butlę wysokociśnieniową CO2 i też dozuję - Dyfuzor oczywiście DIY ze strzykawki i korka lipowego.
Jakie mam światło?
Zestaw od ATTI 2x35W t5 AQUASTAR + GROLUX. Czasem mam wrażenie, ze tego światła jest jednak za dużo... Chyba wystarczyło by 2x28 ale może się mylę. Oczywiście z odbłyśnikami a to wszystko zmieszczone w standardową pokrywę bez większej przeróbki

Można? można
Czy jestem zadowolony z mojego akwarium?
Nie. Z dwóch powodów. Po pierwsze jestem zakochany w paletkach i cały czas fascynują mnie te ryby a ten zbiornik jest niestety za mały... Po drugie to jestem strasznym bezguściem w tworzeniu aranżacji co widać na załączonym wyżej obrazku.
Mam nadzieję, że choć jedna osoba to przeczyta i znajdzie w tym co napisałem odpowiedź choć na jedno pytanie. Póki co rośliny sa po przycince jak za tydzień jak odrosną, wyciągnę z szafy porządny aparat i mimo braku duszy artysty postaram się potwierdzić zdjęciami moim zdaniem bardzo dobrą kondycję roślin.
PS. Pewnie pomyślicie że jestem sknerą i marudą ale weźcie kalkulator i zobaczcie ile miesięcznie kosztuje akwarium to złapiecie się za głowę.
Pozdrawiam
-lucypper-