[126L] zupy rybnej

Awatar użytkownika
lucypper

[126L] zupy rybnej

Post autor: lucypper »

Witam. Chciałbym podzielić się z wami swoim nowym zbiornikiem. W planach było 240l z paletkami co jest w dalszym ciągu moim marzeniem niestety nie stać mnie na utrzymanie tak wielkiego zbiornika więc zostałem przy 126l.
Akwarium 80x35x45 cm (dł,szer,wys)
oświetlenie: 2x 35w t5 (aquastar, grolux) 9h dziennie
podłoże: to takie trochę misz masz bo zawiera 2 worki AS2+ oraz pod spód żwir akwarystyczny
woda: oczywiście kranowit
nawożenie: micro, macro, węgiel w płynie według dawek tego typka co sprzedaje nawozy na starcie
fauna: 5x Otosek
6x Bystrzyk Amandy
ok 25x Razbora Galaxy
50-80 krewetki RC
flora: widoczna na zdjęciu
Obrazek

Prosze o opinie i sugestie dotyczące akwarium

Aktualny stan przyrządzenia zupy

Obrazek

rośliny w moim akwarium
Hemianthus Callitrichoides (mały heniek-trawnik),
Eleocharis Parvula (trawnik),
Hemianthus Micranthemoides (duży heniek)
Rotala Rotundifolia,
Ludwigia Repens,
Limnophilla Sessiliflora,
Hygrophila Polysperma,
Heteranthera Zosterifolia,
Willow Moss Gigantea
phoenix moss
Ostatnio zmieniony 2013-04-01, 23:44 przez lucypper, łącznie zmieniany 3 razy.

lSauronl

Post autor: lSauronl »

Dla mnie bomba :mrgreen:
Naprawdę fajny baniaczek :mrgreen:

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ładny cukiereczek :-) a ta poświata czerwona z tyłu, to celowe czy coś się podczas robienia zdjęcia ze światłem stało :-) Pomijając ten fakt, jak porośnie może być naprawdę ciekawie jeśli będziesz ciał jak trza.
Łukasz

Awatar użytkownika
lucypper

Do akwarium trafił szaleniec z kosiarką i szpadlem. wszystko przyciął i trochę poprzesadzał ale chyba dobrze, że tak się stało bo musiało być z nim coś nie tak skoro poza dwoma wyjątkami nikt się w jego sprawie nie odzywał.
Ostatnio zmieniony 2012-12-05, 23:21 przez lucypper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lucypper

Skoro nikt nie odpowiada to może sam sobie podbije postów i robię to z czystą premedytacją. Napisze o rzeczach, o których zakładając to akwarium chciałem wiedzieć jak najwięcej.

Jak wystartowałem z akwarium?
Podłoże u mnie to jak wiadomo ASII+. Poprzedni zbiornik jaki posiadałem też był na nim więc całe stare podłoże wymieszane ze zwykłym żwirem akwarystycznym poszło na spód a na to nowiutki ASII+ od zafiry. Czemu mieszałem? Bo 5,4Kg ASII+ kosztuje 65zł a żwirek max 10:) Choć gdybym teraz zakładał zbiornik to byłby to jakiś czarny kamień np bazalt żeby nie było go widać modyfikacjach w posadzeniu roślin. Do tego cała woda z poprzedniego baniaka oraz dojrzały filtr.

Czemu nie mam grzałki?
Temperatura wody bez grzałki waha się 22*C w dzień do 20*C w nocy. Myślałem na początku, że będzie miało to negatywny wpływ dla żyjątek w akwarium ale zarówno licznie rozmnażające się krewetki jak i rybcie mają się dobrze a zarazem jaka oszczędność kosztów.

Czy mam problem z glonami?
Odpukać nie mam. Nawożę nawozami od tego pana ze startu (nawozy@gmail.com) micro, macro + węgiel organiczny według zalecanych dawek i jedyna co mi w nich nie odpowiada to to że cholera rano jak jestem zaspany to ciężko odmierzyć te 3ml... Poza tym w mojej skromnej opinii lepsze od serii EASY LIFE którą wcześniej stosowałem a co najważniejsze zestaw tych nawozów (mic, mac +C) kosztuje 36zł czyli tyle co samo EasyCarbo od EL.... Dodam jeszcze, że akwarium mnie tak pochłonęło, że zakupiłem nawet butlę wysokociśnieniową CO2 i też dozuję - Dyfuzor oczywiście DIY ze strzykawki i korka lipowego.

Jakie mam światło?
Zestaw od ATTI 2x35W t5 AQUASTAR + GROLUX. Czasem mam wrażenie, ze tego światła jest jednak za dużo... Chyba wystarczyło by 2x28 ale może się mylę. Oczywiście z odbłyśnikami a to wszystko zmieszczone w standardową pokrywę bez większej przeróbki :mrgreen: Można? można ;-)

Czy jestem zadowolony z mojego akwarium?
Nie. Z dwóch powodów. Po pierwsze jestem zakochany w paletkach i cały czas fascynują mnie te ryby a ten zbiornik jest niestety za mały... Po drugie to jestem strasznym bezguściem w tworzeniu aranżacji co widać na załączonym wyżej obrazku.

Mam nadzieję, że choć jedna osoba to przeczyta i znajdzie w tym co napisałem odpowiedź choć na jedno pytanie. Póki co rośliny sa po przycince jak za tydzień jak odrosną, wyciągnę z szafy porządny aparat i mimo braku duszy artysty postaram się potwierdzić zdjęciami moim zdaniem bardzo dobrą kondycję roślin.

PS. Pewnie pomyślicie że jestem sknerą i marudą ale weźcie kalkulator i zobaczcie ile miesięcznie kosztuje akwarium to złapiecie się za głowę.

Pozdrawiam
-lucypper-
Ostatnio zmieniony 2012-12-05, 23:53 przez lucypper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Jak na totalny brak artystycznej duszy kompozycja roślinna wyszła Ci nadspodziewanie wyśmienicie :-)
lucypper pisze:PS. Pewnie pomyślicie że jestem sknerą i marudą ale weźcie kalkulator i zobaczcie ile miesięcznie kosztuje akwarium to złapiecie się za głowę.
Ja mam tak samo :mrgreen: skoro nie ma potrzeby uzywania grzałki to po co ja mieć. Ty wydałes jeszcze kase na firmowe podłoże a wielu w tym ja kupują zwykła ziemie czy torf za 8zł i starcza na rok :mrgreen: Więc aż taka sknerą nie jesteś są lepsi :-D

Awatar użytkownika
lucypper

Czasem nawet ślepej kurze się ziarnko trafi :-P

Jak wystartuję z nowym baniakiem to na pewno postawię go na torfie ;-)

Awatar użytkownika
lucypper

Moim Galaxy zebrało się na czułości (tak mi się wydaje) po podmianie wody. Poniżej zamieszczam filmik.

Film

Awatar użytkownika
lucypper

No to może mały update ;-)
W akwarium pojawiły się gupiki tiger które już doczekały się potomstwa, para molinezji oraz zbrojnik niebieski. Zagościła również grzałka.
Co sądzicie o tej zupie ? Pomijam oczywiście brudne szyby :-P

Obrazek

PS. Nauczy mnie ktoś fotografować akwaria? :roll:
Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 19:58 przez lucypper, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
lucypper

tradycyjnie wszyscy bardzo wylewni ;-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lucypper pisze:tradycyjnie wszyscy bardzo wylewni ;-)
Booo...normalnie wszystkim mowę odjęło :-P Powiem, że akwa miłe dla oka, trochę gałęzatka nie pasuje...no chyba, że ją "rozłożysz" na kawałku kokosa :-)
Widzę, że Tigery śmigają...aż trudno je dostrzec ;-)

Awatar użytkownika
Horyzont

Post autor: Horyzont »

Ładna aranżacja, tylko czekać aż rośliny dojdą do tafli. Szkoda tylko, że mieszkańców na zdjęciu nie widać :)

king
Kontakt:

Post autor: king »

willow gigant ekstra:)

Awatar użytkownika
lucypper

Odjęło mowę :mrgreen: Czuje sie zaszczycony :mrgreen: Ta gałęzatka faktycznie taka ni w ząb nie pasuje... Tigery tak szaleją że nawet jak się uprę żeby zrobić im zdjęcie to i tak jest to nie możliwe ale od tych zalotów doczekałem się 30 maluszków :-) Co do gigantei to faktycznie jest to ładny okaz :-)

Awatar użytkownika
lucypper

No to przyszedł czas na małą aktualizację. Żeby nie być gołosłownym z tą zupą rybną to podam obsadę:
20x Razbora galaxy
60 +/- 10 x Gupik green tiger (zainteresowanych kupnem zapraszam na pw)
7x otoski
1x glonojad ale nie wiem jaka to dokładnie odmiana
1x kosiarka - trafiła troche eksperymentalnie i nie zdała egzaminu
2x molinezja - patrz wyżej
10 x bystrzyk amandy
10^n przy n dążącym do nieskończoności x Red cherry (zainteresowanych kupnem zapraszam na pw)

Do akwarium trafił nowy korzeń, mech phoenix i prawie trafiło moje wymarzone staurogyne gdyby nie fakt że użytkownik z którym sie umówiłem już po odbiór stwierdził że jednak mi nie sprzeda... :-/ Tak też można :-|

Obrazek

Podoba sie to komentować proszę nie podoba to również proszę o komentarz :-P
Ps. Do akwarium trafiła grzałka i aktualna temperatura to 296 K ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”