Sklepy w Pabianicach

kamil_pce

Sklepy w Pabianicach

Post autor: kamil_pce »

Witam chciałbym poznać i wymienić się opiniami na temat sklepów zoologicznych w Pabianicach:) Prosił bym o wypowiedzi ludzi którzy mają wiedzę o tym:)

Wiec moja opinia.

1) Hobby - Zamkowa ( centrum ): Chyba najstarszy działający sklep zoologiczny w Pabianicach lecz osobiście nie przepadam za nim z powodu że zakupione u nich przeze mnie rośliny dość szybko padały. Zauważyłem to że tam gdzie mają roślinki mają bimbrowniki gdzie przeciętny kowalski nie posiada tego. Co do ryb różnie z nimi bywało na pewno nie polecił bym zakupu tam ryb.. Ceny umiarkowane do przyjęcia ( 7/10 )

2) Hobby - Warszawska ( starówka ): Prowadzi go bodajże córka właścicieli Hobby z Zamkowej ale ceny u niej szokują np za Zbrojnika niebieskiego ok 3cm 9 zł :) Co do roślin tak samo sam bimber i raczej w akwarium bez tego ciężko jest je utrzymać. ( 4/10 )

3) Nazwa nie znana - róg 20 Stycznia a Gryzla ( Bugaj ): Polecam tam tylko roślinki ryby owszem też zdrowe dobrze dokarmione lecz ceny są stosunkowo wysokie lecz nie tak jak na Zamkowej w Hobby ( 6/10 )

4) BRICOMARCHÉ - Myśliwska ( bugaj ): Nie jest to sklep typowo zoologiczny lecz osprzęt i rybki można kupić, co do ryb nie polecam w 100% kupiłem tam samiczkę Betta ( Bojownika ) i w ciągu 2 dni padła z 2 było to samo może to tylko tak u mnie ale mam nie miłe wspomnienia. Co do osprzętu to faktycznie jest bardzo tani aż zastanawiająco tani, znalazłem filtr AquaEl-a tańszy niż na giełdzie. ( 5/10 )

5) Nazwa nie znana - Chyba ulica tkacka ( Piaski )( nie jestem pewien w 100% ) sklep znajduję się w bloku schodzi się po schodach na dół właściciel ma bodajże na imię Tomek: Na temat tego sklepu, właściciela oraz rzeczy i zwierząt które tam są nie powiem nic złego na prawdę można się dogadać co do ceny w razie potrzeby zawsze pomoże przywiezie z giełdy czy coś podpowie doradzi. Ceny ma stosunkowo niskie często ma ciekawe ryby które są dość rzadkie. Ma duży wybór preparatów, pokarmu. Osobiście dowiedziałem się o tym sklepie od kolegi i od tamtej pory tylko u niego kupuję rośliny nie padają ryby "ruchliwe" i dobrze wyglądające ( 9/10 )

To tylko moja opinia na temat tych sklepów o innych się nie wypowiadam ponieważ nie miałem okazji być ich klientem. Powtarzam to MOJA OSOBISTA OPINIA na temat wych sklepów oczywiście może ktoś się ze mną nie zgodzić ale po to jest ten temat:)
Czekam na opinie Innych osób na temat PABIANICKICH sklepów zoologicznych:)
Ostatnio zmieniony 2013-02-20, 20:47 przez kamil_pce, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

kamil_pce pisze:nie przepadam za nim z powodu że zakupione u nich przeze mnie rośliny dość szybko padały. Zauważyłem to że tam gdzie mają roślinki mają bimbrowniki gdzie przeciętny kowalski nie posiada tego.
kamil_pce pisze: Co do roślin tak samo sam bimber i raczej w akwarium bez tego ciężko jest je utrzymać.
kamil_pce pisze:tylko u niego kupuję rośliny nie padają
Chyba kolego nie masz zielonego pojęcia o akwarystyce roślinnej. Nie rozumiem Twych opinii, to że sprzedawca dba o nie to ma być zarzut? :shock: Dziwne... ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Chcac niechcac podpisuje sie pod postem krzych0062,
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz...dla nas jest to oczywista oczywistość, inni widać robią z tego zarzut ;-)

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Co do 5 to też polecam, choć raz zakupione tam ryby w krótkim czasie padły :-/
Hobby odradzam, ceny wysokie, obsługa kiepska.
Polecam zoologiczny na ul. Kościuszki ceny w Pabianicach chyba najlepsze(osprzęt), jak czegoś nie ma to przywiezie. Ryby najlepiej kupować zaraz po dostawie(piątek), z roślinami już gorzej, albo nie ma albo są złej jakości.

Awatar użytkownika
krzych0062

arek17ap pisze:Ryby najlepiej kupować zaraz po dostawie(piątek),
Kolejny zong...robi się dokładnie na odwrót :-) No chyba, że ktoś ma sporo kasy do stracenia lub ewentualnie chce przeprowadzić kwarantannę zakupionych rybek :-)

kamil_pce

Chyba kolego nie masz zielonego pojęcia o akwarystyce roślinnej. Nie rozumiem Twych opinii, to że sprzedawca dba o nie to ma być zarzut? :shock: Dziwne... ;-)
Ja wiem że sprzedawca w każdym sklepie chce pokazać jak najlepiej swój towar lecz też dodałem jak byś nie zauważył że dla przeciętnego kowalskiego który nie posiada bimbrownika w zbiorniku może być to problem z utrzymaniem takiej roślinki, ja osobiście nie posiadam ponieważ nie potrzebuje mam dobre naświetlenie i nawóz.
Ryby najlepiej kupować zaraz po dostawie(piątek), z roślinami już gorzej, albo nie ma albo są złej jakości.
Tu się zgadzam z przedmówcą. Ryby są zazwyczaj zestresowane samą giełdą i transportem do sklepu lepiej się wstrzymać klika dni gdy się uspokoją.
Ostatnio zmieniony 2013-02-20, 22:35 przez kamil_pce, łącznie zmieniany 1 raz.

Pabian

Post autor: Pabian »

kamil_pce,

1.
Na Zamkowej mają mało roślin i niektóre z nadwodnej hodowli. Z właścicielem tego sklepu jeszcze za komuny jeżdziłem na ryby ... wtedy miał fabryczkę pokarmów dla rybek,w domu na przeciw Lewityna , też HOBBY się nazywała ...Ogólnie akwariami zajmuje się jego żona a on siedzi przy wędkach ...generalnie jak z nim pogadać to mówi że lipa ,ludzie mało kupują i nie ma sensu inwestować w akwaria.

2. To jest jego synowa i ona głównie zajmuje się tym interesem . Wcześniej prowadziła z mężem .Ceny ma może wyższe ,ale baniaki zadbane i nie ma syfu w sklepie.Rośliny brałem raz czy dwa i się przyjęły ,ryby też zdrowe.

3.Dlaczego uważasz ,że ceny ma wysokie ? Niedawno miał Galaxy po 5 zł i powiedział ,że jak wezmę przynajmniej 10 ,to po 4,50....jak na sklep to moim zdaniem bardzo tanio. Ogólnie polecam ,bo gość kumaty i idzie z nim dużo rzeczy załatwić. Po za tym nie wciska kitu aby sprzedać za wszelką cenę

4.Brico....szkoda gadać

5. ul.Niecała.....w sumie mam najbliżej do niego ,ale nie zaglądam tam zbyt często, a raczej w ogóle.

Jest jeszcze jeden sklep , na 20-ego Stycznia...ale raczej jeżdżę tam po pierdółki do łódki i pogadać gdzie bierze ryba :mrgreen: :mrgreen:

aa i jeszcze koło Nomi jest , ale tam raczej psy koty ,a parę rybek na krzyż mają.

Gdzie na Kościuszki jest sklep ? Oświećcie mnie proszę ,bo chyba niedawno powstał , chyba nie mówicie o tym drewniany styranym domku w którym kiedyś był zoolog?
Ostatnio zmieniony 2013-02-20, 22:38 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

kamil_pce

3.Dlaczego uważasz ,że ceny ma wysokie ? Niedawno miał Galaxy po 5 zł i powiedział ,że jak wezmę przynajmniej 10 ,to po 4,50....jak na sklep to moim zdaniem bardzo tanio. Ogólnie polecam ,bo gość kumaty i idzie z nim dużo rzeczy załatwić. Po za tym nie wciska kitu aby sprzedać za wszelką cen
Różnie to bywa z cenami może akurat to co mnie interesowało było wygórowane ale tak jak napisałem to moje osobiste zdanie:)

A koło Nomi fakt jest na Traugutta przy Konforcie ale tak jak napisałeś dla właścicieli psów i kotów jest tam raj duże zaplecze dla zwierzaków lecz rybek tam hmm może z 4 akwaria gdzie są neony i jakieś pielęgniczki..[/quote]

Awatar użytkownika
krzych0062

kamil_pce pisze:dodałem jak byś nie zauważył że dla przeciętnego kowalskiego który nie posiada bimbrownika w zbiorniku może być to problem z utrzymaniem takiej roślinki,
A czy myślisz, że rośliny "hodowane przemysłowo" pozbawione są węgla? Nie mówię tu o emersach...
kamil_pce pisze:ja osobiście nie posiadam ponieważ nie potrzebuje mam dobre naświetlenie i nawóz.
Światło to nie wszystko, nawóz również, bo potrzeba do tego właśnie węgla, by rośliny mogły mieć z nich pożytek ;-)

kamil_pce

A czy myślisz, że rośliny "hodowane przemysłowo" pozbawione są węgla? Nie mówię tu o emersach...

Światło to nie wszystko, nawóz również, bo potrzeba do tego właśnie węgla, by rośliny mogły mieć z nich pożytek ;-)
Wiem wiem lecz na moje wymagania wystarcza mi to co mam i nie narzekam na "rozkwit" roślin:) Lecz jak wiadomo duża ilość osób posiadających akwaria to "kowalscy" którzy się nie bawią w lampy nawozy CO2 twardość wody itp:)

Pabian

Post autor: Pabian »

kamil_pce pisze:
Tu się zgadzam z przedmówcą. Ryby są zazwyczaj zestresowane samą giełdą i transportem do sklepu lepiej się wstrzymać klika dni gdy się uspokoją.
.....najlepiej poczekać ze 2-3 tyg. o ile nie zostaną sprzedane ,ani nie przejdą w tryb offline ,to można brać

Lukiki

Post autor: Lukiki »

kamil_pce, co,to w ogole xa stwierdzenie "na moje wymagania" ?
Chlopie,kupujac rosliny obeznaj sie w temacie czego potrzebuje do prawidlowej uprawy.

To ze w sklepie jest trzymana na gazie,to tylko dobrze swiadczy o wlascicielu.
O Tobie natomiast odwrotnie,bo kupujesz rosline,do ktorej zalecany jest wegiel,a sam go nie podajesz.
Pretensje miej do siebie samego,a nie zwalaj winy na sklep.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

kacperek167

Post autor: kacperek167 »

Sklep na Kościuszki jest dalej i własnie w tym starym styranym domku ;p

Kaledon

Post autor: Kaledon »

I jak zawsze lobby estetyczno-rośliniarskie musi wytępić każdy przejaw odmiennego myślenia. To właśnie jest najpiękniejsze na tym forum :mrgreen:
Czy możecie na chwile przyjąć, że większość ludzi posiadających akwaria (celowo nie napisałem akwarystów) chce trzymać rybki, mieć do tego roślinkę i z tego mają frajdę. Nie muszą wiadrami wywalać co tydzień roślin. Chcą po prostu, żeby coś tam rosło i ładnie wyglądało. I nie będą gazować, nawozić, i świecić jak miłośnicy roślinniaków.
krzych0062 pisze:Chyba kolego nie masz zielonego pojęcia o akwarystyce roślinnej. Nie rozumiem Twych opinii, to że sprzedawca dba o nie to ma być zarzut? :shock: Dziwne... ;-)
I tu chyba jest zawarty cały problem. 90% kupujących nie ma pojęcia o akwarystyce roślinnej i ma ją gdzieś. To, że coś dla Was jest plusem dla nich jest sporym minusem.
Dla przeciętnego kupującego roślinka ma być posadzona i rosnąć. Nic więcej nie potrzebują. Do tego oczekują od sprzedawcy, że dobierze im coś takiego. A tego warunku nie spełniają rośliny rosnące przy dużym oświetleniu, zalane nawozami, że prawie świecą i do tego zagazowane. A niestety tak przerzuca się straty z popularnych koszyczków na kupujących. Koszyczek zazwyczaj nigdy nie rosnący pod wodą trafia do dobrych warunków i ma szanse przetrzymać (nie koniecznie rosnąć) do czasu aż ktoś go kupi. Za to kupujący nie mający nie tyle możliwości co nawet ochoty zapewnienia podobnych warunków wsadza to do siebie i za chwile leci po następną roślinę ponieważ ta zgniła. I wcale nie dotyczy to tylko super wymagających roślin.
A tak na marginesie rośliny "wymagające" CO2 rosną również w akwariach nie nawożonych i nie gazowanych. Po prostu maja dużo mniejsze przyrosty.

Tak więc może trochę zrozumienia dla odmiennej filozofii uprawiania tego przyjemnego hobby. To, że ktoś robi inaczej i czego innego oczekuje nie oznacza, że trzeba mu narzucać swoją "jedynie słuszną" drogę.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”