start zbiornika

DoDo

start zbiornika

Post autor: DoDo »

Witam. Niebawem będę startował nowy zbiornik 200l. Chcę żeby rosło tam kilka roslinek i rybki miały gdzie pływać, doradzicie mi jakie mało wymagające rośliny mogę wsadzić? Tak żeby nie czarować z oświetleniem i nawozami w dużej dawce? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Jeżeli będziesz miał 0,3W/l to jakieś anubiasy, kryptokoryny itd ale nie będą one też szybko rosły przy oświetleniu pow. 0,4W/l w moim akwarium rośliny dopiero przestały wegetować i nie walczyły o życie tylko zaczęły rosnąć. Przebudowa pokrywy mającej 2x30 W tej oryginalnej do 200l akwa to chyba pierwsze co warto zrobić bo rośliny będą poprostu rosły. A jeśli dobrze się zakręcisz to statecznik wyrwiesz za dychę, świetlówkę możesz kupić w elektrycznym jakąś tańszą i z tego co mi się wydaje też będzie ok i tanio przy okazji. W podłożu miałem zwykłą ziemię z castoramy najtańszą. A nawozy to też nie duży koszt np na akwanawozy zamawiasz jakieś mikro i makro. Więcej chyba niż 30 zł z przesyłką nie dasz. Potem tylko trzymasz prawidłowe parametry N i P te testy chyba na początek by się przydały. Piszę to bo przy 0,3 W/l bacopa pogubiła liście i rotala jak wypłosz wyglądała. W sumie to mało co chciało rosnąć . ;-)

DoDo

Przeróbkę pokrywy zrobię na 100%, jako podłoże mam zamiar wrzucic żwir rzeczny, nie chcę kombinowac z ziemią żeby nie było bagna w zbiorniku, co jeszcze mógłbym zrobic żeby akwa cieszyło oko?:)

behemoth

Post autor: behemoth »

Możesz pod żwir wysypać podkład, np: jbl aquabasis i to przysypać warstwą żwiru.
Ja mam to wysypane pod , jbl manado zielsko na tym rośnie i nie kaprysi.
Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 19:27 przez behemoth, łącznie zmieniany 1 raz.

DoDo

Mam nadzieję, że na Starcie coś teraz znajdę w dobrej cenie i wrócę do domu z baniakiem, filtr już odpaliłem w obecnym baniaku żeby mu się troszkę dojrzało, zmieszam nwy żwir z obecnym i na początku mam zamiar wrzuicic do środka aqua szut-a żeby start był nieco ułatwiony. :-)

sulejman

Post autor: sulejman »

Baniak LT (ziemia pod żwirem) nie jest bagnem.
zibi

DoDo

Jak widzę to zachwalacie ziemię. Chyba zaryzykuję i tak zrobię

Awatar użytkownika
sarin3

Mam ziemię już 2 lata i nic się nie dzieje. na ziemi dajesz warstwę żwiru i rośliny sadzisz w tym żwirze a one same dopero dostają się do ziemi więc nie ma co wzburzać tej ziemi.

DoDo

Dużo tej ziemi dać? Chce tylko po bokach troszkę roślin wsadzić i na tył zbiornika.

sulejman

Post autor: sulejman »

ze 3 cm ziemi przynajmniej 5 cm żwiru z przodu i zwiększaj grubość żwiru idąc w kierunku tylnej szyby tak przynajmniej do 8 cm. Ja bym dał warstwę ziemi na całym dnie. Teraz planujesz rośliny po bokach i na tyle ale na przykład za pół roku uznasz że byłoby fajnie coś dosadzić zmienić trochę wygląd.Pamiętaj o powolnym napełnianiu zbiornika przy takim dnie i nie lej strumieniem bezpośrednio na żwir - pomocny przy napełnianiu jest plastikowy talerz.
zibi

Awatar użytkownika
sarin3

Jeśli nasadzisz rośliny to zawsze lepiej z talerzem to zrobić żeby wszystkiego nie powysadzać i nie dawaj ziemi do samej szyby.

Awatar użytkownika
koziello

Post autor: koziello »

Ja zawsze do wlewania wody używam połówki kokosa :P
"Pośpiech w akwarystyce, jest wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi"

Obrazek

DoDo

Zaspalemanawialem się jeszcze nad kulkami glinianymi w żwir. Ale chyba ziemia będzie bardziej długotrwała.

Awatar użytkownika
sarin3

Gdzieś czytałem żeby ziemię wymieszać z gliną przed wrzuceniem do akwa będzie bardziej żyzna więc te kulki to dobry pomysł. Wrzuć je na pewno nie zaszkodzi. Osobiście zastanawiam się czy jakiś substrat podżwirowy nie zmieszać z ziemią http://www.rybarium.pl/jbl-florapol-700g.html Na przód gdzie żwiru będzie mało nasypać tylko tego a dalej położyć na warstwę nasypanej ziemi. Ale to moje kombinowania nie patrzyłem nigdzie czy ktoś takie cuda już robił.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja u siebie miałem ziemię pod żwirem i nie było z nią żadnych problemów, miałem warstwę ok 5cm ziemi i ok 5cm żwiru to z tyłu oczywiście i zmniejszało się ku przodowi. Teraz będę odpalał kolejny baniak z roślinami i też będzie "na ziemi". Taki zbiorniczek przy dobrze dobranej obsadzie jest stabilny i nie wymaga zbyt wielu interwencji nawet nie trzeba nawozić, co codzienną obsługę uprasza do karmienia ryb. Oczywiście jak ktoś chce można dodawać nawozy i CO2 ale i bez tego roślinki sobie radzą. Jedyne co to trzeba uważać przy wyrywaniu roślin, trzeab to robić delikatnie i powoli i nie ma problemów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”