[69] Mchy na korzeniach

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ja takie cos widzialem dawno temu na zagranicznym forum.
Mial chlopak zylke naciagnieta.
O tyle ladnie,to wygladalo ,ze mial ja przepleciona przez akrylowa ramke.
Czy jemu "pracowala" ta zylka,to nie wiem,widzialem ten patent przypadkiem.
Ale nie sadze,by przy mocnym naciagu xylka sie rozluznila.

Siatka jakas pewnie bedzie mniej estetyczna niz szyba.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pabian

Post autor: Pabian »

Trzeba by próbę zrobić ....ze 2-3 nitki powiązać do jakiś badyli i zostawić pod lampą , warto sprawdzić ,bo pomysł ok.

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

wg mnie tez dobry pomysł parę ryb mi odpłyneło w powietrzu jak jeszcze miałem odkryte akwarium ma przyszłość będe wiedział co zrobić by nie szpecić szybą

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A ja pomyślałem właśnie o czymś zupełnie innym. Przecież ryby jak skaczą to raczej blisko szkła, prawda, tak mi sie wydaje, a nie ze środka tafli wody? Jakby zrobić taka ramkę szklaną na wymiar szkła tzn dlugość i szerokość, ładna estetyczna, kładziona na płasko, o szerokości powiedzmy max 5 cm, może i mniej. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi, to tak jakby z szyby robionej na wymiar nakrywowej na całe akwa, wyciąć środek i zostawić taka ramkę o krawędziach ok 4-5cm:) wydaje mi się, ze to byłoby wystarczające, ryba nie podskoczyłaby ze środka tafli raczej. :-D
Łukasz

ziemian

Post autor: ziemian »

No pewnie i masz rację chodź ryby ławicowe np. Nannostomus potrafią skakać na mega wielkie odległości.
Mi N. Mortenthaleri jak je prze łowiłem do tarliskowego i poszedłem po szybę to skubaniec mi wyskoczył i znalazłem go 5m od akwarium :lol: Na szczęście nic się nie stało ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Tez dobrze.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pabian

Jeżeli zdałoby to egzamin ,to koszt takiej szybki byłby dość duży (cięcie wodą)

ziemian

Orientujesz się ile taki koszt wycięcia na wloty filtra itp ???

Pabian

ziemian pisze:Orientujesz się ile taki koszt wycięcia na wloty filtra itp ???
Jaka grubość szkła i średnica otworu ... czy lużny element akwa ...czy już sklejone?
O ile Ci chodziło o otwory w bocznej/tylnej szybie baniaka
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 01:00 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

ziemian

Mi chodzi o otwory w szybie nakrywowej do akwarium powiedzmy że szyba jak najcieńsza.
Otwory na wąż wlotowy i wylotowy oraz na środku do karmienia ryb jakiś otwór

Pabian

ziemian pisze:Mi chodzi o otwory w szybie nakrywowej do akwarium powiedzmy że szyba jak najcieńsza.
Otwory na wąż wlotowy i wylotowy oraz na środku do karmienia ryb jakiś otwór
Jeżeli w szybach nakrywkowych ,to otwory pod węże nie są dobrym pomysłem ...jak będziesz zdejmował szyby ? Za kazdym razem byś musiał demontować rury. Lepszym rozwiązaniem jest wycięcie rogów szybek nakr. Zrobi Ci to każdy szklarz za przysłowiowego piątaka. Jeżeli chodzi o otwór na karmienie ,to koszt oscyluje w granicach 20-50zł -zależy jaki szklarz ,jaki duży otwór ,jaka grubość szkła
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 02:09 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

ziemian

No ja miałem na myśli otwory nie bezpośrednio na węże tylko właśnie takie które pozwolą mi ściągać szybę- przy krawędziach ;-)

Dzięki za rozeznanie

Luana

Post autor: Luana »

A cieniutki akryl / bezbarwna plexi nie byłaby lepsza? I lżejsze, i mniej "tłukące"...
A wycinać różne dziury łatwiej.

Pabian

Luana pisze:A cieniutki akryl / bezbarwna plexi nie byłaby lepsza? I lżejsze, i mniej "tłukące"...
A wycinać różne dziury łatwiej.
Nie chcę żebyście pomyśleli ,że krytykuje każdy pomysł ... ;-) każdy ma swoje wady i zalety , co do plexi ,to oczywiście fajny wygląd i łatwa w obróbce (wyrzynarka i palnik aby obtopić krawędzie), ale plexi wygląda super jak jest nowe ...nie wiem czy po kilku czyszczeniach nie porysuje się na tyle ,że będzie do wymiany :-/ Po za tym nie wiem ile plexi kosztuje z m2 ,ale może okazać się ,że będzie niewiele taniej niż szkło i wycinanie w nim "ramki"

Hex

Post autor: Hex »

taki kawałek na akwa będzie kosztował około 30-33zl o ile dobrze pamiętam bo za kawałek 60*10 płaciłem około 9-11 zl jeśli mowa o sklepie na piekarskiej

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”