Nie podaje CO2. Uważam, że to nienormalne (mam akwaria rybne, choć ekstremalnie zarośnięte).maly07071989 pisze:Kolego a podajesz CO2 ??
Nie. CO2 nie ma wpływu na twardość węglanową. Kh stabilizuje zmiany pH – przeciwdziała jego spadkowi.maly07071989 pisze:eśli stopniowo zakwaszalbym wodę do 4 kh i ciągle dolewał wodę o tej twardosci weglanowej to czy pod wplywem co2 ta wartość może się zmienić obnizyc sie do zera??
Tak. W bardziej zaawansowanych systemach CO2 właśnie tak to się robi. Ale tam jest stały pomiar pH i dawkowanie CO2, żeby był zadany poziom pH.maly07071989 pisze:A drugie moje pytanie czy jesli bedzie stale kh 4 w podmienianej wodzie az w koncu w akwarium ustabilizuje sie na tej wartosci to czy jest mozliwosc ustawienia co2 na takim poziomie by ph wynosiło 6.5?
Ale zgodnie z kalkulatorem, np. takim
http://www.holendry.republika.pl/co2/ka ... r_co2.html
przy pH 6,5 i kh 4 masz 39 ppm CO2. Czyli zgodnie z tą stroną b. dużo.
Tu nie odpowiem, bo nie mam doświadczenia z podawaniem CO2. Dawno temu stosowałem bimbrownie, ale z wodą o kh 8-12, więc tak mała dawka przy takim buforze nie miała wpływu na pH (zresztą dość wysokie). Myślę, że zaraz jakiś rośliniarz się wypowie.maly07071989 pisze:I jesli wkoncu ph wyniesie 6,5 czy stosowanie CO2 na noc by nie dopuscic do spadku ph jest dopuszczalne dla ryb itp zyjących w akwarium (wiem że tak bo rosliny w nocy produkują co2) tzn by obsada nie padła ??
Wiele osób na tym forum stosuje całodobowo instalacje CO2 i wszystko żyje. Choć to trochę marnowanie CO2.
Pzd
P.