[575 Litrów / Tropikalne Rzeki

ZolwiK

[575 Litrów / Tropikalne Rzeki

Post autor: ZolwiK »

AKWARIUM
200x48x60

FILTRACJA
Jbl E1501

OGRZEWANIE
300W jager

OŚWIETLENIE
1XHQI 70W Kanlux ( szeroki klosz )
2XLampy led

PODŁOŻE
Natural Substrate - Wojtaszkowe ,
wieszchnia warstwa piasek do piaskownicy z castoramy o granulacji 0, - 1,1 mm

DEKORACJE
Korzenie własnej roboty
2x korzenie afrykanskie mopani
połamane gałezie wierzby
liscie dębu
szyszki olchy
kora

FLORA
Anubiasy
Microzorium
Lotos zielony, czerwony
i inne

FAUNA
11xChanna Gachua sp. Inle Lake
5xtrzciniak
2xZbrojnik niebieski
3xZbrojnik ( nie wiem jaki to jest )
1xZbrojnik (Albinos)
1xPlecostomus
Xxświderki

WODA
Mokra z kranu bez ulepszaczy bez chemi bez nawozów, temperatura utrzymuje sie w granicach 27 stopni,
Na chwile obecna podejrzewam że kwaśna i miękka ( napewno lekko brązowawa ;P ) ph 7,5
Średnio dolewam świeżej około 5litrów na 3 dni ( to co wyparuje )

Sory za fotke calości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3 Ostatnie fotki są z wczoraj reszta troszke w stecz, w baniaku zaszło kilka delikatnych zmian ale to zaktualizuje niebawem ;)
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 13:12 przez ZolwiK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Z ciekawości zapytam, na czym postawiłeś akwarium :-D na tym samym regale co przedtem??? Tamten regał wytrzymał??? pytam bo mam podobny regał i ciekaw jestem czy by wytrzymał.

ziemian

Post autor: ziemian »

Akwarium zrobione bajka tylko foty wrzuć lepsze bo te kijowe są .... ;-)

ZolwiK

wachkala pisze:Z ciekawości zapytam, na czym postawiłeś akwarium :-D na tym samym regale co przedtem??? Tamten regał wytrzymał??? pytam bo mam podobny regał i ciekaw jestem czy by wytrzymał.

Stoi na tym co na zdjęciach.
Dodatkowo pospawałem, na tył, boki i spód poszły płyty pilśniowe.
Dałem je poto żeby dodatkowo wszystko usztywnić.

Nie ma prawa nic nawet drgnąć :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ta channa jest jedna, czy jest ich jedenaście jak napisałeś?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ładny aranż, dolej trochę wody, może nie po sam brzeg ale nieco więcej. Będzie to wyglądało znacznie lepiej. Jak spisuje się ten kubeł w tak dużym akwa, miałem zapytać wcześniej już, nie za słaba filtracja??
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 20:01 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ZolwiK

wojtekr pisze:Ta channa jest jedna, czy jest ich jedenaście jak napisałeś?

Zostało 10, jedna niestety jakiś miesiąc temu znalazła się pod lodówką ;(

ZolwiK

lukaszLDZ pisze:Ładny aranż, dolej trochę wody, może nie po sam brzeg ale nieco więcej. Będzie to wyglądało znacznie lepiej. Jak spisuje się ten kubeł w tak dużym akwa, miałem zapytać wcześniej już, nie za słaba filtracja??

Niestety nie moge dolac wiecej wody...
Po pierwsze trzciniakom mogło by sie zachcieć wyjść na spacer, po drugie chanki skaczą za wysoko. Przy tym poziomie wody co jest jedna wylądowała na podłodze ;/

Co do filtracji zastanawiałem sie ostatnio na sampem ( metoda overflow czy jakoś tak ) ale doszedłem do wniosku że nie ma sensu. Przy takiej obsadzie,diecie i podłożu kubełek jest wystarczający.
Podmian wody nie robie dolewam tylko to co odparuje. Dno nigdy jeszcze nie było odmulane i raczej nie będzie. Jedyne co to częstsze czyszczenie gabek. 3 koszy z ceramiką nie ruszam wcale.

Awatar użytkownika
wojtekr

ZolwiK pisze:Niestety nie moge dolac wiecej wody...
Po pierwsze trzciniakom mogło by sie zachcieć wyjść na spacer, po drugie chanki skaczą za wysoko. Przy tym poziomie wody co jest jedna wylądowała na podłodze ;/
Akwarium jest fajne bo duże i można zaszaleć z aranżacją i obsadą i jest duże pole do popisu. Ale moim zdaniem nie wygląda to dobrze, jak woda się kończy na 2/3 wyokości. Dla mnie wygląda to tak, jakby było zaniedbane, jakby woda wyparowała i nikt by sie tym nie zajmował. Do tego za chwilę będziesz miał rant z kamienia tam gdzie lustro wody. Ja bym albo dał więcej wody i to jakoś zakrył (wiem, że trudno) albo tyle wody, co teraz i dakleił górę.
Może dla channek i trzciniaków jest OK, ale akwarium ma też spełniać rolę dekoracjną. No chyba, że nie?
ZolwiK pisze:Przy takiej obsadzie,diecie i podłożu kubełek jest wystarczający.
Raczej tak na granicy.
ZolwiK pisze:Podmian wody nie robie dolewam tylko to co odparuje. Dno nigdy jeszcze nie było odmulane i raczej nie będzie.
Tylko pamiętaj, że odparowuje H2O a reszta składników Ci się kumuluje, czy uzupełniasz RO?

ZolwiK

Wojtek akwarium ma mieć charakter zbiornika otwartego także przykrycie go nie wchodzi w rachubę. Ponad wodą jeszcze dużo do zrobienia.
Do tego za chwilę będziesz miał rant z kamienia tam gdzie lustro wody.

Problem jest tylko przy wylocie z filtra (ale mam plan żeby wylot całkowicie zasłonić), reszta na bieżąco gąbeczką ładnie z chodzi.

Raczej tak na granicy.
Dlatego zastanawiałem sie na sampem...
Tylko pamiętaj, że odparowuje H2O a reszta składników Ci się kumuluje, czy uzupełniasz RO?
Dolewam odstanej kranówy.
I chanki i trzciniaki lubią "starą wode" Oczywiście nie gnojówkę. Raz na x czasu spuszczę z 3 wiadra i doleje 5 ale naprawdę rzadko.

Zreszta efekt "był" młode chanek.

Awatar użytkownika
wojtekr

ZolwiK pisze:Wojtek akwarium ma mieć charakter zbiornika otwartego także przykrycie go nie wchodzi w rachubę. Ponad wodą jeszcze dużo do zrobienia.
Ja tylko wyraziłem swoje zdanie, że mi sie tak nie podoba, żeby akwarium nie było dopełnione, ale to jest kwestia gustu.
Natomiast jest jeszcze jedna rzecz .... i tu już - jeżeli mam rację, to nie ma dyskusji - wydaje mi się, że i channki i trzciniaki mogą Ci powyskakiwać nawet, jeżeli masz te kilkanaście cm od tafli wody do końca akwarium.
Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 14:59 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Sump oki, ale jeśli nie masz baniaka przygotowanego możesz zrobić beczkę. Zajrzyj na forum dyskowców, tam znajdziesz projekt. W dużym skrócie - silna pompa, węże, beczka 40-60 litrowa w której umieszczasz jakie chcesz media i masz bardzo dobrą wydajna filtrację :-)
Łukasz

Awatar użytkownika
wojtekr

jeszcze beczkę na środku pokoju postawić :-)

lukaszLDZ

wojtekr pisze:jeszcze beczkę na środku pokoju postawić :-)
Spoko Wojtek, jej rozmiary są niewiele większe niż porządny duży kubeł :-) Może przesadziłem z litrażem 60l, :mrgreen: ale 30-40l spokojnie można wykorzystać i schować pod szafką lub gdzieś ukryć z boku. Mamy czysta powierzchnie filtracyjna bez zbędnych koszyków itp ;-) Oczywiście są osoby które do projektów DIY podchodzą sceptycznie i rozumiem to ;-) niemniej jednak, jeśli coś się wykona dobrze i solidnie, nie ma możliwosci przecieku. Tutaj linki:
http://www.discusforum.pl/beczka-xenona ... ght=beczka
oraz podobne
http://forum.klub-malawi.pl/filtr-beczk ... 6d2e27&,
Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 21:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ZolwiK

Natomiast jest jeszcze jedna rzecz .... i tu już - jeżeli mam rację, to nie ma dyskusji - wydaje mi się, że i channki i trzciniaki mogą Ci powyskakiwać nawet, jeżeli masz te kilkanaście cm od tafli wody do końca akwarium.

Baniak stoi od 2012-05-22 i trzciniakom nie spieszy się na zewnątrz, a co do chanek przyznam, jedna wyskoczyła, no ale to były wojny o rewir i tak wyszło ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”