Parametry wody w akwariach

ODPOWIEDZ
Kjuba666

Parametry wody w akwariach

Post autor: Kjuba666 »

Witam wiem, że temat jest dość oklepany na forum i w internecie. Sporo poczytałem na ten temat mimo to chciałbym zadać pytanie:)
Zacznijmy od tego, że posiadam 4 baniaczki (2 typowe holendry, 1 z pyszczakami i krewetkarium)
Dostałem od kolegi testy wody JBL Easy Test 5 in 1 (pH GH KH NO2 NO3)
Po sprawdzeniu parametrów wody w moich baniaczkach się troszkę załamałem :cry:
Opisze wszystkie akwaria wraz z parametrami, liczę na wasza pomoc i dobre rady:) (jestem totalnym amatorem)

1 240l Malawi z pyszczakami niestety w środku tylko duży filtr gąbkowy ( w baniaczku znajdują się 2 małe korzenie )
Parametry:
No3 50 mg/l
No2 0,5 mg/l
>21 d GH
20 KH
8,0 pH

2 200l typowy holender mało żywych roślin, podłoże drobny żwirek ( akwarium założone ponownie jakiś miesiąc temu) filtr kubełek Atman.
No3 100 mg/l
No2 10 mg/l
>14 d GH
20 d KH
8,0 pH

3 200l typowy holender z dużą ilością kryptokoryny, podłoże średni żwirek z włożonymi glinianymi kulkami jako nawóz dla kryptokoryny. Filtr wewnętrzny gąbkowy oraz kubełek Atman. W akwarium znajdują się 3 średnie korzenie.
No3 250 mg/l
No2 0,5 mg/l
>21 d GH
20 d KH
6,8 pH

4 60l krewetkarium, podłoże pół drobny żwirek bazaltowy, a druga część zwykły żwirek.
Mały filtr wewnętrzny z wkładem z jakiejś włókniny.
No3 25 mg/l
No2 0,5 mg/l
>7 d GH
20 d KH
7,2 pH

Proszę o pomoc. Jakie powinny być optymalne parametry wody w takich akwariach? :?: co mam zrobić? :?:
Miło by było gdyby wypowiedział się również jakiś spec od krewetek.
A zapomniałem dodać nie używam żadnych nawozów ani środków chemicznych.
Jakie testy były by najbardziej wiarygodne? :?:

georobert

Post autor: georobert »

Witam.
Po pierwsze to testy paskowe są mało dokładne.
Jak dla mnie przy ogólnym zbiorniku to optymalne parametry to:
Ph 7
NO2 0 tu musi być absolutne zero lub bardzo blisko zera.
NO3 10-20 przy holendrze to nawet do 50
PO4 utrzymując przybliżony stosunek do NO3 to 1:10

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Kjuba666 pisze:2 200l typowy holender mało żywych roślin
A tego zdania nie rozumiem. Holender do tycha akwarium roslinne?

IMHO ten test jest niewiarygodny.
NO2 - 10 ryby powinny pozdychać. Takie wartości nie pojawiaja się nawet na starcie.
NO3 – 250 powinny być glony (acz niekoniecznie), może coś padło i nie wyłowiłeś.
NO2 - 0,5 to tak jakby jeszcze filtry niedojrzały.
Nie piszesz o podstawowych rzeczach – jaka obsada, i jak często podmieniasz wodę. pH, Gh, Kh jeśli nie chcesz bawić się w chemię, to są zależne od kranówki i w zasadzie najmądrzej jest dostosować zbiorniki do wody, niż na odwrót.
Tak jak napisał georobert te testy coś chyba niedokładne.
Zdobądź jakiś kropelkowy na NO2, NO3, byle nie przeterminowany.

Pzd
P.

Kjuba666

NO3 – 250 powinny być glony (acz niekoniecznie), może coś padło i nie wyłowiłeś.

No właśnie woda jest krystalicznie czysta żadna ryba nie padła przynajmniej tak mi się wydaje. Szyby są czyściutkie glonu to ja nigdy w tym baniaczku nie widziałem.

Jeśli chodzi o rybki w tym baniaczku mam 10bocji, 2gibicepsy, parę barwniaków, parę sewerum oraz kosiarkę.
Wodę podmieniam raczej rzadko (raz na 1-2 miesiące) 1/4
Zdobądź jakiś kropelkowy na NO2, NO3, byle nie przeterminowany.
Postaram się kupić może ktoś z moich okolic posiada takie testy.

W jaki sposób mam ustablizować pH :?:
NO2 - 10 ryby powinny pozdychać. Takie wartości nie pojawiają się nawet na starcie

Akwarium jest po restarcie. Jak narazie ryby się jakoś trzymają. Zrobiłem podmianę połowy wody i oczyściłem dno. Co mogę jeszcze zrobić :?:
jeśli nie chcesz bawić się w chemię
Chodziło mi, że nigdy niczego nie stosowałem, ale bym chciał aby poprawić parametry wody oraz je utrzymał ;-)

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

1.Sądzę że każde akwarium musi być w oddzielnym wątku bo się zagubimy.
2.Chaos...z tymi testami

:shock:

Gdybym miał 3 x200l i 60 to jednak bym zainwestował w krople.
Koszt możę wysoki ale mieć takie zbiorniki i nie mieć testów na początek to lipa.
Mam wszystkie testy kroplekowe aktualne i czasem ktoś sobie u mnie zmierzy doraznie ale nie
proponuje tego teraz -bo to bez sensu.Kierunek sklep z testami a najlepiej walizka JBL. Tak np jak tu
http://allegro.pl/jbl-testlab-elegancka ... 27184.html
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 22:21 przez syjon, łącznie zmieniany 2 razy.
Malawi

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Kjuba666 pisze:W jaki sposób mam ustablizować pH
Ustabilizować pH– to znaczy? że się zmienia (np w ciągu dnia), czy że jest różne w każdym ze zbiorników, bo przy Kh 20 raczej pH jest nie do ruszenia nawet CO2.

1. to jaką masz wodę w kranie.
2. to jaką chcesz mieć (i dlaczego)
3. tu wracamy do początku - solidny test. Ja jako mężczyzna miałem problem z właściwym odczytaniem pH z kropelek, a co dopiero z paska. Dopiero po skonfrontowaniu z pH metrem i skalibrowaniu ze wzorcem wyszło, że zoolek ogólny pokazuje +- to co trzeba, a ten dokładny zawyża, pzd
P.

Kjuba666

Zakupiłem zestaw testów kropelkowych :-D zobaczymy jakie okażą się parametry wody.
Niestety są one strasznie drogie :-(
Jakie powinny być optymalne warunki w krewetkarium? :?:
Co za parametr wody powoduje, że ampularie w krwetkarium mają popękane muszle? :?:

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Kjuba666 pisze:Zakupiłem zestaw testów kropelkowych
Dobre posunięcie...tylko zdradź jakiej firmy?
Kjuba666 pisze:Niestety są one strasznie drogie
Chyba nikt nie obiecywał, że akwarystyka to tanie hobby? ;-)
Kjuba666 pisze:Jakie powinny być optymalne warunki w krewetkarium?
Za bardzo ogólnie zadane pytanie...bo inne parametry są dla Heteropod, inne Carridina, czy Neocarridina a jeszcze inne dla filtrujących dla przykładu ;-)
Kjuba666 pisze:Co za parametr wody powoduje, że ampularie w krwetkarium mają popękane muszle?
Na a z czego zbudowana jest skorupa ślimaków? Oj nie byłeś chyba na tej lekcji w szkole :-P

Kjuba666

krzych0062 pisze: Dobre posunięcie...tylko zdradź jakiej firmy?
Zoolek Aquaset - zestaw testów zobaczyłem w rybarium ale zakupiłem na allegro za 134 i w paczkomacie odbiór gratis:)
krzych0062 pisze:Chyba nikt nie obiecywał, że akwarystyka to tanie hobby? ;-)
Dla mnie jako biednego studenta wszystko jest drogie:D
krzych0062 pisze:Za bardzo ogólnie zadane pytanie...bo inne parametry są dla Heteropod, inne Carridina, czy Neocarridina a jeszcze inne dla filtrujących dla przykładu ;-)
W krewetkarium mam krewetki Red Cherry, jedną Amano i jedną filtrukącą.
krzych0062 pisze:Na a z czego zbudowana jest skorupa ślimaków? Oj nie byłeś chyba na tej lekcji w szkole :-P
Wiem, że jest to wapienny szkielet. W akwarium mam parę muszli po ślimakach widoczne to nie wystarcza jak najprościej zwiększyć jego ilość w wodzie?

Sol88

Post autor: Sol88 »

Nie mam zbyt dużego doświadczenia ale chyba wymiana wody raz na 2 miesiące to jednak dość rzadko (poprawcie mnie bo może się mylę nie wiem jak to jest przy Holendrach).
Ja podmiany 20% robię raz w tygodniu, ewentualnie raz na 2 gdy w baniaczku jest ikra ramek, co prawda i tak z niej nic nie wychodzi bo zjadają ale gdy jeszcze jest strasznie przeszkadzają w sprzątaniu więc wolę ich nie stresować.
W ogóle bardzo duże kH wyszło, pamiętam jak ja robiłam na początku testy samej kranówki, to kh wychodziło 10, aż takie różnice w kh są miedzy Łodzią a Aleksandrowem??

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Sol88 pisze:W ogóle bardzo duże kH wyszło, pamiętam jak ja robiłam na początku testy samej kranówki, to kh wychodziło 10, aż takie różnice w kh są miedzy Łodzią a Aleksandrowem??
1.testy, których używał Kjuba666 są dość mało wiarygodne;
2.póki nie poda jaką ma wodę w kranie to można tylko gdybać;
3.można sobie wyobrazić sytuacje, kiedy parowanie i uzupełnianie wody bez podmiany może powodować zwiększenie ilości soli wapnia;
4.w akwarium może coś się rozpuszczać, a przy małej podmianie może to powodować wzrost twardości – choć to akurat gdybanie. W jednym ze zbiorników mam dwa miękkie wapienie (z wyraźnymi śladami obryzania przez krewetki), codziennie wlewam 2 filiżanki kranowitu, a pH 6 i mniej (KH oczywiście 0).
pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2013-01-11, 18:10 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”