[112] The Amazon Basin in South America

ziemian

Post autor: ziemian »

Zachciało mi się mini hydroponiki :D
Jeszcze nie skończone, bo dojdzie jeszcze 1 może 2 rośliny, ale wstępnie wygląda to tak.

Rośliny użyte do hydro:

-dracena marginata x2
-dracena sandera, Lucky Bamboo x2
-epipremnum złociste x2

Obrazek

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

Żeby rośliny ładnie rosły i pobierały azotany to potrzeba bardzo dużo światła, a to czyni taki filtr bardzo drogim w eksploatacji.

ziemian

Zobaczymy co to będzie, planuję dołożyć jeszcze po 2 moduły LED na bokach i powinno być git. ;-)

ziemian

W końcu doczekałem się !!!

Wczoraj samiczka Bitaeniata w końcu po długich przymiarach złożyła ikrę i siedzi cały czas odkopana w kokosie pod korzeniem tym po prawej stronie. Myślę że w poniedziałek można będzie się spodziewać wylęgu.

Samiec kręci na dwa fronty także nie zdziwię się jak jutro druga samiczka będzie siedzieć na jajach xD

Fotki wrzucę jak coś pyknę ciekawego... ;-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Musisz mnie denerwować :?: :mrgreen: :mrgreen: Obyś młode odchował, ja swoje obficie karmie i zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

Powodzenia :lol: :lol:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ziemian

Też trochę się wyczekałem na tą chwilę, ale w końcu nastała. Jak odchowam młode planuję już ściągnięcie A. cacatuoides WF lub A. juruensis ewentualnie Apistogramma sp. "Abacaxis". I tutaj najbardziej bym chciał Abacaxis ewentualnie juruensis . I Abacaxis i Juruensis byćmoże uda się ściągnąć- oczywiście dzikuski :-D

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Czym zamierzasz młode karmić na początku?
A co powiesz o tych? dicrossus filamentosus. Jak odchowam Bitaeniaty to się za te wezmę też piękne są :-D
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

ładne są, ale chciaż małe, wymagają całkiem dużego zbiornika jak piszą na Apisto.pl.

Ja też przymierzam się do wystarwowania baniaczka z małymi pielęgniczkami. Może w przyszłym tygodniu będę mógł się pochwalić parką :-) i zdradzić jakie to będą.

ziemian

Maluchy będą karmione świeżo wyklutą artemią, najlepszy pokarm dla narybku i bardzo kaloryczny...;)

Co do dicrossusów to narazie ich nie przewiduję bo chciałbym coś bardziej agresywniejszego, a jak agresja to dzikie cacatuoides albo juruensis- a ryby cudowne ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

To najlepszy pokarm, tylko trzeba mieć czas aby sie tym zając :-/ niemniej jednak gratki :mrgreen:
Łukasz

ziemian

Nie ma się wiele czym zajmować, ja to robię tak że żeby mieć na wykarmienie maluchów to robię odpowiednią mieszaninę z cyst i soli w butelce i wkładam to akwarium i po przeważnie 30h mam gotowy pokarm który ściągam strzykawką na której mam wężyk do podawania pokarmu punktowo tam gdzie akurat znajduje się samica z maluchami. ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

ziemian pisze:Nie ma się wiele czym zajmować, ja to robię tak że żeby mieć na wykarmienie maluchów to robię odpowiednią mieszaninę z cyst i soli w butelce i wkładam to akwarium i po przeważnie 30h mam gotowy pokarm
Możesz trochę więcej szczegółów napisać? Nie natleniasz tego dodatkowo? Jakiej firmy cycty kupujesz?

ziemian

A jaki jest sens dotleniania tego ???
W wielu źródłach jest wiele bajek napisanych nt. dotleniania tego co jest tak naprawdę nie do końca prawdą bo zrobiłem kilka razy test w jednym pojemniku cysty były dotleniane w drugi mnie- wylęg był praktycznie taki sam- czyli bardzo duży co łamie ten mit...

Cysty których używam obecnie to te kupione w sklepie akwarystyczny24- jestem z nich naprawdę zadowolony bo wylęg jest naprawdę duży...

Kiedyś sprowadzaliśmy cysty z zagranicy, nie pamiętam już dokładnie skąd, ale tamte były naprawdę o bardzo wysokim wylęgu- dużo wyższym co te dostępne u nas.

pozdrawiam

ziemian

Dzisiaj samiczka wyprowadziła maluszki na 1 spacer, albo mi się tylko wydaje że na 1 bo dzisiaj je pierwszy raz zobaczyłem, zaczynałem już wątpić że cokolwiek jest, ale dzisiaj bardzo przyjemny obrazek ujrzałem :D Pomimo że jest to jej 1 tarło to opiekuje się maluszkami bardzo dobrze, samiec z resztą jej w tym pomaga...
Jeżeli chodzi o ilość sztuk to nie jestem w stanie się doliczyć, dno bardzo zagracone i wiele się skrywa no i liczba jest dość pokaźna...
Przecinaki już pływają także dziś zacząłem je karmić artemią.

Foto będzie jak trochę dorosną bo na razie niewiele widać... ;) :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtekr

Wrzuć fotki :-). Trochę cierpliwości i coś uda Ci się ująć.

A u mnie zawitała parka apistogramma nijsseji :mrgreen: . Może otworzę odzielny post i dam fotki, a może w ogóle zaczęlibyśmy jakiś temat pokazując swoje apistogramma?

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”