Test Grzałki Aquael ComfordZone GOLD 200W

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Test Grzałki Aquael ComfordZone GOLD 200W

Post autor: Marcinus »

Jakiś czas temu dostałem do testów nową grzałkę Aquaela z pozłacanymi stykami.
Grzałka przyjechała o mocy 200W i pracuje w akwarium morskim o pojemności 250l.

Do tej pory od lat korzystałem z grzałek Jager, dlatego byłem bardzo ciekawy jak sprawdzi się polski produkt, oto kilka moich uwag odnośnie tej grzałeczki:

Informacje techniczne:
Moc: 200W
Długość: 31 cm
Wielkość akwarium: 100-250l
Cena: 65plm
Dodatkowe cechy: styki pokryte złotem

Pierwsze wrażenie:

Po otrzymaniu grzałki - bardzo dobre, opakowanie przykuwa uwagę, co ważniejsze, jest przemyślane, szklana grzałka nie jest włożona luzem, tylko przymocowana do kartonowego wnętrza, zmniejsza to ryzyko związane z uszkodzeniami podczas transportu. Sama grzałka prezentuje się elegancko, jest czarna i łatwo ją ukryć w zbiorniku jeśli ktoś ma czarne tło. Wygląd grzałki moim zdaniem jest jej naprawdę dużym atutem. Jeśli chodzi o minus to nigdzie na opakowaniu nie mogę znaleźć informacji o długości grzałki, niby drobnostka,ale uważam,że coś takiego powinno być.

Jakość wykonania

Grzałka jest solidnie wykonana, aczkolwiek górny plastik sprawia trochę tandetne wrażenie,niemniej jednak nie ma się do czego przyczepić.

Kolejną rzeczą jeśli chodzi o jakość wykonania jest mocowanie przyssawek. Uchwyt z tworzywa sztucznego na dwie przyssawki moim zdaniem jest całkiem fajny i dobrze wykonany, bardzo dobrze trzyma przyssawki, więc tutaj też plus dla grzałki.Grzałkę można łatwo wyjąć bez konieczności odrywania przyssawek od szyby.

Kolor:
Co tu dużo pisać, czarny, ładny, jeśli grzałkę można nazwać gustowną - to AquaEl Comfort Zone Gold jest gustowna. Spora część dostępnych na rynku grzałek według mnie wygląda po prostu tandetnie, produkt firmy AquaEl wyróżnia się na tym tle, jest bardzo estetyczny.

Wymiary
I tu moim zdaniem jest wielki plus dla tej grzałki. Jagery 200W-300W są długie, dlatego czasem miałem problem z ich instalacją w często ciasnych sumpach, tutaj jest zupełnie inaczej, grzałka Aquaela jest krótka i bardzo łatwo ją umocować choćby i w ciasnym sumpie. Z mojego punktu widzenia długość grzałki to bardzo duży plus.

Sugerowana cena:
Grzałka jest wyceniana na 65pln , jest to cena zadowalająca, nie jest to mało, ale patrząc na ceny innych grzałek, nie można również stwierdzić, że jest to droga grzałka. Mogę spokojnie powiedzieć, że jest to cena rozsądna, oczywiście nie porównuję jej do wyrobów chińskich.

Instrukcja obsługi 5/5
Instrukcja w 7 językach, w tym języku polskim, wszystko dokładnie wyjaśnione - jak należy i jak nie należy instalować oraz eksploatować grzałkę, dodatkowo znajdziemy tu kilka ilustracji, tabele podpowiadające nam, jaką moc grzałki wymaga nasze akwarium (również widoczne na opakowaniu), zdecydowanie na plus.

Eksploatacja:
Miesiąc czasu nie jest zbyt długim okresem na test grzałki, ale przez ten czas nie ma z nią absolutnie żadnego problemu. Mój baniak stoi w miejscu dość chłodnym i grzałka cały czas utrzymuje odpowiednią temperaturę, więc jak na razie jest ok. Zobaczymy co będzie za rok.

Podsumowanie i ocena końcowa
Mimo mojego niezbyt dobrego nastawienia do produktów Aquaela, jestem pozytywnie zaskoczony ich nową grzałką. Na pewno jest to za krótki okres,żeby wypowiadać się na temat trwałości urządzenia, ale pierwszy okres użytkowania jest naprawdę zachęcający i mam nadzieje,że wreszcie Aquael stworzył produkt, który będę mógł polecić swoim klientom zamiast niemieckiej marki.

Zalety: Wygląd, długość, dobra jakość wykonania, wygodna regulacja temperatury, , mocne przyssawki i dobre ich mocowanie w uchwycie, dwa lata gwarancji i polski serwis

Wady: Trochę tandetny górny plastik, brak informacji na opakowaniu o długości grzałki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

smyku_sr

Post autor: smyku_sr »

Witam. Czy jesteś w stanie opisać częstotliwość działania grzałki, chodzi mi o to jak często się włącza czy co chwila np. co 15 min czy tez raczej rzadziej np. co godzina ? I jaką temperaturę utrzymywałeś w akwarium podczas tego testu ? Będzie mi to bardzo pomocne, na temat grzania w moim akwarium.
60 L
120 L
300 L

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Temperaturę utrzymuję 25*C
O częstotliwości niestety Ci nie powiem, bo musiałbym siedzieć parę godzin przez sumpem :)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

To już kolejny pozytywny test tej grzałki i dobrze, bo może zamiast kupować niemieckie Jagery warto będzie dać zarobić swoim :-) . Odnośnie częstotliwości pracy grzałki, to przecież zależy gdzie stoi akwarium, jeśli temperatura w pomieszczeniu jest taka sama lub wyższa, grzałka będzie załączać się sporadycznie ( pozatym w akwariach z pokrywą dogrzewają świetlówki, gorzej nieco w nocy). Jednak jeśli zbiornik stoi w pomieszczeniu gdzie jest nieco chłodniej niż temperatura, która ustawiliśmy, wiadome jest, że grzałka będzie się załączać co jakiś czas na paręnaście minut nawet. Ja w baniaku ustawione mam 26 stopni. Temperatura w pokoju to u mnie ok. 22 stopnie, przyjąłem, że taka grzałka o mocy 250w musi te 4-5 godzin łącznie na dobę grzać aby wyrównać w moich 250 litrach temperaturę do ok 26 stopni.
Łukasz

furious tomash

Post autor: furious tomash »

Ja jestem ciekawy jak koledzy ją oceniają w porównaniu z tą "zwkłą" comfort zone;

czy ten Gold to tylko chwyt i nowe "wdzianko" czy to faktycznie "nowa generacja";
widzisz lukaszLDZ też chciałbym wspierac "nasze", ale od kiedy po kilku latach i sztukach aquaela kupiłem właśnie jagera to zapomniałem co to jest pstrykanie w termostat czy spore wahania temperatury :) jager pozwala wg termometru na różnicę niecałe 0.5, czego w A-CZ nigdy nie uświadczyłęm, tam temp. często spadała nawet o o 4, później dobijała i tak w kółko :( termostat miały fatalny, no chyba, że ja miałem takiego pecha i co kupiłem nową to po jakimś czasie było to samo :cry:
bla bla bla...

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

U mnie comfort zone działa jak chce i kiedy chce a że GOLD'a nie dostałem więc kupię sobie Jagera :P i z dala od tego Aquaela :lol:

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Comfort Zone, to było nieporozumienie przynajmniej w moim przypadku, bardzo szybko wymieniłem je na Jagery i tak zostało do dziś.
Mam naprawdę wielką nadzieję,że te nowe grzałki będą bardzo dobre jakościowo i znów nie okaże się,że polski inżynier nie potrafi zrobić nawet czegoś tak prostego jak grzałka do akwarium.

Ja daję tym grzałką szansę, może się uda :)

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Panowie z grzałkami Aquaela, jak tam Wasz sprzęt ??

Moja 200W Gold po ponad miesiącu pracy w morskim akwarium właśnie zdechła :( wracam do domu a temperatura w baniaku 21*C, a na grzałce 25*C :( .
Potrząsnąłem grzałką, wrzuciłem do słodkiego baniaka i co ?? i zaczęła grzać.

Powiem szczerze, że dziś już ostatecznie wyleczyłem się z produktów Aquaela :( a miałem takie wielkie nadzieje związane z tym produktem :(

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

u mnie chodzi cały czas, bez problemów
Co by tu napisać... :-P

king
Kontakt:

Post autor: king »

Bo aquael to badziewie i tyle...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Co,by nie zakładać nowego wątku odnośnie testu grzałki zrobię kontynuację tutaj.

Do mnie dotarła grzałka o mocy 300W.

Zdjęć myślę,że nie ma co wrzucać,bo już każdy wrzucił ;-)

Grzałka ''zasila'' zbiornik 450 litrów i znajduje się w tylnym rogu zbiornika.
W tym miejscu u mnie występuje najsłabsza cyrkulacja i mimo,to otrzymuje taką samą temperaturę wody w całym zbiorniku.
Grzałka ma za zadanie utrzymywać temperaturę na poziomie 27 stopni ustawioną według sprawdzonego termometru.
Ustawienie na termostacie ma pozycję 26 stopni.

Nie odnotowałem przez prawie 2 miesiące większych wahnięć temperatury niż 0,5 stopnia.
Temperatura pomieszczenia oscyluje na poziomie 23 stopni.
Na obecną chwile grzałka sprawuje się bez zarzutów ,a nawet pracuje po za swój program grzewczy,bo wedle producenta jest wyliczona chyba na 330 litrów czy coś koło tego.

W ciągu dnia prawdopodobnie grzałka się nie załącza,a to za sprawą oświetlenia HQI,które mam.
Zauważyłem,że grzałka zaczyna pracować zazwyczaj około 2 godzin po zgaśnięciu światła i w nocy ma swój cykl grzewczy.

Jakość wykonania według mnie bardzo dobra i trochę prestiżowa,ale wiadomo,każdy grzałkę i tak upycha gdzieś ,by nie było jej widać,więc to jak grzałka wygląda ma drugorzędne znaczenie.

Bardzo fajny jest plastik w którym są przyssawki.
Wkładając w niego grzałkę nie ma wrażenia,że plastikowe obejmy zaraz pękną.

Na ile sprawdzą się tutaj pozłacane styki,to trzeba byłoby na ten temat napisać coś myślę po 2 latach,bo przecież testujemy serię GOLD.

Cena myślę,że bardziej rozsądna,ale spostrzeżenia cenowe mogą być rożne i postrzegane przez pryzmat innych awaryjności produktów tej firmy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”