Do testowania przypadła mi grzałka Comfort zone GOLD o mocy 300W przeznaczona do zbiorników o pojemności od 230 do 300 litrów.

Firma Aquael o swoim najnowszym produkcie pisze:
Grzałki COMFORT ZONE GOLD – najwyższy standard jakości
COMFORT ZONE GOLD – nowoczesna grzałka akwariowa której styki termostatu pokryte zostały warstwą szczerego złota.
Tradycyjne szklane grzałki akwariowe składają się z termostatu, styków oraz spirali grzejnej. Termostat kontroluje temperaturę wody w akwarium i, w razie potrzeby zwiera lub rozwiera styki uruchamiając w ten sposób lub wyłączając spiralę grzejną. Najbardziej czułym elementem tego układu są właśnie styki – mimo stosowania ich elektronicznego wspomagania wraz z upływem czasu na skutek utleniania metalu ich powierzchnia ulega stopniowemu zanieczyszczeniu. Skraca to żywotność grzałki oraz obniża precyzję ogrzewania wody. W prezentowanej przez AQUAEL nowej, rewolucyjnej grzałce COMFORT ZONE GOLD udało się ten problem wyeliminować. W urządzeniu tym styki zostały galwanicznie pokryte warstwa najprawdziwszego złota. Metal ten jest w wysokim stopniu obojętny chemicznie i praktycznie się nie utlenia. Zastosowanie tego rozwiązania wydłużyło znacznie żywotność grzałki przy zachowaniu wysokiej precyzji jej działania. Gwarantuje to wieloletnie i bezawaryjne działanie urządzenia oraz pełne bezpieczeństwo termiczne pływających w akwarium zwierząt. W trosce o najwyższą jakość wykonania każdy pojedynczy egzemplarz grzałki przed przekazaniem w ręce użytkowników jest komputerowo testowany w profesjonalnym laboratorium AQUAEL. Dokładność działania termostatu wynosi 1ºC.
Nowe grzałki COMFORT ZONE GOLD są dostępne w ośmiu modelach o mocy: 25 W, 50 W, 75 W, 100 W, 150 W, 200 W, 250 W i 300 W. Mogą więc znaleźć zastosowanie praktycznie w dowolnej wielkości zbiorniku zarówno słodkowodnym jak i morskim.
pozłacane styki gwarantują długą żywotność urządzenia
elektroniczny przekaźnik zapewnia precyzyjną temperaturę
płynna regulacja temperatury w szerokim zakresie
każdy egzemplarz testowany komputerowo
Po rozpakowaniu paczki wyjawiło się pudełeczko. Moim zdaniem bardzo estetyczne z niezbyt dużą ilością zbędnych informacji(przynajmniej dla mnie

Grzałka po wyjęciu zrobiła na mnie duże wrażenie. Nie jest ogromna jak na swoją moc(bo przy 300W ma tylko 37cm długości!), dominują kolory czarne no i tytułowe złoto, przez co przynajmniej w moim mniemaniu nie rzuca się tak w oczy po zamontowaniu w akwarium w przeciwieństwie do innych modeli które to "czarowały" masą kolorów. Samo wykonanie wydaje się solidne, pokrętło regulacji temperatury z przedziałem od 18 do 32*C chodzi lekko i przyjemnie, choć stawia delikatny opór dzięki czemu podczas prac w akwarium przypadkiem nie zwiększymy temperatury i nie ugotujemy ryb.

Uchwyt do mocowania bardzo mi się podoba bo lubię takie "przekręcane" przyssawki; jest mniej prawdopodobne aby zostały one same na szybie podczas np. odczepiania grzałki.
Samo mocowanie przyssawek sprawiło mi trochę problemu, jedna weszła bez użycia siły i wyginania się, ale żeby ulokować w koszyczku drugą było trzeba przyłożyć się i pomóc sobie nożyczkami, w przeciwnym razie grzałka dyndałaby na jednej przyssawce.
Gdy z tym się uporałem zamontowałem owy koszyczek już na miejscu docelowym. Wchodzi on na grzałkę dość dobrze, ale niezbyt luźno dzięki czemu dobrze ją trzyma.

Podsumowując wstępne spostrzeżenia grzałka Aquael Comfort Zone Gold o mocy 300W jest dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, jest mała, ma ładnie dobraną szatę kolorystyczną, wykonanie wydaje się solidne. Teraz pora na test działania bo nie wszystko złoto co się świeci. Miejmy nadzieję, że tu będzie inaczej.

Po prawie miesiącu eksploatacji mogę stwierdzić, że grzałka zdała u mnie test. Baniak jak funkcjonował, tak funkcjonuje bez uszczerbku na zdrowiu. Temperatura nawet po podmianie gdzie różnica wynosiła ok. 3 stopni szybko wracała do pożądanej. Żadnych problemów nie stwierdziłem więc produkt się spisał.
Tak więc podsumowując grzałka jest warta swojej ceny(sugerowana cena 300W to 78,30zł). Ja osobiście polecam i sam bym ją kupił.