Ramirezy i Barwniaki

ODPOWIEDZ
matigrk

Ramirezy i Barwniaki

Post autor: matigrk »

Witam, w moim baniaku pływa parka ramirez i pare neonków i chciałbym dołożyć im parke barwniaków i tu moje pytanie czy takie dwie parki to nie bedzie juz za wiele na 72 litrowy baniak, dość gesto zarośniety i czy te ryby wgl mogą przebywać w swoim towarzystwie.
Cel uświeca środki.

discus6

Post autor: discus6 »

Wszystko będzie dobrze do czasu tarła barwniaków.Jak złożą ikrę a póżniej wyprowadzą gromadkę młodych na spacer może dojść do scysji :-) .
discus6

Sol88

Post autor: Sol88 »

Nie wiem jak połączenie tych 2 par się ma ponieważ nie znam usposobienia barwniaków, ale ja obecnie również mam parkę ramirezek w 72L i osobiście widząc jak ładnie parka zajęła jako swoje terytorium całą powierzchnię dna (60 cm) nie dokładałabym żadnej innej terytorialnej rybki. Szczególnie że gdy parka jest pokłócona a mojej się to często zdarza samiczka ma problem z ukryciem się pomimo tego że są tam sami, myślę że dodatek innych terytorialnych rybek zmniejszyłby jej szanse ukrycia do 0 a wówczas samiec zamęczyłby ją na śmierć. Nie wiem jak twoja para być może jest bardziej zgodna, dlatego ja piszę odnośnie moich rybek i obserwując je nie dodałabym na tą powierzchnię nic.

matigrk

discus6 pisze:Jak złożą ikrę a póżniej wyprowadzą gromadkę młodych na spacer może dojść do scysji .
a no właśnie ;p a szkoda żeby maluchy przez to zostały zjedzone.
Sol88 pisze:parka zajęła jako swoje terytorium całą powierzchnię dna (60 cm)
z tego co widze to u mnie one zajmuje głównie powierzchnie dwóch kamieni tak naprawde, tam gdzie składa ikre samiczka, bardziej podpływają tylko przy porze karmienia, a co do kłotni tej pary no to faktycznie burzliwe charakterki :/ .
Roślinność jest dość gesta i czasem jak samiczka gdzieś ucieknie to trzeba wyteżyć oko by ją znaleźć :). Z checią bym dorzucił w miare rozsądku jakąś drugą parke do mojego akwa, może coś proponujecie ?
Cel uświeca środki.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

matigrk pisze:a no właśnie ;p a szkoda żeby maluchy przez to zostały zjedzone.
Hmm... Chyba nie całkiem o to chodzi. To nie barwniaki będą miały problem. Raczej bym się obawiał, że w takim akwarium to nikt się przed nimi nie ukryje.
Pzd
P.

matigrk

Pigul71 pisze:Raczej bym się obawiał, że w takim akwarium to nikt się przed nimi nie ukryje.
No to odpadają w takim razie, a szkoda bo ciekawa ryba.
A jak by sytuacja wyglądała z Pretnikiem trójbarwnym ( miodowym ) ? pytam tak bo chce coś tam wpuścić jeszcze o ile to bedzie możliwe wgl do tego litrazu.
Cel uświeca środki.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

A można je gdzieś kupić? Chyba, ze myślisz o „miodowej”/morelowej odmianie barwnej karłowatego – te są częste, a sprzedawcy często nazywają je morelowymi.
Miałem kiedyś jako rozpraszacze do dosigerek (znaczy karłowate) i to był średni pomysł.. znaczy dosigerkom się podobał... a może właśnie się niepodobał... samcowi się niepodobał... i bardzo mu to okazywał. Musiałem je odłowic, bo mi tych prętników było szkoda... a wtedy pielęgniczki się o dzieci pokłóciły, i samiec dosigery i tak się znalazł w jednym zbiorniku z pretnikami. Tyle ze bez żony to mu już one nie przeszkadzały. Taki OT.
Pzd
P.

Sol88

Nie mam dużego doświadczenia jeżeli chodzi o akwarystykę, bo sama akwarium mam dopiero od jakiegoś pół roku, ale jak pisałam mamy podobny zbiornik i patrząc jak się zachowują moje ramirezy nie polecałabym dokładania nic innego, ewentualnie jakieś rybki towarzyszące.
Jak się uprzesz to tak na prawdę możesz spróbować coś dołożyć, ale to w takim wypadku proponuję ci na wszelki wypadek naszykować inne akwarium żeby w razie czego przenieść rybki. Czytałam różne posty gdzie ludzie trzymali w takim litrażu nawet ramki z kakadu i przez długi czas było wszystko dobrze, ale to wszystko zależy od charakteru. Chociaż jak sobie przypomnę większość tych postów i tak kończyło się na tym że albo jedne albo drugie dla ich dobra były przenoszone do nowych zbiorników.

matigrk

Witam ponownie, chciałbym sie dowiedzieć co oznacza całkowite zbielenie ikry moich ramirez, lezy juz trzeci dzień ( pierwszy raz tak długo, wczesniejsze były już do tej pory zjedzone) i dzisiaj rano spoglądam a jajeczka są całe białe i nie wiem czy one sie zepsuły czy co <bezradny>

PS. to jest moja pierwsza parka Ramek, także jestem troche zielony;p
Cel uświeca środki.

Sol88

Z tego co ja się orientuję to bielenie ikry = pleśnienie, lub obumieranie niezapłodnionej, lub jeszcze znalazłam kiedyś info że mogło dojść do zapłodnienia ikry ale ze względu na złe parametry/warunki, zarodki obumarły. Ale jak pisałam ja też jestem raczej świeżym akwarystą to może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

matigrk

A no właśnie tak czułem, że to nic złego nie wróży... Wyszedłem dziś z domu na 2 godziny a ta "zepsuta" ikra została i tak zjedzona :D chyba sie nie doczekam młodych u tej parki.
Cel uświeca środki.

Sol88

Ja właśnie patrzę jak moje składają już hmm 10 ikrę ;) a maluchów jeszcze się nie doczekałam ;) ale nadzieja pozostaje :) hehe może tym razem się uda <ładnie prosi> :).

matigrk

No to życze by sie udało ;) Ja na kolejną ikre musze pewnie poczekać 3-4 dni - po takim czasie regularnie składją i... zjadają :). Poczekam jeszcze miesiąc, jeżeli dalej tak bedzie pomyśle o nowej parce bo martwie sie, że może samiec jest bezpłodny.
Cel uświeca środki.

Sol88

No dzięki dzięki ale pewnie nic z tego nie będzie ;) hehe, już za bardzo zasmakowały w ikrze :D jeszcze tylko szampan i będę miała arystokratyczne Ramirezy :D.

matigrk

hehe no pewnie, takim to by było dobrze żyć, kawior, szampan czasem jakieś widłonogi :D Francja elegancja :)
Cel uświeca środki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”