[200L] - Powrót do Korzeni

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Miałem, miałem i jakiś czas temu oddałem go matuli... i kazałem aby sobie nim kwiatki podlewała bo żona tego nie chciała jak widziała co u mnie robiło w baniaku. Przeszedłem jeszcze na starych bańkach na Profito i jak ręką odjął problemy z zielenią a jak mało żelaza to Ferro+ i problem z głowy.

Teraz testuję Ferkę i jestem ciekawy. Puki co jeszcze za wcześnie na wnioski ale dla przykładu puki co nie leję nic więcej poza potasem i Aquatilizerem nic więcej nie podaję. Stosuję się puki co do tego co "Dymek" pisał i obserwuję.

Co do Symfonii złota albo też CSM+B to jak stosowałem to drugie to nie narzekałem.
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 17:34 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

No i mi Ramirezki już "burdel" zrobiły... chyba jutro max dwa dni będą jaja.

Prospero
Administrator

Przez te moje gluty (brunatnice) postanowiłem podnieść wlot filtra bo zauważyłem, że sporo syfu zostaje mi na roślinach...

A Wy jak macie u siebie wloty? Chodzi mi głównie czy macie problem jak wlot jest "w roślinach" bo akurat zarosło.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wlot powinien byc "wolny" od jakichkolwiek przeszkod.
Warstwa roslin zrobi jednak pewna zaslone na ktorej moga osadzac sie "paprochy".
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

Lukiki pisze:Wlot powinien byc "wolny" od jakichkolwiek przeszkod.
Warstwa roslin zrobi jednak pewna zaslone na ktorej moga osadzac sie "paprochy".
Ano właśnie.... nie pozostaje mi nic innego jak obciąć rurkę bo ta fabryczna nawet po złożeniu ma ponad 35-40cm i dupa blada. Skórce i będzie wlot wyżej.

Prospero
Administrator

Obrazek

Spacer...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Rybcie ładniutkie, ale roślinki kuleją widać
Łukasz

Prospero
Administrator

No ta z tyłu to emers i długo trwało nim zaczęła coś tam puszczać... jak się wkurzę to zetnę to faktycznie szpeci. Źle jeszcze zrobiłem z wlotem filtra i pewne roślinki w rogu zbierały syf... ale już jest nieźle do tego co było. Damy radę.

Prospero
Administrator

Obrazek

Jeszcze daleko do tego co tu chcę... problemem był wlot filtra zasłonięty przez zielsko i zrobił się syfek :oops:

lukaszLDZ

Ładnie to wygląda, niezły klimacik, ale zielenina jakaś taka zbrązowiała?? O co kaman? Czy to nalot czy brązowieja liście na blaszkach?
Łukasz

Prospero
Administrator

No właśnie nie wiem. To co jest zielone to zielone jest ale są też mniej zielone listki takie nijakie właśnie.

Poprawiłem cyrkulację i obciąłem wlot filtra i teraz nie jest niczym zasłonięty i zobaczymy. Te brązowe miejsca to mogą być pozostałości syfku gdy filtr udawał, że filtruje.

lukaszLDZ

Albo nie syfek tylko odbarwienia świadczące o przedawkowaniu/kumulacji K względem Mg, cholera wie :-/ jak to jest do końca, nie wiem. Ile dajesz K a ile Mg?? Masz jakies ogólne info czy tylko tak jak zalecaja na butelce? Może byc tak, że potas sie kumuluje, u siebie zaobserwowałem to samo niedawno, zmniejszyłem potas, zmniejszyłem też Mg, podaje go tylko 2-3ppm tygodniowo bo nie wiem ile jest go w kranie i problem powoli ustępuje. Chociaz z tego co kojarze masz dośc twarda wode więc ten problem nie powinien wystepować. Miejmy nadziej, że to jednak syfek i będzie juz tylko lepiej :-)
Ostatnio zmieniony 2012-11-16, 22:10 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Wiesz co? Ciężko powiedzieć bo nie mam wiedzy jakie są stężenia w butelkach Ferki. Może zrobię tak, że faktycznie odpuszczę Potas na troszkę i zobaczę co się będzie działo.

Co do brązowego mchu to... dałem ciała jak raz podlewałem baniak carbo... i poleciało po nim (nie był w tym czasie cały zanurzony w wodzie) ale już ładnie odbija.

Ogólnie to nie mam problemu z glonem. Nawet nie mam kropek jedynie co się przypałętało to tam pod łukiem na dole po prawej rośnie jasnozielony dywanik na korzeniu.

Obrazek

Na dole też widać walające się kępki mchów oderwane przez skalary.
Ostatnio zmieniony 2012-11-16, 23:39 przez Prospero, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”