Oświetlenie akwarium

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haki
Kontakt:

Oświetlenie akwarium

Post autor: haki »

Witam was wszystkich,

Mam takie pytanie dotyczące mojego akwarium (72l) mam w nim trochę roślinności oraz parę okazów rybek. Zastanawiam się po czytaniu forum czy jedna żarówka którą mam wystarcza albo czy nie lepiej wymienić tą którą dali w zestawie na inną tj. T8 15W.

Wygląda to tak:

Obrazek

Niestety nie wiem ile ma Kelwinów.

A akwarium wygląda tak:

Obrazek

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Skromnie (nawet bardzo nawet nie ma 0.3WL (ledwo ponad 0.2W/L) tu masz... chcesz coś więcej to dokup i dołóż jeszcze jedną świetlówkę i będzie git. Postaraj się uzyskać chociaż 0.4-0.5W/L i będzie grało wtedy to będziesz mógł ciut zaszaleć z roślinami. Aaa i nie zapomnij o odbłyśnikach. Przydadzą się. Zerknij na ofertę ATTI, Sławek ma takie zestawy w sam raz dla Ciebie.

Awatar użytkownika
haki
Kontakt:

Prospero pisze:chcesz coś więcej to dokup i dołóż jeszcze jedną świetlówkę i będzie git.
najlepiej wg. mnie byłoby kupić jedną ale silniejszą, co sądzisz? zresztą jak zrobić by były dwie bez wkręcania śrubek?
Prospero pisze:Aaa i nie zapomnij o odbłyśnikach.
z tego co się orientowałem to aby założyć odbłyśnik trzeba ingerować w pokrywę tj. przykręcić odbłyśnik do pokrywy śrubkami co spowoduje dziury w pokrywie. Chyba że wchodzi w grę taka folia którą się obkleja wewnątrz pokrywę co daje podobny efekt.

Obrazek
Prospero pisze:Zerknij na ofertę ATTI, Sławek ma takie zestawy w sam raz dla Ciebie.
Masz na myśli jakiś konkretny zestaw?
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 22:25 przez haki, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Ta folia jest ok ale na dłuższą metę zmatowieje... z tym, że ona jest bardzo wydajna i mogę Ci ją polecić. Podjedź do Sławka z pokrywą a pomoże Ci dobrać zestaw nawet taki bez dziurawienia. I lepiej mieć dwie świetlówki niż jedną bo lepiej doświetlisz baniak.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Przerabiałem temat w 54 ce. Tam również pokrywa wromakowską z jedną świetlówką i niestety z przodu tylko :-/ Dołożenie jednej świetlówki z przodu na zasadzie klipsów czy innych , niestety nie doświetli Ci tak tyłu zbiornika, nie oszukujmy się, wiem bo próbowałem. Owszem da wiecej światła, jednak będzie ono rozłożone bardziej na przód a tył cały czas pozostanie w lekkim cieniu, co jest problemem. Ja rozwiązałem problem tak, że z tyłu pomiędzy ta rynienkę a ścianką pokrywy, wcisnąłem niemalże na siłę świetlówkę t8 15w, można spokojnie dać też 24w T5. Pomyśl raczej nad taką opcją, w przeciwnym razie dołożysz światła a i tak nie będziesz do końca zadowolony bo będą miejsca mniej oświetlone i to z tyłu.
Łukasz

kra

Post autor: kra »

przerabialem taka pokrywe (profil). wsadzilem tam 2x15W na elektronicznym stateczniku. wycialem to korytko wewnatrz, wywalilem dotychczasowa elektronike, wiec swietlowki moglem umiescic optymalnie by doswietlały tył, wykleilem calosc folia odblaskową a statecznik umiescilem z tyłu.
na ziemi ogrodowej dawało dobrze rade takie swiatło. polecam takie rozwiazanie. wyjdzie najmniejszym kosztem
ewentualnie mozna zrobic nowa pokrywe z paneli pcv i wtedy wlozyc 2x18W ale wg mnie gra nie warta swieczki jesli masz akwarium profilowane.

Awatar użytkownika
haki
Kontakt:

Macie jakieś fotki jak to zrobiliście, bo ciężko mi to sobie wyobrazić.

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Do takiej pokrywy spokojnie mieści się 1x15 + 1x 24W bez wycinania korytka. Zapinane na istniejącej 15. Wystarczy tylko wywiercić dwie dziury na oprawki bryzgoszczelne. A elektronikę można umieścić w korytku.
Ja tak miałem i nie narzekałem.
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 06:55 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”