[1000] Ogólne (z dyskowcami)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

akwarium w realu po prostu GENIALNE !!

amamba

Post autor: amamba »

Witam.
Miał nastąpić dalszy ciąg z życia tego akwarium. Dlaczego kolega nie daje nowych zdjęć ani wpisów. Jestem zainteresowany tym fantastycznym zbiornikiem i zarazem ciekawy jak dalej wszystko się rozwija. Czy można prosić o jakieś aktualizacje. Ostatni post był w maju :)
Andrzej

Awatar użytkownika
rszewcz

Post autor: rszewcz »

amamba pisze:Czy można prosić o jakieś aktualizacje.
W najbliższym czasie mam taki zamiar - tylko rośliny muszą trochę podrosnąć po ostatniej ścince... Parę rzeczy w zbiorniku się zmieniło :)
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 12:18 przez rszewcz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rszewcz

Czas na aktualizację po 6 miesiącach życia zbiornika.

Po wakacjach zachciało mi się zmienić obsadę. W tej chwili wygląda następująco:

- paletki - 14 szt. różnych odmian barwnych, wielkość od 10cm do 15cm - docelowo myślę o ok. 20 szt.
- Rodostomus - ok. 35 szt.
- Neon czerwony - ok. 60 szt. - docelowo ok 120 szt.
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Bocja wspaniała - 8 szt.,
- Otosy - 10 szt.,
- zbrojnik niebieski (para, 6-7cm) + maluchy do oddania
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para + ok. 15 sztuk narybku (jak podrosną będą do oddania),
- Pielęgniczka ramireza - 1 para,
- Pielęgniczka agassiza - 1+3,
- krewetka filtrująca - 6 szt.
- krewetka amano - 12 szt.

oraz do oddania za Colę lub inne wynalazki:

- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Miedzik obrzeżony - ok. 20 szt.
- Pielęgnica Meeka - para

Reasumując obsada idzie w stronę Amazonki (z wyjątkami) :->

Wpuszczenie palet to zmiana żywienia, więcej odchodów i innych brudów - wymusiło to dołożenie filtra mechanicznego - Aquel Circulator 2000 + gąbka. Poza tym zmian w filtracji nie ma.

Najważniejsze parametry wody:

- NO3 - 10-25 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- PO4 - 0.5 mg/l
- GH - 7-8
- KH - 6
- pH - 6.5-6.8
- temp. - 26-27C

Nawożenie (aktualnie):

- Brightwell Aquatics FlorinMulti,
- Brightwell Aquatics FlorinAxis,
- CO2,
- siarczan potasu,
- siarczan magnezu

Rośliny generalnie w niezłym stanie i co 2-3 tygodnie duża miska z wycinki znajduje nowy dom, choć niektóre gatunki np. Eleocharis, Hemianthus i Nurzaniec brązowieją - pomoc mile widziana ;-)

Podmiana wody raz w miesiącu ok. 1/3 objętości (woda z kranu). pH korygowane JBL pH-Minus lub/i HCl. Dodaję też JBL Tropol przy podmianach wody (mnie więcej połowę tego co zaleca producent).

Akwarium jest świeżo po przecince i jest trochę łyso..., więc dzisiaj zdjęcia mieszkańców i "nie koszonych" fragmentów zbiornika (polecam oglądanie większych formatów):

Palety:

Obrazek

Obrazek

Zbrojnik w korzonkach:

Obrazek

Otos:

Obrazek

Oświetlenie nocne:

Obrazek

"Mchowe" kule:

Obrazek

CDN...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

W tym zbiorniku brak jakiegokolwiek zrownowazenia tematycznego,aranzacyjnego,obsadowego doboru fauny i flory.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
rszewcz

Lukiki pisze:W tym zbiorniku brak jakiegokolwiek zrownowazenia tematycznego,aranzacyjnego,obsadowego doboru fauny i flory.
...jak to w akwarium towarzyskim.

Poza tym nie każdy jest tak utalentowany akwarystycznie jak Ty i może nie ma aż takich aspiracji i wiedzy. To, że ten zbiornik Ci się nie podoba napisałeś w ten lub inny sposób wcześniej, więc nie rozumiem po co znowu o tym piszesz?
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 16:00 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Widzę palety zawitały, elegancko, w takim litrazu mają jak " hehe, jak "ryba w wodzie" - dziwnie zabrzmiało :-)
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 16:04 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
rszewcz

lukaszLDZ pisze:jak "ryba w wodzie" - dziwnie zabrzmiało :-)
Dobre :mrgreen:

Lukiki

Widze,ze nie umiesz godzic sie z czyims postem.
Szkoda,ze tak na,to reagujesz,trudno.
Pisze zawsze obiektywnie i szczerze.
Lepiej wziasc do siebie jakis post,chocby na przyszlosc niz sie boczyc jakos i opiniowac go tak jak Ty,to robisz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
rszewcz

Widze, ze nie umiesz godzic sie z czyims postem.
Owszem, umiem i jestem otwarty na każdą krytykę - wystarczy przejrzeć cały temat i grad uwag szczególnie na początku tematu.
Lukiki pisze:Szkoda,ze tak na,to reagujesz,trudno.
Pisze zawsze obiektywnie i szczerze.
Jak napisałem powyżej Twój aktualny post nie wnosi nic nowego ponad to co już wyraziłeś wcześniej. Możesz/chcesz pomóc? - chętnie skorzystam z Twoich rad i wiedzy.
Lukiki pisze:Lepiej wziasc do siebie jakis post,chocby na przyszlosc niz sie boczyc jakos i opiniowac go tak jak Ty,to robisz.
Nie boczę się - dyskutuję z Tobą (chyba nie jestem chamski lub agresywny, prawda?)

Tak czy inaczej nie mam zamiaru się z Tobą spierać publicznie. Zapraszam do mnie jak będziesz miał ochotę i czas - pogadamy jak ludzie przy kawie lub piwie, na kanapie z widokiem na kontrowersyjny zbiornik ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 17:06 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

I gitara ;-)
Filmy

RafCar

Post autor: RafCar »

Chętnie przygarnę- Miedzik obrzeżony:) A akwarium mi się podoba, zbiór pięknych ryb i roślin i podziwiam ze tak duże akwarium może być zadbane:D

Awatar użytkownika
rszewcz

rafelix94 pisze:Chętnie przygarnę- Miedzik obrzeżony:)
poszło PW - łowy nie będę łatwe :)

krzysiek8117

moje trzy grosze...

Post autor: krzysiek8117 »

Witam akwa super :-) niestety moje warunki mieszkaniowe nie pozwalaja na takie duże lub kilka mniejszych, z kilkoma biotopami - 4 piętro w bloku :-/ . A wtrącając się do dialogu Lukikiego i autora postu to myśle ,ze nie każdy chce albo musi mieć akwa idealne -żywcem przeniesione z natury...
Zresztą te wszystkie wyidealizowane zbiorniki nie są naturalne bo człowiek to taka istota że lubi poprawiać coś co jest ok, jednak każdy robi co chce i jak chce bo akwarystyka ma przynosić radość, cieszyć i jest swego rodzaju sposobem na odstresowanie a nie mierzenie co chwile parametrów i bieganie z wiadrami wody i innymi rzeczami wokół akwa- chyba nie o to chodzi... jeżeli ktoś ma akwarium towarzyskie to wpuszcza tam na początek to co mu się podoba i nie odbiega jakoś mocno od warunków danego zbiornika. Oczywiście zgodzę się że trzymanie razem pyszczaków i np neonów to przesada :mrgreen: i to spora lub trzymanie welona w niedużej kuli :lol: co się często zdarza. Myśle, że każdy po okresie wstępnego zafascynowania wybiera to co mu się najbardziej podoba i w w tę stronę ukierunkowuje swoja pasje.

i jeszcze dodam, że Lukiki tworzy naprawdę super akwa ale chyba nie każdy ma taki talent i taką cierpliwość. :-D
Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 21:03 przez krzysiek8117, łącznie zmieniany 2 razy.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Praktyka czyni mistrza :mrgreen: Mnie tam ten baniak się podoba. Jest WIELKI :) i jest w nim czysto i pływa sporo fajnego śledzia przez co fajnie to wszystko razem wygląda. Typowe towarzyskie bajoro.

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-11-05, 18:31 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”