Witam, jestem początkującym akwarystom z przypadku.
Został mi podarowany baniak 72L o wymiarach 60x30x40 cm (dł x szer. x wys.)
Po kilku konsultacjach i przeczytanych artykułów itp mój pomysł na obsadę wygląda tak:
15 Neonów Innesa
1+2 P. Kakadu
6 Kirysków panda
W podarowanym mi baniaku z rybkami na wydanie jest zbrojnik złoty, którego chciałbym zachować i dodać do mojej w/w obsady, a wyczytałem tu i tam, że to raczej nie pasuje. Jakie są wasze opinie?.
Liczę na poważne wypowiedzi bez głupich podtekstów itd.
Przypominam, że jestem początkujący.
Pozdrawiam.
Obsada 72L
Obsada 72L
Ostatnio zmieniony 2012-10-24, 16:41 przez matigrk, łącznie zmieniany 1 raz.
Cel uświeca środki.
Re: Obsada 72L
Taka obsada jest jak najbardziej OK dla Twojego zbiornika.matigrk pisze: 15 Neonów Innesa
1+2 P. Kakadu
6 Kirysków panda
Zbrojniki - to zły pomysł, bo są to za duże ryby jak na taką powierzchnię dna. Te ryby powinny osiągnąć 10-12 cm, wydaje mi się, że Twój metraż do dla nich trochę za mała przestrzeń.
Ciekawe sa wg mnie zbiorniki w miare mozliwosci nasladujace wybrany biotop, jednogatunkowe gdzie mozna ogladac reakcje w duzej grupie starajac sie odzwierciedlic realne warunki. Dalbym stadko (razborek, bystrzyków, zwinnikow etc) do 20-25 sztuk max plus krewetki. ale twoj wariant ok, choc rozwazalbym ramirezy jako bardziej pokojowe i jednak wieksze stadko w toni.
Z tym sie zgadzam, puki co ten zbrojnik ma moze 2,5cm i chyba jednak lepiej bedzie jak zostanie u sąsiada w 200l.nefrete1 pisze:
Taka obsada jest jak najbardziej OK dla Twojego zbiornika.
Zbrojniki - to zły pomysł, bo są to za duże ryby jak na taką powierzchnię dna. Te ryby powinny osiągnąć 10-12 cm, wydaje mi się, że Twój metraż do dla nich trochę za mała przestrzeń.
Co do wypowiedzi "kra" na temat ramirezek, właśnie dziś byłem w zoologicznym i po rozmowie ze znajomym sprzedawcom, właśnie zdecydowałem, że kakadu zamienie na ramirezki.
Cel uświeca środki.