Lukiki pisze:Alez,wiemy,wiemy
Przy wyzszym zbiorniku relatywnie zmienia sie ogolna wielkosc zbiornika,jakies standardy.
I tak np: dzieje sie zazwyczaj taka wysokosc przy dluzszych akwariach,a w dluzszych zbiornikach stosuje sie dluzsze rury,ktore automatycznie maja wieksza moc,a z moca ida lumeny.
Wszystko dzieje sie proporcjonalnie

Nie o to mi chodziło

raczej o to że straty ( braki) starych wysłużonych świetlówek( nie mówie tu o rocznych czy dwuletnich, ale starszych) w akwarium mniejszym/niższym nie mają tak dużego wpływu, bo i tak jakos tam "dojdzie pewnie do dna", zwłaszcza tak jak Ty masz 4x24 w na 72 literki to jakie by to nie były świetlówki i tak będzie oki

. Jednak mając analogiczna sytuację w zbiorniku 50-60cm straty te, mozliwe, że byłby bardziej już odczuwalne zwłaszcza dla roślin np. trawnikowych lub bardziej wymagających. Abstrachujac juz od stosowanego nawożenia. O to mi chodziło mówiąc, że LEDY wykazuja się dłuższą żywotnością, to tylko myślę trochę akademicka dyskusja, bo specem nie jestem i pewnie nikt z nas albo niewielu

wiedza taka czy owaka bazuje na jakichś tam przeczytanych artykułach w necie czy w innych źródłach.
Ostatnio zmieniony 2012-10-08, 07:41 przez
lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.