ogromne akwarium budowa szafki

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Newbie

ogromne akwarium budowa szafki

Post autor: Newbie »

Witam,

Planuje zrobić szafkę pod akwarium o wymiarach 150x50x50. Jako że to akwarium biotopu malawi z dużą ilością dekoracji całość z dekoracjami powinna ważyć ok 700-800kg. Zastanawiam się czy ta konstrukcja wytrzyma.

Szafka z podwójnej płyty 18mm. Cztery takie płyty poprzecznie i z tyłu jedna wpuszczona dla usztywnienia. Całość ma stanąć na blacie kuchennym. Wypoziomowanie za pomocą 8 nóżek Hettich według producenta 450kg każda.

Wymiary szafki to 150x60x100 czyli bardzo wysoka (czy wysokość ma bardzo duże znaczenie? materiał przecież pracuje a większość szafek producentów ma max 80cm).Obrazek

Pabian

Post autor: Pabian »

Spokojnie Ci wytrzyma . Piony skręć ze sobą ,będą sztywniejsze, a tył do pionów przykręć konfirmatami .Jak możesz to zamocuj w środku półkę i też ją przykręć do tyłu i pionów, dodatkowo usztywni konstrukcję. Robiłem kiedyś zestaw dla klienta 720 litrów (200x60x60) gdzie samo szkło + woda ważyło 850 kg bez żwiru kamieni itp, konstrukcja podobna i stoi do dzisiaj ,a parę latek minęło.

kobe

Post autor: kobe »

Witam, Pod takie akwarium robiłem sam szafkę wysoką na 80 cm. z pojedyńczej płyty 18mm. Schemat podobny do Twojego. Po bokach dałem drzwiczki, na środku półki odkryte. Stała 5 lat i nic się nie działo. Blat także z płyty 18-tki trochę między przegrodami się ugiął ale nie miało to wpływu na akwarium. Następnie cały zestaw sprzedałem i wiem, że szafka stała jeszcze dalej przez 4 lata, razem więc 9 lat. Nie przesadzaj z tą ilością plyt, pojedyńcze wystarczą tylko tył musi być z płyty 18mm i blat kuchenny będzie dobrym pomysłem. pozdrawiam Andrzej

Włodzim

Post autor: Włodzim »

Witam, na wiosnę zamówiłem podobny mebel u stolarza 150/60/70 piony i tył pojedyncza płyta 18 góra i dół podwójna. Stabilna i bez obawy wytrzyma taki ciężar. Co do wysokości to proponował bym około 70-80 cm. Ty chcesz 100 cm dodaj do tego wysokość akwarium i okaże się, że proste dosadzenie roślin będzie wymagało podstawienia drabiny :lol:
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 21:22 przez Włodzim, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”