Witam ponownie- rozpoczynam przygodę z akwarium 100l

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Queen, z odmulaczami takimi jak Ty masz i także z tymi od Sera jest tak, że wodę dość szybko ściągają i przy podmiance i czyszczeniu trzeba się sprężać aby odmulić. Ściągają dobrze to fakt... Można użyć tzw odkurzacza np też Sera, którego podłączasz do pompki i "odkurzasz" akwarium. Odkurzacz ten nie wypompowuje wody - woda z powrotem idzie do akwarium, czasem zmącając akwarium. Kwestia gustu co użyjesz no i nabywanej sprawności... Pierwsza podmianka zawsze trwa długo.... Potem nagle się okaże, że ten odmulacz co Ty masz też da radę.
98l - Krewetkarium

queen

Post autor: queen »

NA razie więc przy nim zostanę- problemem jest fakt, że na przód akwarium dałam ( niezbyt gęsto ale jednak)- małego Heńka 8-) I sprzątanie stało się upierdliwe :-/

Słuchajcie- mam pytanie- jakie najłatwiej dostępne cieniolubne roślinki mogłabym dostać w Łodzi ?? Oświetlenie mam bardziej niż skąpe ( Heniek , podobno wymagający- czuje się szczęśliwy, bo rośnie tuż pod świetlówką, ale rośliny trzeciego planu - cóż, daję im jeszcze miesiąc, tylko nurzaniec się trzyma jak należy- reszta albo ma ciemne plamy na liściach, albo jest anemiczna.)
Więc chcę czy nie- za miesiąc reorganizacja. Co mogę wrzucić do takiego akwa ?? Wychodzi mi tego oświetlenia ok 0,22/ l , czyli ubogo.
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 09:47 przez queen, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

No skromne masz to światełko. Pomyśl o podniesieniu do 0.5W chociaż a co do roślin to np. anubias albo bardzie microsorium i mchy też nie wymagają wielkiego światła ale wiadomo im więcej tym lepiej ale z umiarem bo później wchodzą kolejne inwestycje i problemy i trzeba nauczyć się to wszystko godzić.

queen

Właśnie na razie światełka nie wymieniam- pokrywę mam "samoróbkę" z płyty pod wymiar świetlówki- a finanse "debetowe" w tym miesiącu..... stwierdziłam więc, że zamiast wymieniać- posadzę roślinki "pod oświetlenie"/
Za mchy już podziękuję- zrobiłam błąd kupując mech jawajski- przy tak małym akwarium syfi mi rozrastając sie w różne dziwne strony.

Z cieniolubnych (od 0,2 / l ) podoba mi się żabienica Blehera, szukać będę generalnie jakichś zwartych w formie i niezbyt okazałych roślin.

Druga sprawa- na tafli wody przy roślinach i rurce od regulacji napowietrzenia- mam taką kleistą pianę jak przy tarle niektórych gatunków- z tym, że nie bardzo mogę dojść, któż mógłby być sprawcą?? Na pewno nie ryby (endlerków nie podejrzewam, otosów również, galaxy- wątpię). Czy to może być plaga ślimaków ( co tydzień wyławiam jakieś 3-4 sztuki, więcej na razie nie widać).

georobert

Post autor: georobert »

Ja bym na twoim miejscu zamontował odbłyśniki lub folię lustrzaną, wtedy zwiększy się ilość dostarczanego światła (niektórzy piszę że nawet o 30-50%) - chociaż ja sam osobiście mam folię i powiem widać różnice. Koszt takiej foli to ok. 10zł na allegro za 10m rolkę.

Prospero
Administrator

Też kupiłem raz tą folię i na oko widać różnicę no i jak kolega wyżej napisał. Jest tania.

queen

Skontrolowałam parametry wody- bardzo stałe ph - 7,5, NO3 mniej więcej 4-5mg (nie powinno być więcej?? )

Zmieniło mi się KG i HG- było 11 i 12. W tym momencie- 7 i ......7 .

Mam test PO4 (Zoolek), ale kupiłam tylko refila przez allegro, więc nie mam skali barwnej ( niedostępna w internecie)

Prospero
Administrator

Mam skalę... ale nie mam skanera aby zrobić skan :-/

Nairams

Post autor: Nairams »

Obrazek

queen

Dzięki, to już znalazłam jakiś czas temu, ale nie umiem powiększyć (tzn umiem ale- nie widzę cyferek :/ )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”