oglądanie nieba

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

oglądanie nieba

Post autor: wojtekr »

Witam,

czy ktoś może mieszka w wieżowcu lub innym wysokim budynku albo zna takowy, gdzie można by bez większych problemów wejść na dach i rozstawić teleskop, żeby sobie w niebo popatrzeć?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

z tego co się orientuję to w mieście wiele nie uwidzisz. Musiałbyś lepiej pojechać gdzieś na odludzie, jak najdalej od jakiegokolwiek źródła światła.

Awatar użytkownika
wojtekr

oczywiście, najlepiej wyjechać z miasta i wtedy nie trzeba nigdzie wchodzić, ale w mieście to jak najwyżej i to jak już wszyscy światła pogaszą, wtedy zmnijeszy się łuna.

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

A nie myślałeś o Rudzkiej Górze albo lepiej! O górce w Piątkowisku?

Awatar użytkownika
wojtekr

dopiero od 10 lat mieszkam w Łodzi i nie wszystko jest mi znane. Wiem, że jest taka góra przy lasie łagiewnickim. To jest Ródzka?
A ta na Piątkowisku, to nie mam pojęcia gdzie jest.

nemrod

Re: oglądanie nieba

Post autor: nemrod »

wojtekr pisze:... ktoś może mieszka w wieżowcu lub innym wysokim budynku ...
Rady powyżej są trafne, w okolicach Łodzi można znaleźć kilka podwyższonych - i bezpiecznych - punktów. Gdybyś się jednak uparł na sposób cytowany wyżej: mieszkam na X, ostatnim piętrze, klapa wyjścia na dach tuż obok. Nie wiem, czy to bezpieczne, nigdy tam nie byłem i nie planuję. Niemniej kilku wchodzących na dach widziałem i liczba wracających była taka sama.

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

nemrod pisze:i liczba wracających była taka sama.
czy droga powrotna też była ta sama? :)

Nie wiem jak jest w Łodzi bo też mieszkam od niedawna, ale w poprzedniej miejscowości jak mieszkałem to wyjścia na dach w wierzowcach były zamykane a klucz miał ktoś, nigdy nie wiedziałem kto :)

Pysio
Kontakt:

Wojtek, Rudzka Góra jest w okolicach ulic Starorudzkiej, Ekonomicznej, Demokratycznej (w takim kwadracie, 4. ulicy nie pamiętam). Jak wpiszesz te ulice w google maps to na pewno znajdziesz.
Górka w Piątkowisku wydaje mi się lepszą sprawą do oglądania gwiazd ponieważ jest poza miastem i jest po prostu ciemniej. Piątkowisko jest za Pabianicami, możesz się tam dostać na kilka sposobów. Pierwszy z nich to jadąc od Łodzi na Pabianice (ale nie obwodnicą) jedziesz non stop prosto, aż zobaczysz stację Statoil i KFC, tuż przed stacją jest skrzyżowanie, tu skręcasz w prawo i znów jedziesz prosto aż do ostrego skrętu w prawo. Na tym zakręcie odbijasz w lewo (charakterystyczny długi rząd skrzynek pocztowych). I cały czas prosto, wjedziesz na szutrową drogę, potem będziesz musiał przejechać nad obwodnicą. Jak wjedziesz na wiadukt to zobaczysz tą górkę i dalej już trafisz :)
Jest to zupełnie po 2. stronie łodzi od Łagiewnik ale myślę, że jak posiadasz samochód to warto. Jak coś to pisz to pomogę Ci trafić :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

https://maps.google.pl/maps?q=g%C3%B3ra ... CCUQ8gEwAA

widok z ziemi na okolice nieziemski, zawsze tam dziewczyny zabierałem na jedną z pierwszych randek, sukces murowany ;-)
Co by tu napisać... :-P

Pysio
Kontakt:

Panorama miasta super, ale dookoła mnóstwo światła :) No i sporo ludzi się kręci choć nie znaczy to, że jest tam niebezpiecznie.
3runer, teraz musisz je do Piątkowiska zabierać :D Zaoszczędzisz na paliwie !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”