Automatyczne dolewanie wody do akwariumu

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Automatyczne dolewanie wody do akwariumu

Post autor: cmepro »

Witam
Wymyśliłem sobie system dolewania wody przy użyciu pompki od spryskiwacza samochodowego.
Życz polega na tym że jak włączy się pompka i doleje wody do poziomu to po wyłączeniu napięcia woda spływa z akwaria do poziomu na którym jest wężyk od pompki.
Nie o to mi chodziło żeby woda grawitacyjnie spływała do baniaka w szafce to chyba rzecz oczywista :D
Pytanie co byście poradzili, wiem można umieścić wężyk powyżej lustra wody i nie będzie problemu ale jeśli jednak chciałbym go dać poniżej żeby wpadająca woda nie rozchlapywała się na boki czy zawór zwrotny rozwiązał by ten problem?
Wiem że stosuje się go do CO2 i napowietrzaczy ale czy zda egzamin z pompką?

A może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie problemu dolewania wody? Nie piszcie mi tylko żebym dolewał ręcznie bo tyle to sam wiem :D
Poza tym ze różnych względów zdarza mi się nie być kilka dni w domu więc jednak wolałbym automatykę, może jakieś gotowe rozwiązanie ze sklepu?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

piona3

Post autor: piona3 »

tu masz tel do mojego kumla 501562051 powiedz że jesteś od Piony to coś zawsze utargujesz .Miałem do niego dolewkę i polecam ..Nie warto samemu kombinować jak coś jest pod reką :mrgreen:

chwialek

Post autor: chwialek »

Z twojego opisu wynika że masz już złożony system dolewki wody DIY jedyny problem jest taki że pompka pozwala na cofnięcie się cieczy. Potrzebny ci zawór zwrotny.
Może coś takiego okaże się pomocne.
link
Paliwo to też medium płynne powinno spełnić swoją (oczekiwaną) funkcję.

discus6

Post autor: discus6 »

Czytam,czytam i nie bardzo kumam.Ten system ma działać w którymś z Twoich akwariów wymienionych w stopce czy może w jakimś 1000-litrowym morszczaku :?: .On ma uzupełniać wodę wyparowaną czy ma jakieś inne cele :?: .Możesz podać jakieś racjonalne powody do montażu tego systemu bo chyba podczas Twoich kilkudniowych nieobecności nie wyparowywuje Ci połowa zawartości baniaka.Przy pojemnościach Twoich baniaków szklanka wody raz w tygodniu wydaje mi się prostszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem :-) .
discus6

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”