światło do 60x30x30

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
medusar

światło do 60x30x30

Post autor: medusar »

Przymierzam się do modyfikacji oświetlenia w pokrywie na 54l. Obecnie jest marne 15W T8 6500 a chciałbym wprowadzić do zbiornika bardziej efektowne (jakkolwiek też bardziej wymagające) rośliny np. mchy. Zastanawiałem się czy jak bym wyrzucił tę 15-stkę i wstawił 2x24 T5 (np. 6500 i 8500) to czy skok z 0.3 na 0.9 W/l nie spowoduje większej szkody niż pożytku? np. ataku glonów? Oraz czy przy 0.9 W/l konieczne jest stosowanie CO2 czy wystarczyłoby podawanie easycarbo. Ewentualnie mógłbym zostawić 15W T8 i tylko dołożyć 24W T5 (chociaż niechętnie bo wtedy musiałbym kombinować gdzie zmieścić statecznik T5 razem z T8) ale wtedy byłoby 0.7 W/l.

Proszę poradźcie.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

przy odpowiedniej ilości roślin nie powinno być problemów, węgiel i potas obowiązkowo, dodatkowo mikro i makro w pogotowiu

dałbym 2x24 lub 2x15 tak by obsługiwałby je jeden statecznik, w zależności od wyboru można pobawić się innymi roślinami tu już kwestia wyboru twojego

może powiedz co byś tam chciał mieć wtedy będzie wiadomo czego rośliny potrzebują
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A ja dołożyłbym jedna 24w t5, sam miałem taki układ w 54 - tce i ilość watów spoko :-P Jednak musisz pomyśleć nad co2 no i samo przejście zrobić delikatnie, zacząć wprowadzać dodatkowe światło, na krótko, potem coraz dłuzej. Ja zacząłem świecić dodatkowe 24 w od 2 godzin potem co tydzień dodawałem 15 -20 minut. Glona w 54-tce pomimo solidnych dawek nawozów i silnego światła, nie doświadczyłem. Wszystko kwestia indywidualna. Sa prowadzone banki z 1W/litr i bez problemu.
Zresztą nie samo światło odpowiada za glony, przeczytaj temat Zbyszka - Doświadczenie, da Ci jako taki obraz na całokształt.
Łukasz

Awatar użytkownika
medusar

Post autor: medusar »

@3runer: chciałbym trzymać np.: mech phoenix, weeping, mini pelia. Fajne są też rotale, glossostigma, nie mówiąc już o hemianthusach. Aktualnie mam mech christmas, hydrocotyle oraz pelie ale są one raczej w stanie wegetatywnym niż ekspansywnym. Do tego w zbiorniku jest jeszcze anubias i microsorium - z tym oczywiście nie ma problemu.

@lukaszLDZ: tak właśnie myślałem że nie można włączyć wszystkiego na raz.
Czyli jednak CO2? EC nie da rady?

A i jeszcze jedno pewnie podłoże też jest do wymiany bo mam zwykły żwirek kwarcowy + ziemia pod spodem?

P.S. w sumie zrobił się post do działu Rośliny ;-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

przy 2x15W ekspansywne będą średnio wymagające rośliny, to co chcesz mieć raczej będzie wymagać czegoś bliżej 1W/l, co2 i nawożenia, przynajmniej takie mam wrażenie
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

3runner ma rację, a co do pytania o wegiel w płynie, moim zdaniem, dobrze sprawdza się w nawet silnie oświetlonych zbiornikach, ale małych. Ty potrzebujesz raczej CO2 z butli, zakładając, że dołożysz światełka.
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 21:01 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”