Statecznik T5
Statecznik T5
Mam pytanie odnośnie statecznika T5.
Jeżeli mam świetlówkę T5 o długości T8 oraz statecznik elektroniczny który "obsługuje" T5 to wszystko będzie działać poprawnie? Czy będą jakiekolwiek przeciwności ?
Z góry dziękuję za rady :)
Jeżeli mam świetlówkę T5 o długości T8 oraz statecznik elektroniczny który "obsługuje" T5 to wszystko będzie działać poprawnie? Czy będą jakiekolwiek przeciwności ?
Z góry dziękuję za rady :)
- krzych0062
Trochę zagmatwałeś swe pytanie, ale...
W handlu dostępnych jest wiele świetlówek T-5 o długości świetlówek T-8, różnią się jednak mocą, przykład właśnie napisałem powyżej
Innym przykładem są choćby świetlówki T-8 38W, które mają 1047mm i w takiej też długości są produkowane świetlówki T-5, ale o mocy 54W...choć ich standardową długością jest 115cm lub nawet 120cm..Trochę to brzmi zagmatwanie, ale można wywnioskować w czym rzecz 
Tak, będzie działać poprawnie niezależnie od tego, czy ta świetlówka 24W jest długości standardowej T-8-15W, czyli 438mm lub jest długości standardowej T-5, czyli 549mm.dozo pisze:Jeżeli mam świetlówkę T5 o długości T8 oraz statecznik elektroniczny który "obsługuje" T5 to wszystko będzie działać poprawnie?
W handlu dostępnych jest wiele świetlówek T-5 o długości świetlówek T-8, różnią się jednak mocą, przykład właśnie napisałem powyżej

Ostatnio zmieniony 2012-08-05, 11:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Jeżeli się nie obrazisz to zadam Ci jeszcze jedno pytanie :)
Czy mając tą powyższą świetlówkę to podłączając ją pod takie oprawki a następnie pod statecznik to będzie świecić ?
http://allegro.pl/oprawka-hermetyczna-d ... 50957.html
(no i jeszcze od statecznika kabel zasilający)
Ale najbardziej chodzi mi o te oprawki czy będą dobre?
Czy mając tą powyższą świetlówkę to podłączając ją pod takie oprawki a następnie pod statecznik to będzie świecić ?
http://allegro.pl/oprawka-hermetyczna-d ... 50957.html
(no i jeszcze od statecznika kabel zasilający)
Ale najbardziej chodzi mi o te oprawki czy będą dobre?
"Upór jest przyjacielem zdobywania szczytów"
- krzych0062
Ot żartowniś z Ciebie...dozo pisze:Jeżeli się nie obrazisz to zadam Ci jeszcze jedno pytanie :)

Oczywiście, że tak...wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Sam ma świetlówki-dodatkowe-podłączone pod te oprawki...zresztą nie ja jedendozo pisze:Czy mając tą powyższą świetlówkę to podłączając ją pod takie oprawki a następnie pod statecznik to będzie świecić ?

- krzych0062
Domniemam, że mówisz o fabrycznej pokrywie-"wytłoczce" do akwa o dł.60cm? Jeśli tak, to może być problem...Obym się jednak myliłdozo pisze:Najważniejsze abym zmieścił je pod pokrywą.

dozo pisze:Bo statecznik mam zamiar mieć "pod akwa" i to też nie wiem jak wyjdzie ale mam nadzieję że będzie ok :)
Będzie ok...u mnie też dwa "wiszą luzem" za akwa i jest oki. Ewentualnie możesz je zabezpieczyć przed "niepowołanymi", aby prąd nie popieścił...

- krzych0062
Chodzi mi o długość świetlówki...bo do tych "wyprasek starszego typu" T-5 24W jako dodatkowa nie wejdzie...jeśli jest to nowa pokrywa to i owszem...Tak więc napisz jaką masz pokrywę?dozo pisze:Cytat:
Jeśli tak, to może być problem...Obym się jednak mylił
Co masz na myśli ?
Hm...nie jestem elektrykiem, ale to nie jest żadna "rybka"(czyżbyś był zecerem?dozo pisze:jaka jest różnica w 2 a 3 - żyłowym? Czy to "rybka" jaki będzie?

- krzych0062
No ja też tego Ci nie powiem, bo nie potrafię wróżyćdozo pisze:Pokrywę " niestety" mam 60x30 profil. Ale nie wiem czy to jest nowa czy też stara ponieważ nie mam żadnego porównania.

Hm...zecer to taki przemijający zawód w poligrafii...robił skład tekstu z pojedynczych literek-czcionek. Każda miała swoje miejsce, a gdy np. literka "a" znalazła się wśród literek np. "b" to nazywano to "rybką"...stąd moje skojarzenie z tym co napisałeśdozo pisze:Cytat:
czyżbyś był zecerem?
wybacz ale nie rozumiem :P