W swoim ogólniaku mam redki. Lubie sobie popatrzeć jak jedzą. Podczas takiej obserwacji zacząłem się zastanawiać...skoro jedzą to i robią "kupę", a z racji tego ze w ogólniaku często się chowają i może umyka mi to zjawisko, zacząłem szukać w necie. Jakoś niewiele znalazłem:
"Układ pokarmowy krewetek jest stosunkowo złożony. Jego pierwszą część stanowią wspomniane odnóża głowowe. Szczękonóżki złożone z szerokich segmentów tworzą rodzaj komory, w której odbywa się wstępna selekcja pokarmu i podają jego wybrane cząstki do żuwaczek i szczęk. Stamtąd trafiają do otworu gębowego i - poprzez przełyk - do żołądka, będącego sprawnym organem żującym co ułatwiają znajdujące się w jego wnętrzu licznie chitynowe ząbki. Ich zadaniem jest roztarcie pokarmu na drobiny i odseparowanie części niestrawnych, które są kierowane do tylnej części jelita środkowego i do jelita tylnego, po czym wydalane przez odbyt na zewnątrz. Wszelkie strawne cząstki trafiają natomiast do jelita przedniego i dalej do przedniej części jelita środkowego. Ten odcinek układu pokarmowego posiada liczne rozgałęzienia i łączy się z ujściem narządów wydzielających enzymy trawienne (Tzw. wątrobo-trzustki). Na skutek ich działalności drobinki pokarmu są rozpuszczane i wchłaniane przez ścianki jelita.
Powstające w organizmie krewetek toksyczne metabolity są wydalane z organizmu przez rozbudowane kanaliki nerkowe, których ujścia znajdują się w pobliżu drugiej pary czułków. (antennuli)."
Cytat z książki: "Krewetki, raki i kraby w akwarium słodkowodnym"
Z tego wynika że coś wydalają, ale czy jest to zauważalne...?
Widział ktoś krewetkę robiąca kupę....?