Rośliny wskaźnikowe w akwarium
Rośliny wskaźnikowe w akwarium
Mozna w necie znależc informacje dotyczące objawów niedoborów i nadmiarów poszczególnych pierwiastków mikro i makro w akwarium, które notabene.... są nierzadko podobne i cięzko zdiagnozować bez żadnych prób. Zastanawiałem się i szukałem w necie, czy istnieje jakies "zestawienie" roslin wskaźnikowych w akwarium, tj. czy ktos w ogóle bawił sie w to i zebrał jakąś listę roslin, które wskazują na sobie pierwsze oznaki niedoborów i nadmiarów poszczególnych makro. Wiemy zazwyczaj, że powiedzmy hetera lubi fosfor a polysperma potas, ale to zazwyczaj wiedza wybiórcza.
Czy ktoś natrafił w necie na takie kompendium, krótki przewodnik? Przykładowo niedobór magnezu lub nadmiar to taka roslina reaguje w taki sposób jeszcze zanim inne zareagują itp itd.
Czy ktoś natrafił w necie na takie kompendium, krótki przewodnik? Przykładowo niedobór magnezu lub nadmiar to taka roslina reaguje w taki sposób jeszcze zanim inne zareagują itp itd.
Ostatnio zmieniony 2012-06-11, 20:47 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
To znam, jest podanych pare przykładow, fakt. Ale jak wyzej napisałem, nie chodziło mi o objawy niedoborów ogólnie, ale o rosliny wskaźnikowe, które wskazuja je. Tj gatunki, które ze względu na swoja spceyfike pokazuja przykładowo duzo wczesniej i wyraźniej objawy niedoborów lub nadmiarów pewnych składników w wodzie, w formie bardziej ułozonej, ale dzieki Irek. 

Ostatnio zmieniony 2012-06-11, 16:13 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
Taki przyklad nawet jak znajdziesz,to co Ci po nim,no chyba,ze bedziesz mial dwa gatunki roslin w akwarium.
Wskaznik taki bylby calkowicie nie przydatny,bo masz sporo gatunkow roslin i dajmy na,to na jednej roslinie zauwazysz niedobory,Ty zareagujesz na jej niedobor i po tygodniu zaczniesz szukac w necie czemu np:inne 3 gatunki marnieja badz zmieniaja sie tak jak Ty tego nie oczekiwales.
Z reszta jak wychodzisz z zalozenia nawozenia zbiornika solami z proporcjami NPK,to po co dalsza ingerencja w rozbijanie innych pierwiastkow.
Im mbiej kombinowania tym lepiej.
Wskaznik taki bylby calkowicie nie przydatny,bo masz sporo gatunkow roslin i dajmy na,to na jednej roslinie zauwazysz niedobory,Ty zareagujesz na jej niedobor i po tygodniu zaczniesz szukac w necie czemu np:inne 3 gatunki marnieja badz zmieniaja sie tak jak Ty tego nie oczekiwales.
Z reszta jak wychodzisz z zalozenia nawozenia zbiornika solami z proporcjami NPK,to po co dalsza ingerencja w rozbijanie innych pierwiastkow.
Im mbiej kombinowania tym lepiej.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Nie chodzi o ingerencje, ale o pewne wskazówki. Rosliny jakie posiadam to staurogyne sp. zwinięte szczyty jakby sie chowały do snu, rotala indica, hydrocotyla sp japan - nigdy z nia problemu nie było o dziwo żółkną starsze liście i przyrost kiepski. Hemiantus duzy praktycznie sie rozpuscil, cos odrasta ale slabo, to samo umbrosum. Wiem, ze to moze byc związane z tym, że zbiornik do niedawna opanował pył ( powoli udpuszcza)
i rowniez tym, że w wodzie z mojej winy nagromadzilo sie czegos i czegos moze byc rowniez za mało. Zatem wskazniki mile widziane byłyby wśród tych roslin, które wymieniłem. Podejrzewam , że moja woda ostatnio jest do kitu, raptem gh sie zrobilo o polowe niższe niz kh w kranie i ogolnie jakis dziwny zapach i barwe ma... nie wiem na lato lubią uzdatniac czyms moze...Nie moge dojsc ile mam magnezu w wodzie. Moj dostawca podaje ze CaCo3 jest ok 160mg/;, z czego wedlug wzoru samego Ca jest ok 65mg/l. Na pewnej niemieckiej stronie znalazłem kalkulator dla obliczenia magnezu. Majac wartosc gh oraz ca oblicza mg, i wyszlo ze zero... szok. Chyba przejde na cztyste RO plus mineralizator

Łukasz
Ja ostatnio, jak zresztą wiesz zacząłem sam rozrabiać sole i się tego uczyć. Zrobiłem tylko NO3, KH2PO4 oraz K2SO4. Nie uwzgędniłem Mg bo wodociągi podają średnio 7 ppm. Po dwóch dniach blyxa prawie straciła starsze liście, a wkrótce się rozpuściły. Roślinki żółkną a raczj brązowieją na brzegach lubczubkach liści. Najgorzej ma Pogestemon bo jeszcze liście zaczeły mu "kapcieć"
, opadać. Do tego Ludwigia Brevipes skręca młode liski na boki.
Ja obstawiam Mg, zamówiłem, czekam na przesyłkę.

Ja obstawiam Mg, zamówiłem, czekam na przesyłkę.
Zgadza się, stad załozyłem troche od "tyłu" ten temat ze wskazaniem na Mg, a raczej stosunek Mg-Ca w wodzie naszej, myślałem, że ktos sie domysli i strzał w dziesiątke
Wiadomo, ze nie jest priorytetem aby był on idealny ( 4:1) ale mniej więcej proporcje nalezy zachowac, a co jesli magnezu w wodzie jest jak na lekarstwo?? Zachwiany ten stosunek nie jest dobry.
Ostatnio rozmawiałem z takim kolesiem co pracuje w laboratorium i mówił, że latem ogólna tendencja jest taka , że czesto dodają coś do wody i w wyniku czego w kranie mamy rozny syf. Romek nasza woda ma 165CaCo3mg/l. Kobieta z laboratirium na ujeciu wody, zerkajac w wyniki, udzieliuła mi informacji, ze nie maja wyniku na Mg jedynie to CaCo3...
wychodzi, zatem , że samego Ca jest ok 65mg/l, twardośc ogólna wychodzi 8 gh, kh jest 11... własnie mierzyłem i to dwa razy. Wczesniej było oki, teraz opstatnio cos popieprzyli w wodociągach...
Wychodzi na to ze jest problem z magnezem. Tutaj link z innego zagranicznego forum do przeliaczania ilosci magnezu w wodzie. Znając wartosc gh oraz Ca jestesmy w stanie stwiuerdzic ile jest magnezu
http://www.flowgrow.de/camg.php
Owszem wartosc kh wieksza od gh jest mozliwe wowczas kiedy to w wodzie sa rozpuszczone inne sole oprocz wodorotlenkow magnezu potasu ... ale tak czy siak wydaje mi sie problem z magnezem a raczej jego brakiem. Woda ma ponadro brązową barwe ( lekko) dojrzałem to porównując do RO. Jak tak dalej pójdzie, zaczne lac czysta RO, mineralizujac ja tak jak chce, przynajmniej wtedy wiadomo czegfo ile jest i, że gh to będzie tyle a tyle magnezu i tyle a tyle wapnia, bez innych rozpuszczonych substancji
Spróbujemy jednak z tym magnezem narazie na kranówce, mnie tez sole wyszły 
Romek - skoro w naszej wodzie jest ok 65Ca to trzeba wyrównac jego zawartosc do ok 16 , zeby te proporcje były zachowane mniej więcej. Teraz pozostaje kwestia, jak juz uzupełnisz ten magnez, jaka będzie po tej operacji twardosc wody
Jak wspomniałem, jakies pare miesięcy temu woda była oki, serio, cos musieli niedawno schrzanic. Czegos brakluje i to widocznie.

Ostatnio rozmawiałem z takim kolesiem co pracuje w laboratorium i mówił, że latem ogólna tendencja jest taka , że czesto dodają coś do wody i w wyniku czego w kranie mamy rozny syf. Romek nasza woda ma 165CaCo3mg/l. Kobieta z laboratirium na ujeciu wody, zerkajac w wyniki, udzieliuła mi informacji, ze nie maja wyniku na Mg jedynie to CaCo3...

http://www.flowgrow.de/camg.php
Owszem wartosc kh wieksza od gh jest mozliwe wowczas kiedy to w wodzie sa rozpuszczone inne sole oprocz wodorotlenkow magnezu potasu ... ale tak czy siak wydaje mi sie problem z magnezem a raczej jego brakiem. Woda ma ponadro brązową barwe ( lekko) dojrzałem to porównując do RO. Jak tak dalej pójdzie, zaczne lac czysta RO, mineralizujac ja tak jak chce, przynajmniej wtedy wiadomo czegfo ile jest i, że gh to będzie tyle a tyle magnezu i tyle a tyle wapnia, bez innych rozpuszczonych substancji

Romek - skoro w naszej wodzie jest ok 65Ca to trzeba wyrównac jego zawartosc do ok 16 , zeby te proporcje były zachowane mniej więcej. Teraz pozostaje kwestia, jak juz uzupełnisz ten magnez, jaka będzie po tej operacji twardosc wody

Ostatnio zmieniony 2012-06-11, 20:45 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz
Stad powinno sie go trzymac w proporcji 4:1 Ca-Mg. Teoretycznie tez powinno go byc dwa razy mniej anizeli potasu w akwarium, teoretycznie tylko. Nie wiem skąd te dane ale wszędzie tak jest podawane, sa to oczywiscie tylko jakies założenia ogólne, czysto teoretyczne. Niech sie wypowie ktos kto wie cos więcej na ten temat. Myslę, że problemem jest jak mamy skrajnosci w wodzie, pewne odchylenia sa tolerowane.
Łukasz
No własnie wczoraj dałeś mi tym do myślenia i dlatego chce zobaczyć jak będzie z większym Mg bo u mnie ostatnio roślini również straciły na swojej sile<nie jest to na pierwszy rzut oka widoczne ale jak się zagłębie w zbiornik to widać>lukaszLDZ pisze:Romek nasza woda ma 165CaCo3mg/l.
Dlatego chce zacząć od 10 ppm Mg a w razie czego jeszcze zwiększyć.lukaszLDZ pisze:Romek - skoro w naszej wodzie jest ok 65Ca to trzeba wyrównac jego zawartosc do ok 16 , zeby te proporcje były zachowane mniej więcej.
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Nie ma co popadać w skrajności, pewne odchylenia od tych"zalecanych" nie spowodują od razu jakiejś tragedii w akwarium. Ale trzeba brać pod uwagę zjawisko antagonizmu pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami w wodzie. Czyli przykładowo przedawkowanie potasu ponad skalę powszechnie przyjętą, w pewnym momencie poskutkuje blokadą wchłaniania magnezu, i wapnia, a na roślinach będą widoczne niedobory tych pierwiastków (o ile jesteśmy w stanie je zdiagnozować). Drugą sprawą jest toksyczność niektórych składników pokarmowych dla roślin i stworzeń akwariowych, chociaż zależy ona od danego gatunku ryby czy rośliny, bowiem odpowiednie gatunki ryb sną przy poziomach dwutlenku węgla 50 mg/l, zaś inne wytrzymują znacznie większe stężenia tego pierwiastka. Trzeba by zerknąć w badania nad tym zjawiskiem.Zbyt duże ilości fosforu mogą powodować blokadę przyswajania żelaza itd.
.

"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie