zakupiłem akwarium 300 l i co dalej
zakupiłem akwarium 300 l i co dalej
witam zebranych
wczoraj kupiłem gołe akwarium 300 l
wymiary - 125x 40 x55 cm
z synym miesiąc temu nabyliśmy mniejsze [ 63 l ] z pyszczakami Malawi i kilka innych rybek
otóż pytanie mam czy iść w kierunku pyszczaków , czy też są jakieś gatunki które współżyją ze sobą i można ich więcej hodować razem
chodzi mi o ,, miks '' rybek a'la dekoracyjny
czy jednak kontynuować Malawi ?
podpowiedzcie - jestem absolutnie ,, ciemny '' tak z rybami jak i osprzętem
ktoś napisze że wszystko jest na forum - owszem
ale może ktoś poświęci trochę swojego czasu i podpowie co nieco
widziałem filtry zewnętrzne - takie bym widział
itp itd
wczoraj kupiłem gołe akwarium 300 l
wymiary - 125x 40 x55 cm
z synym miesiąc temu nabyliśmy mniejsze [ 63 l ] z pyszczakami Malawi i kilka innych rybek
otóż pytanie mam czy iść w kierunku pyszczaków , czy też są jakieś gatunki które współżyją ze sobą i można ich więcej hodować razem
chodzi mi o ,, miks '' rybek a'la dekoracyjny
czy jednak kontynuować Malawi ?
podpowiedzcie - jestem absolutnie ,, ciemny '' tak z rybami jak i osprzętem
ktoś napisze że wszystko jest na forum - owszem
ale może ktoś poświęci trochę swojego czasu i podpowie co nieco
widziałem filtry zewnętrzne - takie bym widział
itp itd
Piotr
Witaj,
Pyszczaki raczej nie nadają się na to aby je chodować razem z innymi rybkami, więc wyboru musisz dokonać sam? albo wybierzesz pyszczaki i pójdziesz w kierunku Malawi albo inne rybki i zrobisz akwa ogólne :) Jeżeli chcesz mieć kolorowe dekoracyjne akwa to chyba lepiej jak wybierzesz nie Malawi, będziesz mógł w nim chodować sporo kolorowych rybek, i je pomieszać, np Gupiki, mieczyki, molinezje neony iptm itd... wybór należy do Ciebie.
Nepweno musisz sie zaopatrzyć w grzałke odpowiednią to tak dużego akwa.
Filtw(y) proponuje kubełkowy + wewnętrzny (będzie robił wir i napowietrzał).
Oświetlenie masz? Możesz zrobić sam lub kupić gotowe.
Kurcze sporo tego, ale jeśli chcesz to mogę służyć radą :)
Ja osobiście poszedłem w stronę Malawi z pyszczakami, głównie dlatego że podobają mi się te rybki i nie chciałem mieć roślin w akwa (bo nigdy mi nie szło z nimi) :)
Pozdrawiam
Pyszczaki raczej nie nadają się na to aby je chodować razem z innymi rybkami, więc wyboru musisz dokonać sam? albo wybierzesz pyszczaki i pójdziesz w kierunku Malawi albo inne rybki i zrobisz akwa ogólne :) Jeżeli chcesz mieć kolorowe dekoracyjne akwa to chyba lepiej jak wybierzesz nie Malawi, będziesz mógł w nim chodować sporo kolorowych rybek, i je pomieszać, np Gupiki, mieczyki, molinezje neony iptm itd... wybór należy do Ciebie.
Nepweno musisz sie zaopatrzyć w grzałke odpowiednią to tak dużego akwa.
Filtw(y) proponuje kubełkowy + wewnętrzny (będzie robił wir i napowietrzał).
Oświetlenie masz? Możesz zrobić sam lub kupić gotowe.
Kurcze sporo tego, ale jeśli chcesz to mogę służyć radą :)
Ja osobiście poszedłem w stronę Malawi z pyszczakami, głównie dlatego że podobają mi się te rybki i nie chciałem mieć roślin w akwa (bo nigdy mi nie szło z nimi) :)
Pozdrawiam
pewnie że chcę porad
jednak Malawi mi najbardziej się podoba
kilka roślin dam - jest chyba kilka których nie gryzą ?
filtry szukam - systematycznie [ w miarę środków ] pokupię
gorzej z pokrywą - nie chce mi się samemu robić
światło - hm , dostałem razem z szkłem jakąś jarzeniówke w podwójnej oprawie
grzałkę kupię - z tym chyba nie ma problemu ? [ tylko 1 czy 2 mniejsze ] ?
żwirek równierz dostałem jakiś grubszy i drobniejszy z kamykami wielkości do 1 cm wpadające w niebieski odcień [ 2 wiadra ] - ale to chyba mało
chcę też ,, skał '' troszkę - dojście do kamieni mam [ przenajróżniejszych ]
jednak Malawi mi najbardziej się podoba
kilka roślin dam - jest chyba kilka których nie gryzą ?
filtry szukam - systematycznie [ w miarę środków ] pokupię
gorzej z pokrywą - nie chce mi się samemu robić
światło - hm , dostałem razem z szkłem jakąś jarzeniówke w podwójnej oprawie
grzałkę kupię - z tym chyba nie ma problemu ? [ tylko 1 czy 2 mniejsze ] ?
żwirek równierz dostałem jakiś grubszy i drobniejszy z kamykami wielkości do 1 cm wpadające w niebieski odcień [ 2 wiadra ] - ale to chyba mało
chcę też ,, skał '' troszkę - dojście do kamieni mam [ przenajróżniejszych ]
Ostatnio zmieniony 2012-05-27, 21:04 przez piotr880, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
Nie pamiętam jak te rośliny się nazywają ale jest taka "trawa" długa i gruba, którą można dać i pyszczki nie powinny ruszyć tego.
Nie wiem jak do Twojego akwa ale ja do 240l za pokrywę z dwiema jarzeniówkami kupiłem na Starcie za 150 albo 170zł, nie pamiętam dokładnie. Na początku chciałem robić sam ale gdy policzyłem koszty materiałów, i nerwy jakie bym przy tym stracił to bardziej opłacało się kupić :)
grzałkę ja mam jedną a mam akwa 120x40x50 (240l) niestety nie pamiętam jakiej mocy a napisy znikły :( ale w zimę daje rade i trzyma 27-28 stopni, teraz jest off. Umieszczona jest obok filtra wewnętrzenego więc grzana woda jest od razu rozprowadzana po akwa a termometr mam w drugim rogu.
Żwirku faktycznie trochę mało, tzn zależy jakie wiadra duże :) i jak masz dojście do kamieni to się przyda bo będziesz ich trochę potrzebował, polecam łupek.
Pamiętaj że jak to wszystko włożysz to akwa będzie swoje ważyło ;)
Nie wiem jak do Twojego akwa ale ja do 240l za pokrywę z dwiema jarzeniówkami kupiłem na Starcie za 150 albo 170zł, nie pamiętam dokładnie. Na początku chciałem robić sam ale gdy policzyłem koszty materiałów, i nerwy jakie bym przy tym stracił to bardziej opłacało się kupić :)
grzałkę ja mam jedną a mam akwa 120x40x50 (240l) niestety nie pamiętam jakiej mocy a napisy znikły :( ale w zimę daje rade i trzyma 27-28 stopni, teraz jest off. Umieszczona jest obok filtra wewnętrzenego więc grzana woda jest od razu rozprowadzana po akwa a termometr mam w drugim rogu.
Żwirku faktycznie trochę mało, tzn zależy jakie wiadra duże :) i jak masz dojście do kamieni to się przyda bo będziesz ich trochę potrzebował, polecam łupek.
Pamiętaj że jak to wszystko włożysz to akwa będzie swoje ważyło ;)
Ze zrobieniem pokrywy nie ma większego problemu. Wszędzie pełno podpowiedzi jak to zrobić przy minimalnych kosztach.
Wszystko co potrzeba to odrobina chęci do samodzielnego pomajsterkowania
Zobacz co nasz kolega 3runer zrobił:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... c&start=15
gotowy projekt można pobrać ze strony www.ratez.pl
Wszystko co potrzeba to odrobina chęci do samodzielnego pomajsterkowania
Zobacz co nasz kolega 3runer zrobił:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... c&start=15
gotowy projekt można pobrać ze strony www.ratez.pl
Ostatnio zmieniony 2012-05-28, 09:19 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.
Zalezy jak cienkiej tej blachy, konstrukcja powinna byc stabilna i trzymac sie jakoś a nie, żeby akwarium ją trzymałopiotr880 pisze:wpadłem na dziwny pomysł zrobienia pokrywy z cienkiej blachy aluminiowej lub ze stali nierdzewnej [ ryflowanej ]
jest w Łodzi sklep z metalami kolorowymi więc ??
zda to egzamin czy nie nadaje się ??

Łukasz
proponuje na piekarskiej zakupic sobie spienione PCV z odpadu koszty tego nie sa wysokie plyta moze byc nawet porysowana, mozesz ja okleic okleina meblowa mnie calosc wyniosla 67 zl na zbiornik 240 L czyli 120x40 no i kilka srubek ale to napewno gdzies w domu znajdziesz papier scierny podejrzewam ze tez znajdziesz wkretarke z cienkim wiertelkiem i okolo 20 minut na zmontowanie wszystkiego do kupy
http://www.retez.pl/ tu masz wszystko opisane co jak zrobic
http://www.retez.pl/ tu masz wszystko opisane co jak zrobic