[200L] by mc_majcher (prowadzone metodą EI)

mc_majcher

Post autor: mc_majcher »

krzych0062 pisze:
mc_majcher pisze:Poniżej do ściągnięcia pliki do metody EI.
Ciekaw jestem co "stworzyłeś", choćby by porównać z innymi kalkulatorami, jednak...po co takie utrudnienia? Przecież nie każdy korzysta z tej stronki, na której to umieściłeś. W każdym bądź razie nie dla mnie laika takie "zawodowe" ściąganie z profesjonalnych stron. Dla porównania zobacz, jak to jest zamieszczone na stronie "Podforak"...Zapewne tak byłoby
lepiej ;-)

Dla pełnego zobrazowania tej kwestii jest to temat nawożenia roślin i kalkulator opracowany przez Zulix-a. Nie wiem, czy mogę podać link, ale jakby coś to chętnie prześlę Ci na PW ;-)
Ok spójże na tą stronkę co proponujesz, i możesz mi to przesłać na PW

mc_majcher

Aktualizacja

Witam
Oto mój baniak po miesiącu od ostatniej zmiany. ;-)

maj 2012
Obrazek

I co sadzicie teraz szanowni forumowicze?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

No cóż...w tym momencie brakuje tu widoku roślinek, które usunąłeś...był to błąd :-/ Pierwotny aranż zdecydowanie był lepszy...w moich oczach oczywiście ;-) Ale skoro posłuchałeś rad "szpecjalisty" i Tobie się podoba to oki, Twój wybór i baniaczek ;-)
A co z tym EI, o którym wspominałeś? Może coś przybliżysz? :-)

mc_majcher

krzych0062 pisze:No cóż...w tym momencie brakuje tu widoku roślinek, które usunąłeś...był to błąd :-/ Pierwotny aranż zdecydowanie był lepszy...w moich oczach oczywiście ;-) Ale skoro posłuchałeś rad "szpecjalisty" i Tobie się podoba to oki, Twój wybór i baniaczek ;-)
A co z tym EI, o którym wspominałeś? Może coś przybliżysz? :-)
O metodzie EI możesz poczytać w pliczku który dołączyłem ostatnio do mojego tematu. A dokładnych informacji o tej metodzie poczytasz tutaj:
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=25676
i
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=24440

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hm...chyba nie za bardzo skumałeś...bo ja metodę EI stosuję od dobrych kilku lat ;-) a coś wspominałeś o swoich udoskonaleniach...No ale spoko...skoro nie masz nic do powiedzenia o swych "przeróbkach" nie będę nalegał :mrgreen:

mc_majcher

krzych0062 pisze:Hm...chyba nie za bardzo skumałeś...bo ja metodę EI stosuję od dobrych kilku lat ;-) a coś wspominałeś o swoich udoskonaleniach...No ale spoko...skoro nie masz nic do powiedzenia o swych "przeróbkach" nie będę nalegał :mrgreen:
Aha no faktycznie nie załapałam o co ci chodzi. Sądziłem że chcesz coś się dowiedzieć o tej metodzie. A co do udoskonaleń to stworzyłem taki kalkulatorek EI do wyliczania stężeń i prędkości pobierania. Żeby wiedzieć ile czego zużywają rośliny żeby nie przedobrzyć z nawożeniem ;-). Proponuje ściągnąć sobie ten pliczek co wstawiłem na forum, ewentualnie mogę podesłać ci na Pw jakbyś miał problemy z ich ściągnięciem, chociaż nie powinieneś bo to jest banalnie proste. Więcej udoskonaleń nie stosuje, cała reszta zgodnie załażeniami tej metody EI. Czyli co tygodniowa podmiana wody w 30 % (u mnie w niedziele) i podawanie nawozów zaraz po podmianie wody (raz w tygodniu). W tej chwili podaję
20 ml mikro Intermagu
85 ml MgSo4*7H2O
40 ml KNO3
15 ml KH2PO4
i jeszcze pozostałości Easy Life 30 ml Kalium. Jak się skończy dokupię K2SO4 jako źródło potasu.
Zobaczymy jak się baniak będzie rozwijał, być może coś trzeba zmienić w nawożeniu, ale czas pokaże ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-05-13, 23:19 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 1 raz.

mc_majcher

Aktualizacja

Witam po długiej przerwie.
W moim baniaczku trochę sie pozmieniało od ostatniej wizyty. Dlatego chciałbym zaprezentować nową aranżację. Poniżej foty. Zapraszam do komentowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krzysiek8117

Post autor: krzysiek8117 »

Akwa spoko :-) widze , ze mocno zmieniało się przez ten czas i jest coraz ładniejsze. Widać już jakiś plan. Jedynie co mnie drażni to tło :-/ jest strasznie rażące i mało naturalne, ale to jest tylko moje zdanie.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Tak, jestem tego samego zdania.Czarne tło byłoby tu o niebo lepsze.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

mc_majcher

Dzięki za odp. :-> Jeżeli chodzi o tło to prawdę mówiąc nie zastanawiałem się jeszcze nad zmianą, ale teraz tak sobie myślę że morze faktycznie czarne było by lepsze. No nic poczekam jeszcze ze zmianą tła, bo w planach mam jeszcze zmianę tego grubego korzenia na jakiś inny i posadzenia więcej mchu na samych korzeniach. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”