720l [zakole rzeki]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Zdecydowanie lepiej wygląda, i ten mrok, całkiem całkiem, opłaciło się spędzić kilka godzin ;)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

tak minimalistycznie, lepiej podobała mi się poprzednia odsłona, uruchamiasz tą 500?? wymieniliście już przednia szybę??
Co by tu napisać... :-P

Nairams

Post autor: Nairams »

Wcześniejsza bez kamieni była fajniejsza :-P Ale to tylko moje zdanie, to tobie ma się podobać.
Obrazek

Drago

Post autor: Drago »

Ten nieoznaczony to może być coś z rodzaju Hippopotamyrus albo Marcusenius ewentualnie Cyphomyrus discorhynchus.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Drago pisze:Ten nieoznaczony to może być coś z rodzaju Hippopotamyrus albo Marcusenius ewentualnie Cyphomyrus discorhynchus.
Najprędzej coś z Marcusenius. Postaram się przejrzeć klubowe Mergusy, może go w końcu znajdę.

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

NO Powiem, że baniak stracił trochę uroku dzikości
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Zaczęło się od wizyty w lesie wiączyńskim i przywiezieniu tego do domu:
Obrazek
Następnie ku zaskoczeniu ryb odbyło się wyciągnięcie tego:
Obrazek
I po paru godzinach kombinowania efekt jest następujący:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Co najbardziej mnie cieszy, oprócz samego wyglądu, który bardzo mnie zadowala, to fakt, że dzięki takiemu wystrojowi widzę wszystkie ryby! Wszystkie zbrojniki, sumy, ducha amazońskiego i wszystko inne co do tej pory mniej lub bardziej się ukrywało i wyłaziło tylko od czasu do czasu. Teraz pływają wśród gałęzi i widać je jak na dłoni. Co ciekawe, ryby nie czują się spłoszone - przynajmniej po dwudniowej obserwacji tak wnioskuję. Wydaje mi się, że mimo iż są widoczne to uspokaja je fakt, że są w plątaninie gałęzi, co chroni je przed potencjalnym atakiem drapieżnika.
Fotki robiłem kompaktem więc jakość jest średnia, ale popracuję jeszcze nad tym. No i popróbuję nieco zbliżeń porobić na zbrojniki przycupnięte na gałęziach:)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ciekawie, dałbym coś ala yorki swego czasu w 525, taki masywny korzeń, a właściwie pień z prawej, ewentualnie dodałbym więcej gałęzi :P
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Aranżacji z kamieniami tutaj nic nie przegoni.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

discus6

Post autor: discus6 »

Ten korzonek z lasu wiączyńskiego to był jakoś preparowany :?:
discus6

Czesiek

Post autor: Czesiek »

Meeeega mi się podoba ta aranżacja... taka surowa... świetnie! ALE! Zastanawiam się czy nie obawiasz się, że takie gałęzie, nawet jeśli ususzone, nie będą Ci gniły w bańce ?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

3runer pisze:ciekawie, dałbym coś ala yorki swego czasu w 525, taki masywny korzeń, a właściwie pień z prawej, ewentualnie dodałbym więcej gałęzi :P
Z prawej mają się rozrosnąć lotosy. Co do ilości to nie chciałem też przesadzić, zobaczymy jak się to będzie rozwijać. W razie czego mam odłożone jeszcze raz tyle gałęzi:)
Lukiki pisze:Aranżacji z kamieniami tutaj nic nie przegoni.
Hmmm no fakt, kamienie robiły fajny klimat, ale było też przez to pusto, bo nie było widać ryb. Mnie z resztą ta aranżacja póki co bardziej się podoba, muszę zadbać o lepsze fotki. Kamienie za to wykorzystam w klubowym akwarium, będziemy robić rzekę z prawdziwego zdarzenia - wartki nurt i ryby typowo strumieniowe.
discus6 pisze:Ten korzonek z lasu wiączyńskiego to był jakoś preparowany :?:
To nie jest korzeń, tylko gałęzie. Nic z nimi nie robiłem.
Czesiek pisze:Meeeega mi się podoba ta aranżacja... taka surowa... świetnie! ALE! Zastanawiam się czy nie obawiasz się, że takie gałęzie, nawet jeśli ususzone, nie będą Ci gniły w bańce ?
No właśnie się zastanawiam skąd taki pomysł? Czemu drewno miałoby gnić? Pewnie, kora szybko odpadnie, trochę się zasyfi i będzie trzeba czyścić dno z jej resztek, wszystko trochę zmieni wygląd. Ale już miałem kiedyś gałęzie w akwarium i nie było żadnych problemów. Nic z nimi nie robiłem, nawet nie zlałem gorącą wodą. Włożyłem takie jak przytargałem z lasu:)

Nairams

Zbrojniki już wiszą na gałęziach ? Pewnie nie chcą się od nich odczepić :lol: Pomogą Ci w skórowaniu gałązek. Czasem namoczona, leżąca na dnie kora tworzy bardzo naturalny wygląd i nie warto jej do końca usuwać.
Bał bym się tylko "poparzenia garbnikowego" od tak dużej ilości na raz gałązek. Szczególnie jeśli nie robisz tego regularnie (nie dokładasz świeżych gałązek) to ryby nie są przyzwyczajone. Ale nie mam pewności co do tego.
Ostatnio zmieniony 2012-04-16, 12:44 przez Nairams, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Prewencyjnie będę robił częściej podmiany aby zneutralizować to co gałęzie mogą oddać. Zbrojniki przesiadują na gałęziach, ale ponieważ mam gatunki raczej mięsożerne to nie jest to taka radość jakbym wpuścił panaquy;)

Nairams

A no właśnie "szlifierki" to by miały jak w raju. Mięsożerne już nie tak bardzo, ale zauważyłem, że i tak nowe elementy drzewne dostarczają im radochy poprzez samo "badanie" drewienka.
Lubię klimatyczne, mało kiedy powtarzane lub zupełnie nowe, ale przede wszystkim przypominające naturę zbiorniki.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”