[200L] by mc_majcher (prowadzone metodą EI)

mc_majcher

[200L] by mc_majcher (prowadzone metodą EI)

Post autor: mc_majcher »

Witam
Chciałbym zaprezentować moje akwarium (200l) prowadzone metodą EI.
Akwarium wystartowało w październiku w tamtym roku. Od samego początku nie stosowałem metody EI. Najpierw podawałem nawozy z firmy EasyLife i było to profito, kalium i ferro, i do tego CO2 z butli wraz z reaktorem z filtra narurowego.
Na metodę EI przeszedłem w styczniu tego roku i stosuję ją do dzisiaj :) ponieważ stosując nawozy nie dawały takich efektów jakbym chciał a po drugie swoje kosztują. A metoda EI dała mi lepsze efekty oraz w porównaniu z nawozami sole są dużo tańsze :) Sole jakie w tej chwili stosuję to:
MgSO4*7H2O
KNO3
KH2PO4
Chelat Żelaza Fe 8%
oraz jako mikro jeszcze Easylife Profito tylko czekam jak mi się skończy i przejdę wtedy na "Syfonie Złota" lub mikro ITERMAGU.
Dawki wyliczam sobie w kalkulatorze EI zrobionym w Exelu ściągniętym z jakiegoś forum. W tej chwili opracowuję swój własny kompleksowy kalkulator EI na pewno go zaprezentuje jak tylko go skończę tworzyć
Podmiana wody raz w tygodniu 30% (niedziela). Sole są podawane zaraz po podmianie wody też raz w tygodniu.

A teraz trochę o wyposażeniu technicznym:
filtracja: filtr zewnętrzny HW-302 (24h na dobę) i wewnętrzny załączany tylko na noc
oświetlenie: 2x Sylvania Grolux 45w T5 (od 10:00 do 22:00) + Juwel High-Lite Day 45w T5 (Od 11:00 do 21:00) na statecznikach elektronicznych
butla CO2 + reaktor zrobiony z filtra narurowego
podłoże: drobny żwirek akwarystyczny

Mieszkańcy:
Barwieniec czerwony (Megalamphodus sweglesi) - 2szt
Bocja wspaniała (Botia macracantha) - 2szt
Gurami złocisty (Trichogaster trichopterus "gold") - 2 szt
Grubowarg syjamski (inaczej - kosiarka)(Crossocheilus siamensis) - 6szt
Gupik - pawie oczko (Poecilia reticulata) - 3 szt
Krewetka red cherry (Neocaridina denticulata var.) - 2szt
Molinezja Black Molly (Poecilia latipinna) - 6szt
Molinezja ostrousta (Poecilia sphenops) - 3szt
Neon Innesa (Paracheirodon innesi) - 30szt
Prystelka (Pristella maxillaris) - 2szt
Zmienniak plamisty (Xiphophorus maculatus) -3szt
Zwinnik jarzeniec (Hemigrammus erythrozonus) -2szt

Rośliność:
Anubias barterii var.nana
Bacopa Caroliniana
Cladophora Aegagropila (Galęzatka)
Cyptocoryne undalata 'broad leaves' (Kryptokoryna falista)
Echinodorus Angustifolius (Żabienica Długolistna)
Echinodorus Bleheri (Żabienica Blahera)
Echinodorus Quadricostatus (Żabienica Czterożebrowa kolumbijska)
Echinodorus rubin
Egeria Densa (Moczarka Argetyńska)
Hydrocotyle Leucocephala (Hudrolotyle nerkolistne)
Ludwiga Inclinata (Ludwigia Nachylona)
Myriophyllum tuberculatum (red) (Wywłocznik Czerwony)
Nymphaea lotus (zenkerii) (Grzebień Tygrysi Zielony)

A teraz kilka zdjęć
start
Obrazek

Październik 2011
Obrazek

Styczeń
Obrazek

Styczeń (nowe rośliny)
Obrazek

Luty lekka zmiana aranżacji
Obrazek

Luty
Obrazek

Marzec
Obrazek

Kwiecień
Obrazek

Butla co2
Obrazek

Filtr + reaktor
Obrazek

Zapraszam do komentowania
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:38 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 2 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Przede wszystkim zmień obsadę ryb,no nie może być tak.
Zostaw sobie neonki,kosiarki,a z reszty bym zrezygnował całkowicie dokupując może z 10 jakiś kirysków np:panda.

Rośliny poukładaj w zwarte grupy,rezygnując z echinodorusów i lotosa,te rośliny psują jakąkolwiek aranżację roślinną w akwariach typowo roślinnych.
Nie każdy ma jakąś tam wyobraźnie co do rozmieszczania roślin,rozumiem to,więc można podpatrzeć inne zbiorniki jak tam rośliny są posadzone,jak je wszystkie dobrze widać,że jedna roślina drugiej nie ''zagłusza''.

Na prawdę muszę wierzyć Ci na słowo,że jest,to 200 litrów,bo tak naćkane masz te rośliny i ich dobór tutaj powoduje,że autentycznie myślę,że patrze na jakieś 60 litrów.
Im więcej drobnolistnych roślin,tym zbiornik wyda się optycznie większy.

Masz tam rośliny łodygowe,to dokup,pozyskaj więcej sztuk tego samego gatunku,a nie w takim zbiorniku po kilka gałązek.
Mam na myśli np:wywłócznika rdzawego,czy też chyba tam z tyłu widzę rotala macranda.

Ten anubias również niczego w zbiorniku nie wnosi.

Jak już opanowałeś sobie nawożenie,to już masz z górki,teraz skoncentruj się nad fajnym doborem roślin i ich rozplanowania w szkle.
I mówię Ci wywal te wszystkie wielkie liście,a wyjdzie Ci to na dobre na uśmiechu na twarzy.
Ostatnio zmieniony 2012-04-14, 21:21 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

co by nie było, że Lukiki ci coś wciska, zgadzam się z nim w zupełności, specem nie jestem od aranżacji, bo większą uwagę przywiązuje do mieszkańców, a aranżacja ma im pasować, na plus mogę powiedzieć, że rośliny wyglądają dobrze, ale ich ustawienie sprawia, że mnie oczy bolą od patrzenia... "aranżacja bije po oczach" - to idealne stwierdzenie

rada:
-popatrz na typowe roślinniaki, dobór roślin, ich ustawienie itp
- co do obsady to zwierzęta stadne trzyma się w minimum 6-8 szt
twoje stadne to:

Barwieniec czerwony (Megalamphodus sweglesi) - 2szt
Bocja wspaniała (Botia macracantha) - 2szt
Grubowarg syjamski (inaczej - kosiarka)(Crossocheilus siamensis) - 6szt
Krewetka red cherry (Neocaridina denticulata var.) - 2szt
Neon Innesa (Paracheirodon innesi) - 30szt
Prystelka (Pristella maxillaris) - 2szt
Zmienniak plamisty (Xiphophorus maculatus) -3szt
Zwinnik jarzeniec (Hemigrammus erythrozonus) -2szt

o reszcie nie pisze, bo taki zestaw to dla mnie zupa rybna, lepiej mniej gatunków a bardziej dobranych do siebie, zdecyduj co ci się podoba, bo nikt za ciebie nie będzie wybierał, wtedy można pomyśleć o ilościach
Co by tu napisać... :-P

behemoth

Post autor: behemoth »

Aż się dziwie że bocje ci nie powcinały krewetek, co do obsady to chyba już ci panowie wyżej co nieco wytłumaczyli ,lepiej stadko kąsaczowatych niż 3 wielkie sumy,poza tym tak jak już Lukiki napisał, wielkie rośliny zmniejszają optycznie zbiornik, to samo tyczy się ryb.
Zawsze będzie wyglądała lepiej kępa roślin drobnolistnych niż 2 amazonki które zajmują 3\4 akwa.

mc_majcher

Witam.
Dziękuje za wszystkie cenne uwagi. Mając chwile wolnego zabrałem się za mój baniak i zgodnie ze wskazówkami wywaliłem około 2/3 roślin. Zostawiłem sobie wszystkie łodygowate, dokupiłem dwa korzonki i wszytko jakoś poukładałem. Mam nadzieje ze teraz będzie ok. Co prawda wygląda teraz trochę łyso porównując z poprzednią aranżacja ale mam nadzieje ze jak się wszytko ładnie porozrasta mój baniak będzie wyglądał ok. Poniżej fotka z nowej aranżacji. Czekam na opinie. Pozdrawiam.

Obrazek

Czesiek

Post autor: Czesiek »

Hmm... nie jestem jakimś wielkim kozakiem akwariowym jak wielu innych ludzi, którzy posiadają ogromną wiedzę, ale jeśli mam być szczery to mi się bardziej podobała tamta sałata niż to teraz... :-P

A już mówię czemu - posadziłeś te rośliny trochę jak na rozstrzelanie... w szeregu pod ścianą :mrgreen: szczególnie po lewej stronie to widać...

pozdro :-)

mc_majcher

Czesiek pisze:Hmm... nie jestem jakimś wielkim kozakiem akwariowym jak wielu innych ludzi, którzy posiadają ogromną wiedzę, ale jeśli mam być szczery to mi się bardziej podobała tamta sałata niż to teraz... :-P

A już mówię czemu - posadziłeś te rośliny trochę jak na rozstrzelanie... w szeregu pod ścianą :mrgreen: szczególnie po lewej stronie to widać...

pozdro :-)
Zgadza się bo w miarę wzrostu będę przycinał i sadzał coraz bliżej przedniej szyby tak aby utworzyły w późniejszym czasie takie kępy roślin, takie jak się widuje w innych akwariach roślinnych. Mam nadzieje że ten plan mi wyjdzie ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Raczej plan nie wyjdzie,jestem pewiem na sto procent.
By tak sie stalo trzeba z czyms wystartowac i miec tego odpowiednia ilosc.
Spojrz na ta hydrocotyle,wyglada tutaj jak chwast wyjety ze stawu,ktory bedzie sie zawsze platal.
Tak,to widze,Tobie moze sie podobac,to Twoj zbiornik.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Mc_majcher moim zdaniem bardzo źle, że zrezygnowałeś z żabienic, bo to piękne rośliny i dobrze Ci rosły. Były niewidoczne, zasłonięte przez szybciej rosnące zielsko, ale na pewno da się z nich zrobić ciekawą i ładną aranżację. Po pozbyciu się ich powstanie kolejny, tak samo oryginalny baniak składający się z tego samego zestawu roślin...
Ostatnio zmieniony 2012-04-14, 21:22 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Mc_Majcher bardzo ładne akwarium z kwietnia teraz trzeba poczekać aż zarosnie (mówie o nowym ). Czytam te posty i jestem coraz bardziej za tym aby założy dziął co powie Kuba co na to Łukasz. Najważniejsze aby akwarium było ładne dla ciebie a nie dla szanownego forum i ciebie cieszyło . Popieram Kubiszona akwarim roślinne to niekoniecznie pięć roślin na krzyż modnych akurat w tym sezonie . Pozatym w nicku jesteś Mc_Majcher a nie Amano . :mrgreen:
Pozdrowionka....

mc_majcher

Witam.
Widzę ze mój baniak wywołał istną burze mózgów. :-) Dyskusja się rozkręca. To fajnie, może przy okazji się dowiem czegoś ciekawego, co sprawi ze w temacie akwarystyki poszerzę swoją wiedzę. A wracając do mojego baniaka macie panowie jakieś ciekawe propozycje co do aranżacji np: dokupienia jakiś roślin, bądź elementów ozdobnych np: korzeni. Bo patrząc na mój baniak dodałbym jeszcze jakiś korzeń taką grubawą gałąź i położył ja wzdłuż przy roślinach po prawej stronie. Jak myślicie fajnie by to wyglądało. Czekam na odp.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

mc_majcher pisze:A wracając do mojego baniaka macie panowie jakieś ciekawe propozycje co do aranżacji np: dokupienia jakiś roślin, bądź elementów ozdobnych np: korzeni.
Roślin bym nie dokupywał, poczekaj co tam wyniknie po ostatnich czystkach. Niech się trochę rośliny rozrosną.
mc_majcher pisze: Bo patrząc na mój baniak dodałbym jeszcze jakiś korzeń taką grubawą gałąź i położył ja wzdłuż przy roślinach po prawej stronie. Jak myślicie fajnie by to wyglądało.
Na pewno to dobry pomysł, przyda się coś kontrastującego i przedzielającego akwarium. Ale jak się tak przyglądam to chyba już coś tam masz z korzeni?

mc_majcher

Kubiszon pisze:Na pewno to dobry pomysł, przyda się coś kontrastującego i przedzielającego akwarium. Ale jak się tak przyglądam to chyba już coś tam masz z korzeni?
Tak mam dwa korzonki połączone ze sobą i oplatane wąkrotką białoglową (hydrocotyle leucocephala) ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-15, 12:52 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 1 raz.

mc_majcher

Witam.
Poniżej do ściągnięcia pliki do metody EI. W pliku załączyłem opis metody i dwa pliczki do wyliczania potrzebnych danych. Jeden plik jest w Excelu który sam stworzyłem, i stosuje go do dzisiaj. Mam nadzieje ze się przyda osobom które chcą przejść na tą metodę nawożenia roślin.

https://rapidshare.com/files/3079761074/Metoda_EI.rar

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mc_majcher pisze:Poniżej do ściągnięcia pliki do metody EI.
Ciekaw jestem co "stworzyłeś", choćby by porównać z innymi kalkulatorami, jednak...po co takie utrudnienia? Przecież nie każdy korzysta z tej stronki, na której to umieściłeś. W każdym bądź razie nie dla mnie laika takie "zawodowe" ściąganie z profesjonalnych stron. Dla porównania zobacz, jak to jest zamieszczone na stronie "Podforak"...Zapewne tak byłoby
lepiej ;-)

Dla pełnego zobrazowania tej kwestii jest to temat nawożenia roślin i kalkulator opracowany przez Zulix-a. Nie wiem, czy mogę podać link, ale jakby coś to chętnie prześlę Ci na PW ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-21, 21:11 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”