Wycinanie szklanej wstawki

podziel się pomysłami
padrem

Wycinanie szklanej wstawki

Post autor: padrem »

Idzie wiosna wiec czas na ogolne porzadki i zmiany, czlowiek budzi sie z zimowej depresji i uswidamia sobie ze wypadaloby cos zmienic w swoim zbiorniku. No wiec do roboty :D
zaczynamy od wstawki prostopadlej ktora blokuje ruch wody przez cale akwa, po 15 minutach slyszymy trzask szkla, uff cale szczescie ze to nie przednia szyba, lecz rownolegla wstawka ze szkla wiec siadam na przed zbiornikiem i patrze czy nie spowodowalo to wiekszych szkod, na szczescie wszytsko wyglada dobrze i dochodze do wniosku ze noz do tapet nie nada sie do wyciecia prostopadlej szklanej niepotrzebnej wstawki ktora blokuje ruch wody na powierzchni przez co skimer nie bardzo chce wciagac resztki pokarmu itp macie jakies pomysly na bezpieczne wyciecie tego kawalka szkla ?

Pabian

Post autor: Pabian »

Nożem nie próbuj ...połamiesz nóż i nie daj Bozia łapki pokaleczysz :-(
Jak masz kogoś znajomego który daje na gitarze , to weż od niego najcieńszą strunę ,pózniej przetykasz przez silikon ,zakładasz rękawiczki i ciągniesz oba końce ....struna działa jak elastyczny nóż który się nie złamie ...ja tak rozklejam pocharatane baniaki i to jest chyba najlepszy ze znanych mi sposobów

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja ciąłem powoli warstwa po warstwie od góry na całej długości, lekko naciskając na wstawkę, udało się bez problemu, choć ze struną było by na pewno prościej
Co by tu napisać... :-P

padrem

ja staralem sie to zrobic zylka ale sie slizgala wiec pomysl ze stalowa stuna jest calkiem niezly zobaczymy rozbiore gitare jutro ;)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, chcesz usunąć poziome wzmocnienie akwarium? Taką poprzeczną listwę spajającą na środku dłuższe szyby zbiornika?
pzd
P.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jeśli chodzi o to poprzeczne wzmocnienie, to też takowe mam i w niczym ono nie blokuje ruchu tafli wody gdyz jest ono po prostu znacznie powyzej tafli wody a mianowicie wklejone na równi z górna krawędzia szyb, nie ma mowy żebys nalał do akwarium tyle wody ;-) zreszta i po co to robić
Łukasz

padrem

pokrywe robilem sam sam ja obsadzilem zasilikonowalem i wywiercilem otwory, ta wstawka tylko przeszkadza w ruchu wody przez cale akwa na powierzchni jak naleje zbuyt malo wody to woda ta bedzie swobodnie plywac pod ta wstawka lecz bede widzial z zewnatrz ubytek wody co nie wyglada ladnie a jesli najeje ponad wstawke wody to mi sie prawie wylewa co innego jakby byla ona wklejona na te 2 rownolegle wstawki a nie pod niestety u mnie jest ona wkleojna pod te 2 poprzeczki a jesli chodzi o bezpieczenstwo to nie wpadam na pomysly od tak sobie nie przewidujac co sie moze stac ;) chyba.. ;] ale wczesniej konsultowalem ta opcje z gosciem ktory kleji zbiorniki i nic nie powinno sie wydarzyc ;)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

A jakie ma wymiary zbiornik i jaka szyba?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

padrem

120x40x50 szklo 8 mm

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

padrem pisze:120x40x50 szklo 8 mm
Ja mam akwa 120x50x50 z szyby 8 mm i mam tyko wzmocnienia wzdłużne. Nie wiem od kogo masz zbiornik ale niezłą lipę odwalił wklejając takie wzmocnienie i to jeszcze poniżej wzmocnienia wzdłużnego.<Masakra>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Lipa nad lipą jak się czyta.
Kolega ma/miał nie pamiętam dokładnie, 120x40x50 szyba 8mm bez żadnych wzmocnień,zbiornik funkcjonował parę lat.

Nie korzystaj już z usług tego specjalisty :-P

Rozciąć będzie Ci ciężko tą poprzeczkę ze względu na kiepskie miejsce robocze,bo jest szyba wklejona pod wzdłużne i nie dojedziesz do końca raczej ze struną.
Ja najpierw rozciął bym wzdłużne,a potem od nich poprzeczną i na nowo wkleił wzdłużne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

padrem

tez wlasnie o tym pomyslalem aby wyciac najpierw rownolegle pozniej prostopadle i wkleic rownolegle ale przy klejeniu to chyba trzeba bedzie eksmisje przeprowadzic na 10 godzin wszystkim mieszkancom zbiornika no i ten silikon akwarystyczny szkoda tylko ze mam sanitarnego cale pudlo ;)

Pabian

Faktycznie tak jak pisze Łukasz taki zbiornik wytrzyma bez wzm. , o ile ktoś się nie przejmuje wygięciem szkła.

Specjalista może i nie chciał żle ,wzmocnienie nigdy nie zawadzi szczególnie gdy go nie widać,ale z tym poprzecznym pojechał gość po bandzie ,no i jeszcze wkleił pod spodem :-/

Masz rację Lukiki że nie dojedzie do końca ....ale gdy zacznie właśnie od końca :-P(trzeba się przekłuć zaostrzonym końcem struny przez silikon) i zacznie ciągnąć do wewnątrz akwa, to da rade ,pod warunkiem że specjalista dał choć ciutkę silikonu między wzm.wzdłużnym a poprzecznym ,a nie skleił tego w porywie szału na "zero"

A tak na marginesie .....to jak to się stało że Ci pękła ,oparłeś nie o nią czy spadło Ci coś ???

padrem

Pabian pisze:Faktycznie tak jak pisze Łukasz taki zbiornik wytrzyma bez wzm. , o ile ktoś się nie przejmuje wygięciem szkła.
chcesz powiedziec ze szklo moze sie wygiac ? :] bedzie panorama :D

wybacz ale nie kupuje wyginania sie zbiornika ;) przeciez to nie jest OSB ;)
Ostatnio zmieniony 2012-04-03, 22:43 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.

Pabian

padrem pisze:
Pabian pisze:Faktycznie tak jak pisze Łukasz taki zbiornik wytrzyma bez wzm. , o ile ktoś się nie przejmuje wygięciem szkła.
chcesz powiedziec ze szklo moze sie wygiac ? :] bedzie panorama :D

wybacz ale nie kupuje wyginania sie zbiornika ;) przeciez to nie jest OSB ;)
Szkło jest dużo bardziej plastyczne niż Ci się wydaje :lol:
A jeżeli Ci powiem że w 70-cio letnich szybach zamontowanych w oknach przed wojną ,szkło jest grubsze na samym dole a cieńsze na samej górze i jeszcze powiem Ci że samo tak spłynęło ,to pewnie wyślesz mnie do Tworek :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”