Glony na przedniej szybie!pomocy

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:A po co przerabiac?
Lukiki pisze:Ty sie naprodukujesz,a i tak d... blada moze byc.
Masz rację Łukasz...ale nie myślałem, abyśmy nauczali kolegę, jedynie On sam powinien czytać, czytać i jeszcze raz czytać i wyciągać wnioski...Taki sens zawarłem w słowie "przerobić temat" ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kumam ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

DonJuan

Post autor: DonJuan »

Panowie ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze akwa jest przerybione i tak dalej,zaczne nad tym pracowac dzieki za rady :-)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

No to chłopie zacznij od filterka, u mnie fan 2 jest w 96l i ledwo daje radę. oczywiście podmiany tak jak reszta radzi.

A swoją droga to z tym czytaniem jest kiepsko, mam przykład z pracy zaraziłem dwóch kumpli zamiłowaniem, ale ze wszystkim do mnie przylatują zamiast wykazać się i poszukać choćby w googlach. A ja w dalszym ciągu tego nie rozumiem.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

furious tomash

Post autor: furious tomash »

nie będę tworzył nowego wątku, tu spytam;
ostatnio trochę za bardzo świeci mi słoneczko na szybę i mi wyłazi pył :/
nie jakieś zatrzęsienie, ale raz na jakiś czas przetrzeć trzeba; gdzieś przeczytałem cyt
"wystarczy nie robić nic i poczekać 10-20 dni, aż glon sam zacznie odpadać od szyby. Pomagamy mu w tym skrobakiem. Wg. autora - Toma Barr`a działa w 100%"
prawda czy "zabobon" ? i czy ten sposób "na leniwca" ma być niby skuteczniejszy od przetarcia szyby raz na tydzień?
bla bla bla...

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

to że nachodzi taki zielony nalot na szyby to jest normalka. mam akwa kompletnie bez dostępu do promieni słonecznych a i tak co 1-2 tygodnie gąbka idzie w ruch. jak nie będziesz w ogóle tego przecierał to w końcu będziesz się domyślał co dzieje się w zbiorniku... :-P

Lukiki

Obecnie u siebie ma taka sytuacje,tylko na hardcorowym poziomie.
Rano wyczyszcze i po 4 godzinach zjawisko,to jest od nowa.
Bede badal przyczyne,a jak ja zbadam,to napisze spostrzezenia.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ja tez badam przyczyne pyłu na szybach, narazie odeszła spirogyra , chociaz jakies tam szczatki zostały. Zauważyłem, że jak ograniczyłem mikro pyłu było mniej. Do niedawna miałem też zły stosunek Mg-Ca, ale czy to winowacja nie sądze. Myślę, że składa sie na to sporo rzeczy. Niektórzy piszą, że to z braku fosforu ale jak dodaje fosfor pyłu jest więcej. Nie mam w takiej hardcorowej wersji jak Wy, że po kilku godzinach, ale po 3 dniach jest juz widoczny. Problemem nie jest napewno stricte światło ( chyba ze sporo promieni pada na akwa) gdyz w krewetkarium mam podobne natężenie tj cos ok 0,9 wata i bez co2 i szyb nie czyscilem od 2 miesiecy zero szlamu nitek pyłku nic a nic :shock: a w 250tce niestety jest :-(
PS: Uwazam tez ze dopiero teraz podloze po 2 miesiacach w miarę nachapało sie i dopiero teraz wchodze na nawozenie codzienne stalych dawek NPK nie patrzac na testy. Do tej pory dawałem single, glownie fosforu ale nie tylko, w razie jak braki były. Teraz będe podawał codzienne dawki aby utrzymac stezenia tygodniowe na litraz netto baniaka i raz w tygodniu jak do tej pory, podmianka 50%. Zobaczymy. Inny problem to pylenie, Łukasz zauważyłes je u siebie, nie widziałem abys na Pro Soilu miał pył w toni, a ja od niedawna mam :evil:
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 16:33 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ja zaobserwowałem, że przy oświetleniu LEDowym problem nalotu na szybach w ogóle nie istniał, więc wydaje mi się że to głównie kwestia oświetlenia...

lukaszLDZ

s050197 pisze:ja zaobserwowałem, że przy oświetleniu LEDowym problem nalotu na szybach w ogóle nie istniał, więc wydaje mi się że to głównie kwestia oświetlenia...
Mysle, że natężenie światła może mieć z tym cos wspólnego, ale raczej i głównie podejrzewam jakies niedobory lub nadmiary czegos, złe proporcje i wahania. Czyli jak zazwyczaj ;-) Kurcze na żwirku tego nie miałem a substrat potrafi "żreć" szybko i oddawać rownie szybko... :-| Zauwazyłem jeszcze jedną rzecz po przycince jak w akwarium jest lepsza cyrkulacja, nieco więcej miejsca....natężenie pylenia jest dwa razy mniejsze, moze cos w ten deseń, nie wiem, bedę kombinował też. Wczoraj wieczorem przycinka, lepiej widac woda "kursuje" w baniaku i dzis póki co ani śladu choćby pyłka na szybach, ale pewnie jak zazwyczaj pod 2-3 dniach będzie znowu :evil:
Ostatnio zmieniony 2012-05-31, 16:49 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

U mnie zawsze "£oter" krysztal :mrgreen:
Teraz tylko nie jest,ale to po przez ten pyl,bo jak scieram,to w wode sie,to pcha i zostaje.
Filmy

lukaszLDZ

Ano widzisz moze to jest powód tez i u mnie, wcześniej jak nie było pyłu wsio oki , woda czysta ale do kryształu jej daleko było ;-)
Łukasz

furious tomash

i zlazło Wam? :mrgreen:
u mnie jakoś zlazło (po d o k ł a d n y m wyskrobaniu) i już nie wraca... a ostatnio wracało i to szybko, może jakieś wahania parametrów miałem (?)
bla bla bla...

lukaszLDZ

Odczekaleś pełen cykl rozwoju te 3 tyg bez skrobania i potem zeskrobales?? Ja nie mam cieprliwosci na to patrzec wiec modyfikuje naowozenie. Duze podmianki podaje sam fosfor i potas, azot jest w wodzie, zero mikro. Zmniejszyłem tez swiatlo z 0,9 wata na 0,7. Pył powraca ale mniej nieco, jednak jest widoczny, woda kryształowa o dziwo. Pył tez nie wystepuje równomiernie, raczej w środkowej częsci przedniej szyby i dolnej bocznej, reszta szyby idealnie czysta, dziwne.
Łukasz

furious tomash

miałem czekać, ale wiesz, za bardzo mnie to drażniło :/
wziąłem dobry skrobak, wyskrobałem ostro, poprawiłem gąbalem i (puk puk - odpukać) nie wraca
tzn pokazuje się ale taki "zwykły" delikatny co znika po delikatnym przetarciu gąbką, ale to norma, ten uporczywy wyparował

kiedyś to mi wychodziły takie (hmm) bezbarwne smugi (?) jedna pod drugą, równiutko ułożone, krótkie, 2-3 cm bezbarwne smużki na prawie całej wysokości szyby, ale tylko w jednym miejscu... (tak jakby ruch wody coś nanosił (?)) nie mam pojęcia od czego, cięzko było to olerstwo zetrzeć, ale od kilku miesięcy spokój ;)
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”