Obnizanie twardosci wody

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mat114 pisze:Tu jest to niby wytłumaczone, ale według mnie nie jest to całkowicie prawda :-?
Hm...trochę za "ciężkie", jak na moją "chemiczną głowę"... :oops: Ale przy możliwej okazji postaram się zrobić taki eksperyment z tym zmiękczaniem sodką :-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja jutro pogadam ze swoim nauczycielem od chemii to potem postaram się Tobie ten fakt wytłumaczyć ;-)

Chociaż nie wiem czy tutaj nie chodzi o fakt że soda oczyszczona jest wodorosolą, a te są w wodzie rozpuszczalne.
Ostatnio zmieniony 2012-03-20, 20:28 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

Czyli co? Że wydziela dwutlenek węgla a co za tym idzie...ech zamotany jestem...podnosi GH i pH a woda "mięknieje" :-P
mat114 pisze: jutro pogadam ze swoim nauczycielem od chemii
Tylko nie mów, że jest akwarystą i stosuje tą metodę zmiękczania? ;-)

Żartowałem... :-P

Awatar użytkownika
mat114

krzych0062 pisze:Czyli co? Że wydziela dwutlenek węgla a co za tym idzie...ech zamotany jestem...podnosi GH i pH a woda "mięknieje"
Sprawa nie dawała mi spokoju i nie mogłem się spokojnie uczyć więc poruszyłem słońce i zatrzymałem ziemię i wiem :-D

A więc tak, jony CO3 obecne w wodzie po dodaniu NaHCO3 wiążą jony Ca i Mg, przez co te strącają się w postaci osadu i dzięki temu mamy "miękciejszą" wodę. Czyli motyw dodawania do wody dla muszlowców sody oczyszczonej jest mocno nietrafiony, bo z chemii wynika że ta woda "mięknieje" A i jeszcze trzeba dodać, że początkowo tworzą się związki Ca(HCO3)2 które są bardzo nietrwałe i przekształcają się w osad CaCo3.
Jutro postaram się o konkretne reakcje potwierdzające to co tu piszę.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

mat... ale to chyba było opisane w tym linku do wikipedii...o ile dobrze zwróciłem uwagę :-)

Awatar użytkownika
mat114

krzych0062 pisze:mat... ale to chyba było opisane w tym linku do wikipedii...o ile dobrze zwróciłem uwagę :-)

To musimy o innym linku do wikipedii mówić :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Gdzieś to dziś wyczytałem, ale może faktycznie było to na innej stronie? ;-)
mat114 pisze:Czyli motyw dodawania do wody dla muszlowców sody oczyszczonej jest mocno nietrafiony, bo z chemii wynika że ta woda "mięknieje" A i jeszcze trzeba dodać, że początkowo tworzą się związki Ca(HCO3)2 które są bardzo nietrwałe i przekształcają się w osad CaCo3.
Z chemii może i tak, ale testy są "ułomne" i mierzą wszystkie sole, dlatego też i wynik mylący w tej kwestii...Ale to "stara" szkoła, widać, że błędna...Choć moje "trofcie" nie narzekały i żyły bez problemu i tak też się rozmnażały.. ;-)
Krótko mówiąc...temat "miękciejszej" wody dzięki sodce mamy rozpracowany ;-)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Nie wiem czy zauważyliście, ale już wcześniej wskazaliście na sposób działania sodki:
mat114 pisze: wlanie kwaśnej wody spowoduje szybkie zniknięcie osadu
krzych0062 pisze: kwaśny węglan sodu popularnie nazywany "sodka" podnosząc Gh i pH
(to akurat półprawda, sodka podnosi tylko "KH"; w znaczeniu testów akwarystycznych)

Dodanie sodki powoduje podniesienie pH, wyparcie kwasów, które podnosiły rozpuszczalność węglanów. Jeśli do tego podgrzejemy wodę, to ulotni się CO2, pH dalej wzrośnie, spadnie rozpuszczalność i węglany zaczną się wytrącać.
Drugim czynnikiem jest zablokowanie części rozpuszczonych węglanów dla środków piorących. I to jest ten ważniejszy efekt "zmiękczenia" wykorzystywany w proszkach do prania i mydłach.

Tylko kwestia „warunków brzegowych”. To musi być naprawdę twarda woda, sporo sodki, musi po dodaniu wzrosnąć jej pH (sodka jest buforem, ściąga pH do chyba ok 8, jak woda miała 9, to pH spadnie) i twardość nie spadnie do zera, a woda będzie słona. To ma sens przy instalacjach przemysłowych, ale nie w akwarium.
Pzd
P.

sylus

Post autor: sylus »

Mam pytanie,czy to normalne że w kranie mam twardość wody na poziomie 14 a w akwarium 21? Mierzone testami paskowymi więc nie są jakieś dokładne ale różnice widać.

Nairams

Post autor: Nairams »

Pewnie coś ci spowodowało skok tej twardości wody.
O jaką twardość Ci chodzi. Podaj obie TWW i TWO kranówy i w akwarium.
Po jakim czasie jest to od zalania ? Co zmieniałeś ostatnio w zbiorniku (kamienie, podłoże) ?
Obrazek

wikif
Kontakt:

Post autor: wikif »

zależy czy dolewasz tylko czy zmieniasz wodę
pamietaj że woda paruje a pierwiastki zostają dlatego twardość rośnie wraz z parowaniem wody

sylus

Podmieniam co tydzień 30% wody,akwarium zalane było jakiś miesiąc temu,nic nie zmieniałem,dorzucałem tylko roślinki,nie mam kamieni. Mam testy paskowe JBL,w kranie twardość to >14d a w akwarium >21d. I jeszcze jedno pytanie,wczoraj kupiłem 4 otoski,dzisiaj rano patrze a tu 2 zdechły,czy to przez to że jest taka twarda woda?

sylus

Aha a mam jeszcze małe akwarium gdzie woda ma takie same parametry jak ta z kranu :)

Nairams

Post autor: Nairams »

Jakie masz podłoże.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Ale zapytam za Nairamsem co to za twardość KH czy GH? Jeśli KH to równocześnie masz pewnie bardzo zasadową wodę. Otoski to delikatne ryby wód miękkich i kwaśnych, nawet jak się zaaklimatyzują do trochę innych warunków, to wpuszczone od razu do takiej wody dostaną szoku.
Skoro w drugim zbiorniku parametry się nie zmieniają, to sugeruje, że coś masz w akwarium, jakiś kawałek tynku, gipsu, dolomitu...
pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2012-04-02, 17:02 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”