Nowy baniak stare dylematy
Nowy baniak stare dylematy
plan jest taki 76l (70x36x30)
2 x 18W (grolux i aquastar)
podłoże i tu problem:
1. Ziemia + żwir
2. Coś pod żwir i żwir ( i tu mam największy problem... NATURAL SUBSTRATE mnie korci)
3. czarny piasek kwarcowy
rosliny to gatunki raczej malo wymagające:
crypcie
żabienice
moczarki
itp
obsada harem Betta Unimaculata
2 x 18W (grolux i aquastar)
podłoże i tu problem:
1. Ziemia + żwir
2. Coś pod żwir i żwir ( i tu mam największy problem... NATURAL SUBSTRATE mnie korci)
3. czarny piasek kwarcowy
rosliny to gatunki raczej malo wymagające:
crypcie
żabienice
moczarki
itp
obsada harem Betta Unimaculata
Ostatnio zmieniony 2012-03-09, 23:40 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 

Piasek kwarcowy wygląda super, widziałem taki u ktoregos z kolegów akwarystów z forum... chyba u nemroda.. zapytaj go co i jak. One sa barwione jakąs zywica, ale nie reaguja w wodzie. Ja bym dał ziemię pod spód, proste i tanie rozwiązanie, oczyścic ja w miare, przesiać ( niektorzy wkładaja do piekarnika
)... u siebie dałem siatke na ziemie, ale są tacy co nie wkładają jej. Przesadzalem nieraz rośliny , wyrywałem z korzeniami, nie ma problemu, byleby to robic ostrożnie.

Łukasz
Ja w mniejszym baniaku dałem ok 1,5-2cm, na to siatka do ociepleń i na to zwirek granulacji 1-3mm, z przodu 4 cm z tylu 6 cm, akwarium 54l. Przy tym oświetleniu wyjdzie Ci około 0,5wata na literek wiec dla tych roslin co podałeś, idealnie, super warunki. Trzeba tylko uważac ze świeceniem na poczatku, ja zaczynałem od 5 godzin tylko, potem co tydzień godzina na plus, ale to chyba dotyczy sie każdego akwa w sumie w mniejszym lub wiekszym stopniu.
chociaz może za mało świeciłem bo nawet rogatek obumierał, myśle ze 6 godzin swiecenia jest oki na sam początek
Tak czy siak musisz zapodac potasu troche, niestety, ja podałem go po 3 tygodniach a niedobory widac bylo duzo szybciej.
PS: z tymi dwiema swietlowkami bedziesz miał rożowawo:) chyba ze taki zamysl jest, sugerowalbym zamiane jednej na zwykla 865 do kupienia w wersji t8 18 w w kazdym markecie, moj znajomy kupowal za 8zł ostatnio takie do oswietlenia sklepu

PS: z tymi dwiema swietlowkami bedziesz miał rożowawo:) chyba ze taki zamysl jest, sugerowalbym zamiane jednej na zwykla 865 do kupienia w wersji t8 18 w w kazdym markecie, moj znajomy kupowal za 8zł ostatnio takie do oswietlenia sklepu
Ostatnio zmieniony 2012-03-10, 12:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Ja bym dał tak max 2cm ziemi i na to żwirek bez żadnych siatek.
Miałem baniaki z siatka i bez zauważyłem , że ta siatka daje tylko problemy.
Co do wysokości to fakt niski baniaczek ale fajnie można go dzięki temu zaaranżować
Tylko betta będą w baniaku?
Miałem baniaki z siatka i bez zauważyłem , że ta siatka daje tylko problemy.
Co do wysokości to fakt niski baniaczek ale fajnie można go dzięki temu zaaranżować

Tylko betta będą w baniaku?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Jakie problemypstrag222 pisze:Miałem baniaki z siatka i bez zauważyłem , że ta siatka daje tylko problemy.

Łukasz
He he w dzisiejszych czasach ciężko o taki nadmiarlukaszLDZ pisze:Z siatką czy bez, myslę, że z ta ziemia dobry pomysłChyba że nadmiar gotówki to mozna inwestowac w podżwirowe substraty, ale myslę, że bez przesadyzmu
ziemia będzie oki, taka bez nawozów

No tak ziemia to świetne rozwiązanie , sam jestem na etapie rozmyśleń postawienia 3 akwarium w sumie szkło, oświetlenie i filtr mam. I korci mnie właśnie ziemniak ale i tez mam milion pomysłów na niego

38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
WSzystkie te podżwirowe substraty sa na bazie osadów ziemnych jak zwał tak zwał
więc jest to w takiej lub w innej postaci "ziemia". Notabene... do ziemi tez mozesz dac kulki paleczki i przykryc to żwirem, pomysłow i rozwiązań jest sporo. Było juz gdzies na forum ostatnio o tym. Zrobisz jak uważasz.

Łukasz
Nawet gdzieś widziałem takie rozwiązanie z kulkami gliny tabletkami i ziemia tylko nie pamiętam gdzie
Tez tak mam człowiek czyta o rożnych rozwiązaniach i w końcu jest nie zdecydowany.
Ale moim zdaniem ziemia i bazalcik zupełnie wystarczy.

Tez tak mam człowiek czyta o rożnych rozwiązaniach i w końcu jest nie zdecydowany.
Ale moim zdaniem ziemia i bazalcik zupełnie wystarczy.
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
och widzę że masz problem, na bojowniku też rozpatrują twoje pytanie i doradzają swoje trzy grosze...
a ja myślę że po tych wszystkich poradach i lekturach będziesz miał jeszcze większy mętlik...
usiądź, pomyśl i zrób tak jak się Tobie podoba, i tak nie będzie idealnie, bo jakimś czasie coś zawszę by się zmieniło, nie zrobisz idealnego baniaczka na długi okres, zawsze po jakimś czasie będzie coś do poprawienia, przynajmniej jaj tak mam... i Ci co lubią babrać się w baniaku...
a ja myślę że po tych wszystkich poradach i lekturach będziesz miał jeszcze większy mętlik...
usiądź, pomyśl i zrób tak jak się Tobie podoba, i tak nie będzie idealnie, bo jakimś czasie coś zawszę by się zmieniło, nie zrobisz idealnego baniaczka na długi okres, zawsze po jakimś czasie będzie coś do poprawienia, przynajmniej jaj tak mam... i Ci co lubią babrać się w baniaku...