Czy ktoś z Was używa 2213 i w jakim litrażu ? Pytam bo on ma coś około 450 l/h a producent podaje do akwarium 250 L. Jak można go porównywać z EX700 lub e700 ? Coś mi się nie widzi, żeby dał radę jako jedyny w takim litrażu.
Mi konkretnie chodzi o 106l.
Eheim 2213
Filterek jest spoko, sam kupiłem go uzywany bo miał dobra opinie, niezniszczlany, jednak uważam, że to co podaje producent a mianowicie, ze nadaje sie do akwarium do 250 litrów, jest przesadzone. Przepływ ma 450litrów ktory napewno maleje wraz z wypchaniem kosza. Zreszta, wsztstko zalezy od aranzacji ilosci roslin i obsady w akwarium, do tego musimy dobrac filtracje chyba. Ja zakupiłem go jako drugi filterek do 250 tki , wypchałem go całego ceramiką i będzie słuzył jako typowy biolog ( skręcony przepływ na minimum, prefiltr na wlot) przy jednoczesnym działaniu jbl e900. Filterek troche hałasuje na poczatku wiec trzeba go dobrze odpowietrzyc i jest cicho:) Najlepiej postawic niżej niż akwarium. Deklarowana wysokośc podnoszenia słupa wody 1,50m, pobór mocy 8w, przepływ - 450l/h, pojemnosc wkładów filtracyjnych 3 litry. Tetra Ex700 ma chyba większa wydajnosc i wieksza pojemnosc na wkłady zatem do wiekszego akwarium typu 200-250 litrów nadaje sie lepiej jesli ma to byc jedyny filtr. Kwestia wielu przypadkow nieszczelnosci??? Nie wiem było sporo skarg, podobno nowe modele poprawione są. Jednak do litrazu 106 litrów, brałbym Eheima 2213 mimo wszystko
spokojnie wystarczy jako jedyny filtr. Mozna kupic za ok 260zł komplet nowy wraz z wezami oraz zaworkami podwójnymi, ktore ulatwiaja obsluge i umozliwiaja regulacje przepływu, albo uzywke, w temacie "giełda na równej" dałem dwa linki z allegro sprzedawane sa komplety juz za 100zł jakos tak:)

Ostatnio zmieniony 2012-03-08, 09:04 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
ja rowniez posiadam eheima 2213 jestem zadowolony bardzo, moim zdaniem jedyna wada jest taka ze trzeba sie niezle nameczyc na poczatku by opracowac technike odpowietrzenia ;) ktora teraz nie robi na mnie zadnego wrazenia ;) potwierdzam ze jest to filtr dobry po czyszczeniu bedzie troche trajkotal ale to tylko ze zwgledu na odpowietrzenia kilkanascie godzin pozniej wszystko wraca do normy jak do 106 Litrow to smialo mozesz sobie taki sprawic ja mam ten filtr do 240 L z tym ze dodatkowo wspieram go wewnetrzym Aquael Fan1
moja technika polega na tym ze zalewam dodatkowo wezyki woda na otwartym zaworze zamykam zawor uzupelniam waz woda i nic nie dmucham nic nie chucham, podlaczam do pradu i mieli ;) jesli cisnienie jest malo satysfakcjonujace zatykam kilka razy wylot wody aby powstao podcisnienie i po takim zabiegu ucieka powietrze z filtra i cisnienie jest wieksze, wczesniej stosowalem zasade "wytrzasania" filtra ale pod wplywem tej wlasnie metody odczepily sie zaczepy i masa wody wplynela pod szafke wiec nie polecam znecac sie nad filtrem ;)