Jaki filtr do akwarium 120l

Nairams

Post autor: Nairams »

pszemoo pisze: Oczywiście, nie ma co porównywać z filtrami "eco".

Dlaczego nie ? Skoro istnieją i są niedużo droższe niż normalne, a pobór masz wtedy 11W. Policz to w szerszym przedziale czasowym, są do tego programy w necie - do obliczania poboru mocy w skali jakiej chcesz - dzień/miesiąc/rok. Wskaże Ci to, że i tak oddasz za ten filtr tylko do nie dystrybutorowi czy producentowi a elektrowni. W końcu dogonisz a potem przebijesz cenę filtra "eco"i będziesz dalej płacił więcej, mają w posiadaniu "chinola" a nie np. JBL-a.
pszemoo pisze: Kazdy kupi to co uzna za stosowne i to na co go stać.
Ja wyznaję zasadę, iż biednego nie stać na badziewie.
pszemoo pisze: To jest trochę jak z autami, jak kogoś stac to jeździ "gwiazdą", ale bez "gwiazdy" tez mozna jezdzić wygodnie i niezawodnie ;)
Wykluczmy z tego "gwiazdę" bo Mercedes to nie auto, owszem kiedyś nim było, teraz to tylko droga i komercyjna zabawka, za którą przepłacasz. Istnieją samochody i Mercedesy ale teraz znaczenie tych słów się zmieniło o 180 stopni.
Wracając do tematu sam sobie zaprzeczyłeś, dlaczego ? Przeczytaj jeszcze raz moją pierwszą wypowiedź w tym poście, ale odnieś się do aut.

Ale to tylko moje zdanie :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Uwazam, ze nie ma co porównywać z filtrami "eco" bo to inna generacja filtrów i z takimi powinno się porównać, poza tym, z tego co się orientuję, to chyba tylko JBL posiada taką wersję (nie jestem pewien jak z innymi markowymi). Jakby nie patrzeć to jednak "nieduzo" jest prawie dwukrotnie więcej.

Na szybko policzyłem (korzystając z kalkulatora o którym pisałeś) róznicę w zuzyciu energii 18W (chinczyk) vs 15W (JBL e900) to wychodzi mi... 13 zl oszczednosci w ciagu roku (chyba ze źle liczę ;)), więc trzeba ok 1o lat zeby pokryc tą róznicę w cenie... Hmmm.... przez ten czas na pewno większość z nas "przesiądzie" się na większe akwa i będzie potrzebować nowego filerka :P Porównując z "eco" JBLe901 potrzba ok. 4 lat ;) uwazam ze i tak długo ;)

Brałem pod uwagę JBL, bo z markowych filtrów mają najlepszy stosunek cena/wydajność/zuzycie energii. Jeśli powyzsze powrównalibyśmy np. z EHEIMem, no to hmm... nie ma co porównywać.

P.S. Nie jestem zwolennikiem mercedesa, "gwiazda" miała oznaczać drogie luksusowe auto ;)
Ostatnio zmieniony 2012-02-24, 21:29 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

RafCar

Post autor: RafCar »

Awatar użytkownika
pszemoo

Moim zdaniem za mały do 120l, przepływ 350l/h (jak zawsze podawana wartość bez wkładów). No i najważniejsze... pompa w akwarium. Ja bym nie kupił.

epablo

Post autor: epablo »

Masz racje ten filterek jest trochę za mały ale pompa może być poza akwarium.
A TETRA TEC EX700 do 120 litrowego akwarium nie będzie dobry.
Witam użytkowników forum

RafCar

Dobra teraz takie pytanie czy w ogóle da się filtrować wodę w 120litrowym akwa z jednym filtrem ;pp. Moje akwarium jest bardziej roślinne niz rybne ;p ryb bedze mało aby coś pływało i trochę akwarium oczyszczało.
Chce kupić dobry filtr który da mi przejrzystą wodę bo dzisiaj moje akwarium pracuje na dwóch filterkach aquael fan3 i fluval 105. Nie widać rewelacji bo fluval jest do max 100l i przepływ wody to zaledwie 300l/h a fan3 to przepływ 450 l/h w sumie daje nam 750l\h ale fan3 szpeci heh:) Co proponujecie jaki filtr będzie najlepszym rozwiązaniem a tez zalezy mi na kasie :roll:
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 20:53 przez RafCar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

A widzieliście najnowsze propozycje aquela??
MultiKani i MidiKani 800 - mają być w przystępnych cenach (jeszcze się nie rozglądałem za tym)
http://www.aquael.pl/index.php?option=c ... 00&lang=pl
http://www.aquael.pl/index.php?option=c ... 06&lang=pl

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Widziałem to i powiem Wam ze to wydaje sie byc dobra opcja dostawia sie poszczegolne moduly gdzie jeden z wkładem o pojemnosci około litra kosztuje ok 30-40zł, mozna wstawic pare i ma sie naprawde pojemne zloza filtracyjne. Tylko widze ze tam pompa na zewnatrz .....ciekawe jak to sie sprawdza bo cena nawet atrkacyjna.

Do autora tematu, kup uzywanego eheima 2213 przeplyw 450litrow, 3 litry miejsca na wklady pobór prądu 8w, wyrwiesz za pare dyszek na allegro a one sa niesmieretelne.
Ostatnio zmieniony 2012-02-28, 21:23 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

RafCar

http://allegro.pl/aquael-midikani-800-f ... 95932.html właśnie znalazłem, no i co o tym myślicie:))

epablo

Ten filtr ma za słabą pompkę tylko 6W będzie gorzej filtrował niż fluval 105.
Co do filtrów MultiKani to żadna rewelacja, pompki są te same 6W . Kupiłem tą podstawową wersje żeby zamontować w akwarium z krewetkami . Na początku to nawet próbowałem zmniejszyć przepływ wody ale okazało się że różnicy nie widać żadnej między - min a max. Natomiast po około dwóch tygodniach filtrowania był zauważalny spadek przepływu wody, chociaż regulacja była na maxa. Można powiedzieć że podstawowa wersja tego filtra nadaje się do 50l akwarium . A dokładając następne moduły, woda będzie krążyć coraz wolniej. To przy 6 watowej pompce i ośmiu modułach w jakim 300 litrowym akwarium zdąży przefiltrować wodę .
Witam użytkowników forum

lukaszLDZ

Zależy do czego ma taki filtr słuzyć, myślę, że jako biolog super rozwiązanie, tam nie liczy sie stricte przepływ ale głownie pojemnosc wkładów. Nawet woda powinna raczej wolno płynąć przez te złoża a nie z prędkościa wiatru ;-) W Eheimie 2213 tez masz pompke 8w a pompuje znośnie, u mnie posłuzy jako drugi, typowy biolog zasypany w 100% ceramiką. Polecam te filterek za 70zł niedawno sprzedawał gosciu na allegro z wezami i podwójnymi zaworami :shock: poszedł od reki, ale mozna wyrwac czasem, trzeba szukać.
Łukasz

Awatar użytkownika
pszemoo

Ja osobiście straciłem zaufanie do firmy Aquael i pewnie sam dłuuuugo nie kupię ich wyrobów, ani nikomu nie polecę. Mozesz spróbować z tymi nowymi kubełkami, ale mnie tez wydaje się, ze moc tego filterka jest za słaba (tym bardziej, ze kolega epablo, juz go przetestował ;))
Zrób tak jak lukaszLDZ, Ci radzi, kup filtr uzywany, który ma wiele pozytywnych opinii od wielu uzytkowników.
No chyba, ze koniecznie chcesz mieć nowy, ale patrz równiez na pojemność wkładów, przepływ to nie wszystko ;)

epablo

Panowie ja rozumiem że filtr to nie pompa strażacka i nie potrzebuje tyle mocy :-) . Zgadzam się że w filtrze biologicznym przepływ to nie wszystko ale już w mechanicznym to ma znaczenie .Kolega rafelix94 w pierwszym poście napisał że chce żeby woda w akwarium była krystalicznie czysta . W takim razie filtr powinien wytwarzać pewien ruch wody w akwarium żeby mieć siłę zassać różne nieczystości. U mnie w 375 litrowym akwarium filtr TETRA EX-700 nie dawał rady utrzymać wodę w odpowiedniej czystości, dopiero model wyższy EX-1200 doprowadził że woda jest czyściutka.

Łukasz nie wiem jaki masz zbiornik ale z tego co piszesz to ten filtr 8 W (biologiczny ) nie jest jedyny w twoim akwarium. Jako dodatkowy na pewno jest wystarczający tylko czy dał by rade samodzielnie.

Ja bym koledze polecił filtr EX 700 moc na pewno wystarczająca, spora powierzchnia filtrująca , dobra regulacja siły przepływu i przystępna cena.
Witam użytkowników forum

lukaszLDZ

Filtr Eheim 2213 producent poleca do max akwarium 250 litrów ale uwazam ze troche jest to przesadzone, jako drugi w akwarium 250 jest jbl e900, którego rola sprowadzac sie bedzie raczej bardziej do filtracji mechanicznej a eheim pełnic tu bedzie funkcje biloga, caly zasypany ceramika. Na efekty musze jeszcze poczekac
Łukasz

epablo

A ten JBL ma płynną regulację przepływu wody nie widziałem go jeszcze na żywo.

W sumie do akwarium 120 litrowego ten model JBL CristalProfi e701 też byłby niezły .Wszystko zależ do jakiej sumy kolega szuka tego filtra.
Ostatnio zmieniony 2012-03-01, 10:58 przez epablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam użytkowników forum

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”