Skalary

ODPOWIEDZ
Pysio
Kontakt:

Skalary

Post autor: Pysio »

Zakładam akwarium 300litrów i przymierzam się do wpuszczenia tam skalarów. Szczerze mówiąc nie mam zbyt dużego pojęcia na temat tych ryb, dlatego też zakładam temat.

Czy te ryby mają różne rozmiary w różnych gatunkach (jedne gat. rosną mniejsze inne większe - znacząco) ? Czy raczej te ryby osiągają podobną wielkość?
Pragnę mieć akwarium roślinne, czy te ryby nie po obskubują mi roślin? Gdzieś widziałem zdjęcie skalara w plamki - czy ktoś wie jaka to odmiana? W ogóle jakie są gatunki abym nie palnął jakieś gay przy zakupie.

Rozumiem, że to raczej nie są stadne ryby i będą się rozpadać po całym akwarium. Ile do trzysetki można wpuścić tych ryby aby nie miały za ciasno? 10 szt. będzie optymalnie? oczywiście chciałbym aby w przyszłości były duże te ryby.

Destorions

Post autor: Destorions »

Miłoby było jakbyś pierw sobie wpisał skalar i poczytał na wikipedi itp.

Gatunków jest dużo, wszystkie rosną do wielkich rozmiarów , ok 25cm wysokości, trzymaja się w stadzie aż się parki nie dobiorą , możesz mieć 2parki w takim akwarium, na początek kup 6 ,a potem 2 oddasz, kup po 2 w każdym innym sklepie (genetyka).
Pozdrawiam!

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Czytałem w Wikipedii i innych stronach, ale zawsze jest ogólnikowo rozpisane.
na szczęście Hex mi prywatnie w tym temacie pomógł i już mniej więcej wiem czego chcę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ryby”