zalałem baniak

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

zalałem baniak

Post autor: Stanisław »

W dniu wczorajszym zalałem akwarium 80x40x35 112l
podłoże dostałem od znajomego,żwirek roślinki kupiłem na starcie lotosik i inne,ale co jest że woda zrobiła się taka jak,mgła nie jest krystaliczna ,mam nowy filtr kubełkowy w tym filtrze ,w kubełkach była sama taka wato gąbka ,pozostawiłem to i ,dokupiłem w sklepie do filtra ceramikę ,i żwirek azotanowy ,czy dokupić torf ,i jaki czas musi być filtrowana woda w akwarium, bym ,mógł zakupić rybcie .
Czy muszę coś dodać jeszcze do wody czy ,cierpliwie czekać i jaki czas, bo w niedzielę chcę podjechać na START zakupić ,ryby
proszę o podpowiedz jak ,co , i kiedy ,bym coś nie sknocił ,przez niewiedzę ,a z nią u mnie kiepsko nigdy nie miałem ,żadnego akwaria .

Jutro kupię testy na PH,NO3,GH,KH

behemoth

Post autor: behemoth »

Jeżeli ,filtr jest nowy ,to nie posiada jeszcze żadnej flory bakteryjnej,dobrze było by dać do filtra jakieś bakterie przyśpieszające jego dojrzewanie.
Dość dobry jest tetra bactozym ,wrzucasz do kubła i do wody do świeżo założonego akwarium.
Wsio w instrukcji jest opisane co i jak na ile litrów.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

behemoth pisze:Dość dobry jest tetra bactozym
Na start akwa to najlepszy jest Safe Start również Tetry...Bactozym i Biocoryn H5to pożywki dla już zasiedlonych bakterii...

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

jeżeli baniak dopiero co zalany to dojrzeje za minimum 3-4 tygodnie, dopiero wtedy można wpuszczać ryby, inaczej mogą być problemy, a mgła to normalne stadium świeżo zalanego baniaka, jak filtr zacznie pracować normalnie to woda się sklaruje
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

krzych0062 pisze: Safe Start
To mam kupić ,będzie lepsze na start ,a nie kupować torfu do filtra bo kolega mi przekazał że mam kupić ,jutro będę na Rojnej to zrobię zakupy ,bo w najbliższym sklepie,w Aleksandrowie to nic nie mają ,a doradztwo i wiedza ,taka jak moja zero

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Czy kupisz to zależy od Ciebie...no i czy w sklepie będą mieli? ;-) Ten "specyfik" jest dość drogi, ale zaręczam, że działa w 100% w przeciwieństwie do wielu innych polecanych "niby" bakterii...Dobre są również produkty AZOO, jednak w Łodzi nie są popularne... ;-)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Najtaniej, i niewykluczone, że i najlepiej będzie jak weźmiesz z pewnego dojrzałego zbiornika (np od sąsiada z Aleksa ;) ) jakąś część wkładu z filtra. Po prostu możecie się wymienić i każdy z Was będzie miał pół starego i pół nowego. Tobie bardzo pomoże a sąsiadowi nie zaszkodzi :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Stanisław pisze:woda zrobiła się taka jak,mgła
A płukałes te media przed włożeniem do filtra? Jeżeli nie, to musisz trochę poczekać.

Bakterie możesz dodać, a ten torf sobie zakup i najwyżej jak się już filtr zapcha to zamienisz jeden z wkładów na torf. Moim zdaniem teraz nie ma sensu.

A propos sklepu na Rojnej.... gdzie on dokładnie jest?

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

Wyczytałem na forum, że Rojna 52lub 56
dzięki za podpowiedz odnośnie torfu

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Jak ci akwa i filtr dojrzeją, to wtedy rybki i najlepiej od kogoś z forum. Pewniejsze, że nie zawleczesz choróbska i większe prawdopodobieństwo, że nie padną. Masz sporo czasu więc się możesz wywiedzieć co w trawie piszczy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Ja bym nie wlewał, żadnych uzdatniaczy i przyspieszaczy.
Moim zdaniem najlepszym patentem jest wpuszczenie po 2 tyg.paru żyworudek które przyspieszają dojrzewanie wody
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

słuchajcie cuda czy co woda zrobiła się zielona baniak zalany 16.01.12 jak długo ma taka była normalna aż tu nagle się zaczęła zamulać i tak się zamuliła że dziś przyjeżdżam z pracy a w zbiorniku zielono mi ,czy czekać czy podmienić 50% wody czekam na podpowiedz co robić
myślałem że to jest łatwiejsze hobby ale widzę że muszę dużo poczytać na temat akwarystyki ,ale też posłucham rad z forum .

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Zrób jakieś zdjęcie, będzie łatwiej może komuś poradzić coś.
Bo jak ja czytam to nie rozumiem, np:
Stanislaw pisze:mam nowy filtr kubełkowy w tym filtrze ,w kubełkach była sama taka wato gąbka
jaki filtr w filtrze?

P.S.
Już mnie oświeciło...
Powinno być

mam nowy filtr kubełkowy. W tym filtrze ,w kubełkach była sama taka wato gąbka

chyba....
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 18:42 przez mario150375, łącznie zmieniany 2 razy.
98l - Krewetkarium

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

Nairams

Post autor: Nairams »

Nt tego co masz w akwarium, tej zieleniny, niech się kto inny wypowie, sam chętnie poczytam wnioski.
Ale wg mnie bez zdjęć się nie obędzie.

A jeśli chodzi o filtracje to masz tam tylko wkłady mechaniczne. Akwarium musi być filtrowane mechanicznie i biologicznie.
Poczytaj o obu rodzajach filtracji. A tu Kliknij tu masz rodzaje wkładów.
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 19:50 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”