Syf w wężach kubełka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blue3003

Syf w wężach kubełka

Post autor: blue3003 »

Zapatrzony w Wasze zbiorniki z krystalicznie przejrzystą wodą postanowiłem zakupić do mojego szkiełka [72l] kubełek. Moja dotychczasowa filtracja Aquael Fan 1 Plus (z większą gąbką) w miarę się sprawdzał. Jednak w wodzie unosił się jakiś pyłek.
Na gwiazdkę Mikołaj przyniósł mi JBL e701. :mrgreen:
Po uruchomieniu kubełka sytuacja z wyklarowaniem wody nie poprawiła się znacząco. Na początku myślałem że to może mieć związek moimi ostatnimi zmianami w aranżacji.

Wczoraj postanowiłem zrobić jeszcze większy melanż. Wyjąłem stary filtr (po ok. 4 tyg. od uruchomienia kubełka) a w jego miejsce dokupiłem roślinek. Gruntownie odmuliłem dno.
Postanowiłem także wyczyścić kubełek, spodziewałem się w nim jakiegoś większego syfu po tych dotychczasowych działaniach i chciałem żeby po wczorajszym bałaganie pokazał co potrafi. Jednak moje zdziwienie było duże kiedy go otworzyłem gąbki na samej górze nie były wcale zasyfione (ogólnie można powiedzieć że był czysty).

Po zakończeniu wszystkich działań przystąpiłem do końcowego odpalenia wszystkiego po czyszczeniu i tu o zgrozo jakiś syf wpłynął mi do akwarium i narobił wielkiego bałaganu..
Jak się okazało wszystko siedziało w wężach. Oba węże jak je dość dobrze obejrzałem są mocno zasyfione. Czemu się tak stało??

Nie wiem czy dobrze sobie to tłumacze ale może to ma związek z za małym przepływem wody w kubełku.
Czytałem gdzieś na forum, że pyłek w wodzie może mieć związek ze złym nawożeniem.

Do nawożenia używam nawozu AKWAN Basic+ (ze znanej wszystkim stronki), z tym że nie daję dawek tygodniowych tylko podzieliłem je na pół (2 razy w tygodniu)
Do tego jeszcze węgiel w płynie codziennie.
Moje oświetlenie to 1x 15W (FLUORA osrama) oraz 1x 24W T5 High-Lite Day 9000K.

Akwarium jest dość mocno zarośnięte. Co do obsady to mam tam parkę proporczykowce z Kap Lopez oraz ok. 14 neonków inessa oraz XX krewetek więc raczej nie jest przerybione.

Wczoraj wieczorem na godzinkę zamontowałem kaskadę z samą włókniną filtracyjną żeby to wszystko wyłapać (bałem się zostawiać na noc bo proporczykowce lubią wyskakiwać). Dziś uruchomię to na dłużej.
W najbliższych dniach wyczyszczę dokładnie węże (czyścik już zamówiony).

Poradźcie co robić żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. Może macie jakieś ogólne sugestie, porady. Gdzie tkwił mój ewentualny błąd. :-(

Może ktoś podać dokładne wymiary wkładu filtracyjnego umieszczonego na samej górze kubełak e701. Nie chce dzisiaj rozbierać ponownie mojego kubełka. Wytnę taki wkład z tkaniny filtracyjnej :-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 11:48 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a nie pomyliłeś węży przy podłączaniu?? pierwsze słyszę o takim problemie
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
blue3003

Połączyć węża z pozycji „IN” przy bloku przyłącza węża z rurką ssawną, a węża z pozycji „OUT”
z rurką wylotową. Zabezpieczyć węże poprzez silne zakręcenie śruby, w stronę przeciwną
ruchowi wskazówek zegara, tak aby węże nie miały możliwości zsunięcia.
Prościej opisać tego chyba nie mogli. A wydaje mi się że nie miałem problemów ze zrozumieniem tekstu ;-). (kurcze jak sobie przypomnę to nawet piwka wtedy nie piłem ;-))

Ciągle nie daje mi spokoju ten początkowy przepływ, może przedobrzyłem i za bardzo to zmniejszyłem?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

pytam, bo z doświadczenia z pracy mam taki nawyk...

jak dzwonią do mnie, że drukarka nie działa nie działa to pytam, czy jest włączona i w 90% jest wyłączona...

taka dygresja

a jak wyglądały wkłady po wyjęciu??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Blue3003, wiesz swego czasu zauważyłem, że przewody od kubełka do deszczownicy czy wlotu brudzą się w środku i często trzeba je czyścić. Pomyslałem, że może światło słoneczne dociera i robi swoje... Kupiłem peszel czarny o średnicy wewnętrznej akurat odpowiadającej średnicy węża do filtra, posmarowałem wąż wazelnią na zewnątrz, potem wsunąłem go do peszla i dopiero takie coś zamocowałem do filtra. Efekt taki, że rzadziej czyszczę a nawet jak już wyjmuję do czyszczenia to są czystsze w porównaniu do tego co było przedtem, no i nie denerwuje mnie wygląd.
Ot tak to wygląda:

Obrazek
98l - Krewetkarium

Awatar użytkownika
blue3003

Ponawiam prośbę o zwymiarowanie wkładu filtracyjnego umieszczonego na samej górze kubełka e701/e700. Zdjęcie poglądowe w pierwszym poście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”