pytania początkującej akwarystki

Gryka3

Post autor: Gryka3 »

wojtekr pisze:Jeżeli standardowo ok. 0,3W/l,

No witajcie przy niedzieli :) Dziękuję za wszystkie porady i komentarze. Otworzyłam pokrywę i na świetlówce odcyfrowałam już przytarty napis Sera Tropic Sun 15 Watowy 45cm czyli faktycznie 0,3/l by wychodziło. Bardzo bym chciała moczarkę bo uwielbiam ją więc jesli ktoś z Was może odsprzedać lub odstąpić za Heinkekena to ja się piszę :). Gałęzatka bylaby tez super. Przypięłabym ja do korzenia i mogłaby sie rozrastać. Och widzę to już oczami wyobraźni :mrgreen:

Akwarium już zalane od tygodnia więc myslę wlaśnie o tym torfie w kulkach. Czytałam, że co kilka cm się je chowa pod żwirek. Chyba to dobry pomysł na początek (dzieki Wojtekr)

A te pływające pistia i limnobium to jakoś nie wiem czy nie będą przysłaniać światła roślinom poniżej. Myślisz 3runner, że przy tej świetlówce one mogą być?

zuzannagl

Post autor: zuzannagl »

A czy ja mogę sie podłączyć z zapytaniem jakie to te kulki do żwirku powinno sie kupić (link do aukcji czy coś w tym stylu mile widziane:) ) - jak wiecie ja niczym nie nawoże roślin, daje trochę easy carbo i mnie rośliny po prastu rosną. i czy kulki odpowiednie są dla krewet, bo tam easy carbo nie można lać. Dzięki za pomoc :)

Gryka3

zuzannagl pisze: jakie to te kulki do żwirku
Ja widzialam już wczoraj na aukcji te kulki. Myslę, że to dobra alternatywa w temacie nawożenia ale jesli chodzi o ew. szkodliwość w przypadku krewetek to zostawiam temat innym

http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf ... 61209.html

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Można kulki gliniane, tabletki i choćby kapsułki wsadzić w podłoże by je zasilić w celu poprawy kondycji roślin...Osobiście wolałem dać te kapsułki, gdyż zawierają całe makro potrzebne roślinom... :-)
zuzannagl pisze:czy kulki odpowiednie są dla krewet
Zależy o jakim krewetkach mowa ;-) Jeśli chodzi o te najbardziej popularne Heteropody to krzywdy im nie wyrządzą. Inna sprawa, gdy chce się mieć bardziej delikatne skorupiaki...wówczas może okazać się to problemem :-)

Gryka3

Słuchajcie... Właśnie zostałam hojnie obdarzona roślinnością przez Pysia i za chwilę będę się chwalić. Tylko przewalę zdjęcia do kompa. Kurcze... ale to jest widok!

Gryka3

krzych0062 pisze:choćby kapsułki wsadzić w podłoże
a co to za kapsułki Krzychu?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Jak wspomniałem mają zawarty w sobie nawóz dla roślin. Można je "skomponować" nawet pod potrzeby konkretnego akwa ;-) a tym samym ograniczyć podawanie nawozu do wody. Napisałem ograniczyć, bo robiąc podmiany wody "kranowitem" jakieś tam makro i mikro wprowadzamy ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Gryka3, tytaj masz dla przykładu ze striny rybarium
http://rybarium.pl/category/dlaroslin-n ... ydopodloza

są tam różne kulki, tabletki i inne. Ja mam kulki jbl, ale sa tez filtusa. Jeżeli nie planujesz krewetek (wrażliwych na Cu) to możesz też wepchnąć pałeczki nawozowe dla roślin doniczkowych w podłoże. Wielu akwarystów to stosuje z powodzeniem, choć kulki torfowe wydają się "bardziej bezpieczne"

Gryka3

Z gory przepraszam za kiepską jakość zdjęć ale z podniecenia ręce drżą...

http://zapodaj.net/e155b71d2267.jpg.html
http://zapodaj.net/52c6784591a0.jpg.html
http://zapodaj.net/1b78cad3cbdf.jpg.html

Gryka3

wojtekr pisze:Gryka3, tytaj masz dla przykładu ze striny rybarium
http://rybarium.pl/catego...nawozydopodloza
Dzięki Wojtekr. Chyba skorzystam. Szkoda byłoby stracić taki efekt jaki udało mi sie uzyskać.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

hmm.... jakis wazonik wpadł Ci do akwarium :-) .
A tak poważnie, to nie wiadomo, czy nie będzie uwalniał czegoś do wody.

Gryka3

wojtekr pisze:czy nie będzie uwalniał czegoś do wody.
hihiA pomijając walory estetyczne, które Cię rozbawiły ;-) ma znaczenie, że był on już "wymoczony" przez kilka lat w innym akwarium?

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Gryka, błagam, wywal tą ceramikę :) Wrzuć korzenie i dużo roślin :P
Ja u siebie mam niebieskie tło - zwykła sztywna kartka papieru przyklejona przeźroczystą taśmą. Zamierzam założyć czarne tło.
Ja u siebie mam dużo światła (4x20 W na 126l) CO2 i nawożę nawozem domowej roboty. Kupiony u Magdy i Piotrka. Jest super ekstra! Stosuję go kilka lat. Żaden firmowy nawóz nie dba tak o rośliny jak ten z akwarium-rosliny.pl - w piątek przysłali mi litrową butlę. Jak chcesz to się mogę z Tobą podzielić.
Nie ukrywam, że będziesz musiała zainwestować w światło jeśli będziesz chciała utrzymać formę roślin.
Zawsze możesz do mnie podjechać co 2 tyg jak robię przecinkę to dostaniesz trochę zielska :) Ale chyba mija się to z celem by co chwila wstawiać nowe rośliny bo poprzednie padły.

Jak masz tak małe akwa. i chcesz zaoszczędzić miejsce to polecam filtr zewnętrzny. Wydatek spory ale za to jaki!

Gryka3

Pysio pisze:Gryka, błagam, wywal tą ceramikę :)
:mrgreen: no zrobie to zrobię bo słabo ta ceramika wypada przy Twoich roślinkach.
Myslę o tym filtrze zewnętrznym bo wczoraj korespondowałam z Hexem i faktycznie to lepsze rozwiązanie. Co do tla to czarne mnie bardziej przekonuje niż niebieskie :-P
Szczególnie, że zdecydowałam się Neona Inessa i czarnego. Jedna rodzina, jeden rejon Ameryki i podobne wymagania.
To Co2 musi poczekać na zastrzyk gotówki. Na tą chwilę zastosuję nawóz w płynie lub tabletkach. Jakoś te Twoje roslinki przetrwają na mojej "diecie" :mrgreen:
Dzieki serio. Są cudne. A napisz mi jakie masz rybki w akwa. Bo bocji to raczej nie masz :-P

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

jakiś nawet używany mini kani 80 by był dobrym połączeniem ceny i wydajności
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”