Krewetki a pozostała obsada.

ODPOWIEDZ
Nairams

Krewetki a pozostała obsada.

Post autor: Nairams »

Powiedzcie mi jak krewetki w ogólnych akwariach znoszą towarzystwo ryb strefy przydennej takich jak zbrojniki, kosiarki, syjamskie lub np otosków.
I co z rybami strefy środkowej lub środkowo powierzchniowej choćby z kąsaczowatych , albo brzan czy razbor.
Jaki stosować dobór ryb do tych własnie stref podczas planowania obsady uwzględniając krewetki. Strasznie podobają mi się krewety ale muszę mieć pewność jakie ryby je tolerują i nawzajem.

Planuję zbiornik 100x40x40 lub 100x40x50 po długiej przerwie, stąd moje pytanie. Założenie jeszcze trochę to potrwa, ale w głowie już sobie układam wiele rzeczy :idea:

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Nairams pisze:Planuję zbiornik 100x40x40 lub 100x40x50 po długiej przerwie, stąd moje pytanie
Nairams pisze:Strasznie podobają mi się krewety ale muszę mieć pewność jakie ryby je tolerują i nawzajem.
Temat był już na tym forum omawiany wiele razy ;-). W sumie niewiele ryb strefy środkowej pogardzi maleńką krewetką. Otosek krewetkami nie będzie zainteresowany, natomiast już kosiarka-jak najbardziej, naje się nimi na potęgę (zwłaszcza te duże kosiarki uwielbiają młode krewetki).
Jeśli zależy Ci na maksymalnej przeżywalności młodych krewetek, to zdecyduj się na maleńkie rybki typu: karlik, maculata, inne maleńkie razborki..na forum już były wymieniane te rybki, które najlepiej się nadają do trzymania z krewetkami. Przy dużej ilości roślin w zbiorniku, zwiększa się dodatkowo przeżywalność kreweciątek, jeśli mowa o RC? (tych popularnych i stosunkowo mało wymagających) ;-) .
Jeśli po długiej przerwie wracasz do akwarystyki, to myślę, że to nie będą jedyne Twoje pytania, pooglądaj sobie zbiorniki w galerii i zastanów się jakie akwarium byś widział u siebie :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Nairams

Dzięki za odp.
Galerie już przestudiowałem całą :mrgreen:

Mam zamiar zrobić rośliniaka z RC lub z Babaulti lub Cristal Red. Do tego jakieś (wochodzi na to) Otoski + Ślimaki (pewnie Helenki), nie wiem czy to na dno starczy... (?). Do tego na środek jakieś stado np Razborek.
Ostatnio zmieniony 2012-01-19, 11:58 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

crystale na początek odradzam, są dosyć delikatne, a co do babaulti to poszukaj stripsów, bardzo fajnie wyglądają z redkami
Co by tu napisać... :-P

Nairams

3runer pisze:crystale na początek odradzam, są dosyć delikatne,
Dzięki będę pamiętał.
3runer pisze:a co do babaulti to poszukaj stripsów, bardzo fajnie wyglądają z redkami
Obrazek Rozumiem że taka "wersja" :?:

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

mniej więcej, moje bardziej przypominają Tigery maja prawie czarne paski, niestety odkąd mam ściankę z subwassertanga prawie ich nie widuję...

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

3runer pisze:crystale na początek odradzam, są dosyć delikatne, a co do babaulti to poszukaj stripsów, bardzo fajnie wyglądają z redkami
Czy ktoś ma do sprzedania owe babaulti strips ???, albo może wie gdzie je kupić ??

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ja ściągałem z Tych, tutaj nie wiem gdzie można dostać, jakbyś nie mógł tu trafić to powiedz dam ci namiar

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”