zbyt wysoki poziom NO3
- illuminatebaby
mały cieszę się, że udało się zapanować nad plagą. Napisz gdzieś za tydzień jak to wygląda i miejmy nadzieję, że Twój wątek będzie teraz przydatny inny borykającym się z podobnym problemem.
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 17:05 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- maly07071989
A więc tak problem z baniakiem nadal jest niestety nadal dręczy mnie ten glon bądz sinica (dziwna ciemna maż na roslinach która odpada bez problemu i plywa po akwa).
Przy przyciemnieniu zbiornika to cos znika ale znowu sie pojawia. Gdy rosliny oczyszcze ręką z tego dziadostwa zaczynaja bąbelkować. Nie wiem co robic dalej. Zauwazylem ze przy poziomie fosforu 0,7mg/l na drugi dzien mialem wysyp.
Mam pytanie drodzy forumowicze czy znowu zaciemnic na 3 dni akwarium i nie dolewac Fosforu do takiego duzego stezenia choc nie wydaje mi sie ze jest tego dużo(PO4)?
Przy przyciemnieniu zbiornika to cos znika ale znowu sie pojawia. Gdy rosliny oczyszcze ręką z tego dziadostwa zaczynaja bąbelkować. Nie wiem co robic dalej. Zauwazylem ze przy poziomie fosforu 0,7mg/l na drugi dzien mialem wysyp.
Mam pytanie drodzy forumowicze czy znowu zaciemnic na 3 dni akwarium i nie dolewac Fosforu do takiego duzego stezenia choc nie wydaje mi sie ze jest tego dużo(PO4)?
- illuminatebaby
- illuminatebaby
Spoko nie ma za coilluminatebaby pisze:Bolek dzięki za sprostowanie

Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
- illuminatebaby
- maly07071989
wczesniej nawozilem gotowymi nawozami w pplynie typu macro red. Dolewajac niewielka ilosc nawozu powodowalo ze rosliny od czasu do czasu bąbelkowaly. Musialem wiec dolewac jakies sladowe ilosci PO4 ale rowniez troche NO3. Jesli przesadzilem z nawozem to rosly krasnorosty ale nigdy czegos takiego nie mialem jak teraz mam po dodaniu PO4.
illuminatebaby
Niektózi akwarysci maja PO4 na poziomie 3mg/l i nie maja problemu z glonami. Czytalem wiele forów(nie wiem jak wymienic to słowo ;) ) na temat glonów i są rozne stezenia PO4 w zaleznosci od proporcji NPK. Mi akurat to nie sluzy gazuje CO2 swietlowki zmienilem na nowe (roznica ogromna) a tu wnioskuje ze cos jest z fosforem.
Nie załamuje się mam dobre mysli co do mojego akwarium mam nadzieje ze bedzie jak dawniej.
illuminatebaby
Niektózi akwarysci maja PO4 na poziomie 3mg/l i nie maja problemu z glonami. Czytalem wiele forów(nie wiem jak wymienic to słowo ;) ) na temat glonów i są rozne stezenia PO4 w zaleznosci od proporcji NPK. Mi akurat to nie sluzy gazuje CO2 swietlowki zmienilem na nowe (roznica ogromna) a tu wnioskuje ze cos jest z fosforem.
Nie załamuje się mam dobre mysli co do mojego akwarium mam nadzieje ze bedzie jak dawniej.
- mario150375
Mały - po pierwsze czy to coś co odpada Ci z roślin jak wyjmiesz i rozetrzesz w palcach to śmierdzi? Jeżeli tak to sinica.
Jabol masz rację - tutaj mały musi wiedzieć co to jest po pierwsze.
Jeżeli to coś śmierdzi to jest sinica - nie patrz na testy (bo ihmo sam mierzyłem kilka razy i diabli wiedzą czy wierzyć czy nie) tylko dodaj KNO3 ale samo, a nie w makro. Jeżeli dodajesz fosfor to rzeczywiście będą się miały lepiej... Jeśli przecholujesz z KNO3 to będziesz miał glony ale już nie sinice. Przechodziłem już to coś.
Ale musisz wiedzieć co to jest.
Jeżeli to coś śmierdzi to jest sinica - nie patrz na testy (bo ihmo sam mierzyłem kilka razy i diabli wiedzą czy wierzyć czy nie) tylko dodaj KNO3 ale samo, a nie w makro. Jeżeli dodajesz fosfor to rzeczywiście będą się miały lepiej... Jeśli przecholujesz z KNO3 to będziesz miał glony ale już nie sinice. Przechodziłem już to coś.

98l - Krewetkarium
- illuminatebaby
- maly07071989
To wygloda mi na gluty rosnie na malutktich niteczkach (krasnorostach) na ktorych powstają. To cos bąbelkuje i jak sie nazbiera troche gazu to odrywa sie od rosliny i plynie do gory. Biorąc to do ręki rozplywa się ale nie smierdzi albo poprostu nic nie czuje. Przy zgaszeniu swiatla na 3 dni zniklo wszystko z roslin. Sam nie wiem co to jest. Sinica wg wielu opini to smierdzi jest zielona i powstaja takie plechy na podlozu roslinach a to tylko taka maż.mario150375 pisze:Mały - po pierwsze czy to coś co odpada Ci z roślin jak wyjmiesz i rozetrzesz w palcach to śmierdzi? Jeżeli tak to sinica.
Jutro umieszcze filmik jak to wygloda u mnie w akwarium może ktoś zidentyfikuje to cholerstwo.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 21:58 przez maly07071989, łącznie zmieniany 1 raz.