[200l] Mix Roślin i Bw

ODPOWIEDZ
ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

Drago skoro tu jesteś to mam pytanie do Ciebie...
Ile według ciebie Trzciniaków swobodnie będzie sobie mieszkać w akwarium 200x60hx50 ?
Pytam bo takie kupuje w tym miesiącu i mam zamiar je "hodować" ...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Radzimierz, chciałem podpowiedzieć,Ty od razu stwierdziłeś,że źle nastawiony jestem do Ciebie,a to nie prawda,zamiast może wziąć choć szczyptę pod uwagę,co piszę.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Znowu jedna iskra zapalna wywołała pożar na forum, ugaście to wodą ze swoich baniaczków ;-). Litraż nie zawsze ma przełożenie na większe zaplecze strażackie do gaszenia tego typu roznieconych palenisk. Czasem pewne wtrącenia, sposób komentowania, są jak dolewanie oliwy do ognia. Nie spiekajcie się jak te kiełbaski z ogniska ;-) .
Ostatnio zmieniony 2012-01-09, 21:31 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zafira pisze:Znowu jedna iskra zapalna wywołała pożar na forum, ugaście to wodą ze swoich baniaczków ;-).
Coś okres strasznych pożarów na tym forum nastał... Jakaś wojna domowa czy jak?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Zafira pisze:Znowu jedna iskra zapalna wywołała pożar na forum, ugaście to wodą ze swoich baniaczków ;-) .
Hmmm.ubolewam,bardzo...gdzie się podziały te dobre,wyjaśniające,dogłębne postu Gosiu?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Drago pisze:Kubiszon skoro twoje ryby nie miały płetw, to nic dziwnego że leżały na dnie i sobie skakały,
Moje ryby miały płetwy:) Jedna sztuka miała jedną płetwę mniejszą. Coś gdzieś przeczytałeś jednym okiem i już teorię dorabiasz... cała Twoja wiedza też się na tym opiera?
Drago pisze: nic dziwnego też że skoro w 200 litrach było przerybienie, lub gdy polypterusy skakały i nie zjadały żarcia to był chlew. Dlaczego ja u siebie nie widziałem żeby tak bardzo brudziły wodę?
Ponownie coś pokręciłeś, gdzie pisałem, że był chlew? Jakie przerybienie? Zanim zaczęło być ciasno to przełożyłem ryby do 700litrów.
Drago pisze:I przez takie dyrdymały w kiblach po 300 l lądują prapłetwce, wilki z rodzaju Hoplias, arowany, sumy kaczodziobe z rodziny Pimelodidae, argusy, brzanki i sumy rekinie i inne bo przecież nie wymagają przestrzeni życiowej. Po co im przestrzeń skoro wszędzie piszą że w takich akwariach mogą żyć ?
Tylko jeśli czytający jest tak nieuważny jak Ty i czyta to co chce przeczytać a nie to co jest napisane. Bo znowu coś wymyślasz, pisałem wyraźnie, że odnoszę się tylko i wyłącznie do gatunków wielopłetwców, które trzymałem. Zaznaczyłem też specjalnie, że wszelkich innych ryb "potworowatych" moja teoria się nie tyczy.
Chętnie podyskutowałbym z Tobą na temat tych ryb. Masz jakieś doświadczenie w ich trzymaniu czy piszesz tak tylko żeby sobie popisać?
Drago pisze:A najbardziej żałosne tłumaczenia to: przecież ja też mieszkam w bloku też mam ciasno. Tak tylko mieszkanie w bloku to nie więzienna izolatka, w każdej chwili jedni z drugimi mieszkający w blokach mogą z nich wyjść i mają do dyspozycji 40000 km obwodu planety i miliomy kilometrów kwadratowych. A ryby tyle ile ‘’akwarysta’’ im przeznaczył.
Tu się z Tobą zgadzam w 100%. Ale nie wiem kto z takim pomysłem wystrzelił, na pewno nie ja.
Drago pisze: Kubiszon a do ilu litrów byś dał suma rekiniego skoro nawet do 500 l nie polecasz ?
No nie wiem w sumie, z 1000, 2000l? Odradzałbym w ogóle trzymanie tej ryby w warunkach domowych. Na pewno nie nadaje się do trzymania w akwariach do których trafia jako "fajny rekinek" zakupiona przez świeżych "akwarystów".
Ostatnio zmieniony 2012-01-09, 22:27 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Lukiki pisze:
pstrag222 pisze:Co do suma czyli pangi jeszcze nie widzialem akwarium dla nich.
Przyjedź do Łodzi,to zobaczysz,wcześniej zadzwoń i upewni się,czy nadal są. ( mowa o ZOO )
pstrag222 pisze:Widziałem i jestem pod ogromnym wrażeniem bardzo ciekawy pomysł na akwarium heh :shock: Zarąbisty widok
Nic nie widziałeś i pod wrażeniem nie byleś.( to jeszcze przed Tobą )
Jak Ty na ten kisiel ''mówisz'' ''zarąbisty widok'',to...ehh szkoda gadać.

Radzimierz, posiadasz te ryby,a ja nie,a mimo,to pojęcie względne raczej u mnie większe.
Rada na przyszłość:
Nie wymądrzaj się i nie zasłaniaj się innymi zbiornikami,które nie przedstawiają prawidłowości chowu.
Może dla ciebie to jest bee ale mi się podobają takie baniaki które są nie typowe i pokazuja jakis fragment natury w fajnym wydaniu , tak samo jak pomysł Kubiszona na połączenie awarium z paludarium.
Każdy lubi co innego
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Lukiki

pstrag222 pisze:Może dla ciebie to jest bee ale mi się podobają takie baniaki które są nie typowe i pokazuja jakis fragment natury w fajnym wydaniu , tak samo jak pomysł Kubiszona na połączenie awarium z paludarium.
Każdy lubi co innego
Oki,nie chciałem Cię urazić,ale to nie jest fragment natury.
A Kubiszona w inne ''takie'' baniaki nie mieszaj,bo on akurat ma stworzone ''coś'' na bardzo wysokim poziomie,z głową i pisanie w stylu ''a'la Kubiszon'' mija się z logiką ;-)
Filmy

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Nie nie ja sie tak szybko nie obrazam. Po to jest forum aby dyskutowac. Not jakby dopracowac go to by wyszedl fajny baniak ale troche pracy jeszcze przed nim. Ja tylko napisalew ze mi sie podoba baniak Kubiszona
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Dobra starczy tej walki, sprzedaje auto taty, wywalam łozko i meble z pokoju, stawiam akwarium 600x300x300,filtracja pociagnieta rurami z samej afryki, wpuszczam 2 sengalusy 1 ornatowego, maja raj na ziemi, ja spie na tratwie, wszyscy zadowoleni, a do sasiada przez podloge razem z rybciami wpadam nad ranem sie przywitac, przy czym zalewam sasiedni blok do 2 pietra :lol: :lol: :mrgreen:

wyluzujcie:P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Nie no Radzimierz, nie przeginaj w drugą stronę... Mam nadzieję, że obsadę dobierzesz z głową i nie napchasz tam zaraz 10 wielopłetwców i kilkunastu innych ryb. Obserwuj ryby i wyciągaj wnioski.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

probuje obrocic to w zart, wiadomo ze wszsytko z umiarem:)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Drago, ponieważ znalazłem na innym forum, że masz faktycznie doświadczenie w różnych takich nietypowych rybach (a tylko napisałeś posta jak pieniacz) to napisz nam proszę jakie Twoim zdaniem są minimalne akwaria dla poszczególnych gatunków wielopłetwców oraz trzciniaków. Chętnie zweryfikuję posiadaną widzę i myślę, że kilka osób też może sporo się dowiedzieć.

Lukiki

Kuba zrób odpowiedni,fajny temat do tego,może Drago zrobi nam dobrą forumową bazę,bo szkoda dobrego artykułu wlepiać w inny temat.
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Zobaczymy czy i co Drago napisze, potem porozdzielam tematy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”