Propozycja obsady 60l.

sleam

Propozycja obsady 60l.

Post autor: sleam »

Witam po mojej przerwie wypowiadania się na forum. Wróciłem do was z trochę bardziej poszerzoną wiedzą i zapytaniem.
Mianowicie, chcę abyście wyrazili swoje oponie na temat mojej zamierzonej obsady w nowym akwa 60l.

Tak sobie myślałem i wymyśliłem:
5-6 Otosków (świetne rybki, szkoda że tak mało popularne wiele zbrojników zostało by przez to uratowane)
10 x Brzanka i tutaj pojawia się problem ponieważ nie wiem do końca jakie brzanki będę odpowiednie do tak małego litrażu... :/ Brzanki które mi się podobają to:
Brzanka Cejlońska
Brzanka Odeska
Brzanka Sumatrzańska
Brzanka Brokatowa

Zależy mi żeby to było ładne stado :) A co jeśli żadna z tych ryb nie pasuję do takiego zbiornika? Może podacie jakieś podobne rybki.

Za pomoc z góry dziękuję.

P.S. Akwarium jeszcze nie kupione, ale razem z ojcem zostało postanowione, że góra 60 litrów :(
Ostatnio zmieniony 2012-01-03, 21:52 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

sleam pisze:5-6 Otosków (świetne rybki, szkoda że tak mało popularne
Jesteś w błędzie...są bardzo popularne, jednak o wiele delikatniejsze od zbrojników i w tym jest problem :-)
sleam pisze:10 x Brzanka
A myślałeś może o titei? Jest dość mała, ładnie wybarwiona i nie tak "ciekawska" jak choćby "sumatra" ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Gdzies slyszalem ze otoski potrzebuja wiekszych baniakow, ale pewien nie jestem. Zastanow sie nad stadkiem małych rybek mniejszych niz brzanka. Jak obsadzisz to akwa, wcale takie duze nie będzie, miałem podobny dylemat. Teraz pływa u mnie 24 boraras i jest w sam raz:) polecam stadne małe rybki, pozatym nie pomniejszaja optycznie akwarium tak jak duze ryby i rosliny w takim litrazu
Łukasz

sleam

No ok :) Małe rybki. Z małych rybek myślałem nad Razborami Klinowymi.

Titeja (chodzi o brzankę wysmukłą??) jest ciekawa, ale to chyba jeszcze nie to co mnie by satysfakcjonowało... :/
Borasas odpada w mojej miejscowości niestety tej rybki tak łatwo nie dostanę. Następna rzecz to jakoś nie przypadła mi do gustu ta rybka :)

Z racji tego że dla rybek ważna jest też roślinność to roślinki które posadzę to na pewno:
Nurzaniec, kabomba, kryptokoryna i możliwe że jakiś krzaczek trawy, albo anubiasa :)

Jak z tymi otoskami? Będą pasować?
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 21:24 przez sleam, łącznie zmieniany 3 razy.

sleam

Wprowadzilem male zmiany i mam do was pytanie co do tej obsady.

8-15 razbora klinowa
1+1 pretnik karlowaty
4-6 otosek
25 kreweci babaulti (jesli źle napisalem to przepraszam)

obsada tego zbiornika jest dla mnie wazna wiec prosze o pomoc. zbiornik 60l

Marcin I

Post autor: Marcin I »

Nie wiem czy ci z tym pretnikiem wytrzymają krewetki i zawsze mozesz dać zamiast jego jakieś apisto 1+1

discus6

Post autor: discus6 »

sleam pisze:5-6 Otosków (świetne rybki, szkoda że tak mało popularne wiele zbrojników zostało by przez to uratowane)
Mógłbyś rozwinąć tę myśl :?:
discus6

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Marcin I,
krewetki i apisto to tez chyba nie najlepszy pomysł :P prętnik to chociaż przy powierzchni spędza trochę czasu :P
discus6,
bo zamiast brać "glonojada" ktoś mógłby wziąć otoska, tylko to stadna rybcie więc tak czy siak baniaczek musi swoje litry mieć
Co by tu napisać... :-P

discus6

3runer pisze:bo zamiast brać "glonojada" ktoś mógłby wziąć otoska, tylko to stadna rybcie więc tak czy siak baniaczek musi swoje litry mieć
Uprzejmie przepraszam ale dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z "uratowaniem" wielu zbrojników.
discus6

furious tomash

Post autor: furious tomash »

discus6 pisze:
3runer pisze:bo zamiast brać "glonojada" ktoś mógłby wziąć otoska, tylko to stadna rybcie więc tak czy siak baniaczek musi swoje litry mieć
Uprzejmie przepraszam ale dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z "uratowaniem" wielu zbrojników.
dla wielu akwarystów glonek w akwarium to podstawa, tylko że mało kto zwraca uwagę, że najpopularniejsze zbrojniki nie nadają się do najpopularniejszych wielkości baniaków; a te 3, 4 otosy zawsze można upchnąć w mniejszym akwarium :)
gdzieś na forum był temat "ku przestrodze" ;)

o jest > http://forum.akwarysci.com/viewtopic.ph ... 700e0c1260

PS. a swoją drogą to jest prawdziwe czy sfotoszopowane? >> http://i53.tinypic.com/j9x7hg.jpg
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 23:06 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

furious tomash pisze:PS. a swoją drogą to jest prawdziwe czy sfotoszopowane?
W środowisku drukarzy mówi się na takie "cuda"-"papier jest głupi i przyjmie wszystko"...W dzisiejszych czasach ciut się zdezaktualizowało za sprawą komputerów i sieci...Tu dopiero można wszystko :-P

discus6

furious tomash pisze:la wielu akwarystów glonek w akwarium to podstawa, tylko że mało kto zwraca uwagę, że najpopularniejsze zbrojniki nie nadają się do najpopularniejszych wielkości baniaków; a te 3, 4 otosy zawsze można upchnąć w mniejszym akwarium :)
Oczywiście masz rację.Trzeba tylko doprecyzować kilka kwestii.Zakładam że autor miał na myśli pisząc o "zbrojnikach" najpopularniejszego od zamierzchłych czasów "glonojada" t.j.Ancistrus dolichopterus/.Nie wiem co rozumiesz jako najpopularniejsze wielkości baniaków ale wydaje mi się,iż w obecnych czasach są to wielkości powyżej 100l i w takich akwariach chyba można go trzymać :?: Oczywiście są tacy,którym w/w glonojad myli się z "gibicepsem" czy "plekostomusem" ale to już zupełnie inna kwestia :-)
discus6

furious tomash

Post autor: furious tomash »

ale ta inna kwestia też wchodzi w grę, bo ostatnio to częściej w sklepach można wypatrzyć lamparciego niż niebieskiego (przynajmniej w mojej okolicy) ;)
a co do wielkości baniaków, to wciąż (chyba) dominują te około 60l
bla bla bla...

sleam

Jeśli chodzi o miejscowość w której są 4 sklepy zoologiczne to największy zbiornik jaki widziałem był to zbiornik 98l :) Więc discus6 chciałbym żeby zbiorniki powyżej 100 l były standardem :) Chodzi o popularnego zbrojnika niebieskiego który jest nawet kupowany do akwariów 20l przez nie doświadczonych akwarystów, albo przez rodziców (tak mi kupił na mikołajki... teraz pływa w 60l, ale to i tak za mało)
Dla niektórych wydaje się to oczywiste, ale dla mnie jak zaczynałem nie byłem świadom tego jaką krzywdę wyrządzam rybom które u mnie pływały.
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 16:57 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Małe akwarium małe rybki, ja bym dał ławice ok 25 sztuk max jakichs malutkich stadnych, ale nie neonow, lecz typu mikroorazbora, boraras bryggitae itp i wsio.... albo jedynie para Ramirez, dadza rade w tym litrazu, ale jako jedyne, nic wiecej, obsadz roslinakmi ladnie i bedzie super ozdoba
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”