Giełda na Równej
ostatnio o tym czytałem, zabronili obrotu nimi, bo jest duże prawdopodobieństwo, iż mogły by ze sporym sukcesem rozmnażać się u nas, przenosić nieznane patogeny i zagrażać rodzimym gatunkom, czego sobie nie życzymy, popatrzcie chociaż na kwestie raków rodzimych i tych amerykańskich, które sprowadzono do europy
Co by tu napisać... 

-
- krzych0062
Ano mamy...i teraz dodatkowo nowy gatunek...ten czerwonolicy.michallodz pisze:nie wiedzialem ze w polsce mamy zolwie :D
Osobiście ich jeszcze nie widziałem na wolności, jednak oglądałem foty zrobione przez kolegę wędkarza(jednocześnie pracownik sklepu zoo). To samo tyczy się piranii...jest ich coraz więcej w naszych jeziorach...normalnie strach się bać, jak tak dalej pójdzie3runer pisze:mogły by ze sporym sukcesem rozmnażać się u nas, przenosić nieznane patogeny i zagrażać rodzimym gatunkom,

-
-
- tornadoretkinia
Nieprawda.michalpolak5 pisze:Żółw czerwonolicy jest nie dozwolony do obrotu na terenie polski gdzyż wypierał rodzime gatunki.
Żółwi czerwonolicych nie wolno sprowadzać na teren unii europejskiej. Okazami które urodziły się na terenie ue można handlować do woli (trzeba tylko wykazać że ich pochodzenie jest z terenu ue).
To jest prawda i niestety przez takich osobników cierpią prawdziwi terraryści.krzych0062 pisze:jest ich coraz więcej w naszych jeziorach...normalnie strach się bać, jak tak dalej pójdzieA to dzięki nieświadomości i wręcz ludzkiej głupocie możemy zawdzięczać ich pojawienie się w polskich biotopach...
Taka ustawa już jest od dawna, a tyczy się gatunków z załącznika B ustawy ue.stepniak_m pisze:Ja coś słyszałem o ustawie, która ma zakazywać trzymania gadów itp bez stosownych dokumentów. Czy to przeszło i jest w zastosowaniu nie wiem.
Obecnie jest jeszcze ustawa, która wejdzie w życie w marcu 2012 (chyba) nakazująca uzyskanie pozwolenia od GDOŚ.
Biorąc pod uwagę że w Polsce ustawy są tworzone przez idiotów i przez jeszcze większych idiotów zatwierdzane, są to w większości gnioty których nie da się egzekwować, pomijając że ustawy są pełne bzdur i innych tego typu "kwiatków".
Na fotce są same żółtolice i żółtobrzuche, które mimo że zaliczają się do tego samego gatunku co czerwonolice czyli trachemys scripta, nie są zamieszczone w załączniku B, dlatego nie trzeba ich rejestrować, co skutkuje ich ogromną ilością na rynku. Tak samo było z czerwonolicymi kilka lat temu, dlatego i one pewnie niedługo zostaną wciągnięte do załącznika B.stepniak_m pisze:Na przedstawionej fotce na 100% nie ma czerwonolicego. J
Edukacja w tym kraju schodzi na psy.michallodz pisze:mnie w zadnej szkole nie uczyli o zolwiach - nauka biologi w tym kraju to jest jakas pomylka :D ja nie wiem gdzie mam sledzione za to o pantofelku wiem wszytsko -_-
Za moich czasów, w podstawówce, uczono o żółwiach, a już na pewno mówili gdzie człowiek ma śledzionę :)
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 22:42 przez tornadoretkinia, łącznie zmieniany 1 raz.
Praktyka,to czas,a czasu od ustawy duzo nie uplynelo.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Byłem dziś na Równej i bardzo fajna giełda dużo lepsza niż na Starcie zakupiłem akwarium 126L _100zł i pokrywę 125zł do tego matę pod akwarium 10 zł. Następnie poszedłem na roślinki gdzie doznałem szoku bo są tanie i dużo wziąłem trawę 10 sadzonek 10zł, moczarkę 21 sadzonek 10 zł, do tego kryptokorynę 5 sadzonek 15 zł i dostałem w gratisie jeszcze jedną sadzonkę. Jestem mile zaskoczony i na pewno tam wrócę nie raz.
- krzych0062
No nie jedynie z AA...skoro, jak napisałeś
Na marginesie...na giełdzie oprócz wymienionych można jeszcze kupić substrat Aquaela(jeśli jeszcze produkują ten niewypał!)
I podejrzewam, że tym "gościem" był importer tej firmy, czyli Discus Zoo(nie wiem, czy dobrze napisałem nazwę jego firmy).lukaszLDZ pisze:aquatic nature pro soila to gosciu jeden tylko mia
Na marginesie...na giełdzie oprócz wymienionych można jeszcze kupić substrat Aquaela(jeśli jeszcze produkują ten niewypał!)