zbyt wysoki poziom NO3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:zrobiłem roztwór 10mg/l i tyle wskazywał test
Jedno pytanie....na jakiej wodzie zrobiłeś roztwór? :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Wyprzedzając fakty, moja kranówka ma znikome NO3 badalem ponizej 5 będzie napewno:) a roztwór robiłem na wodzie RO branej z firmy z ul. Luksemburskiej z teofilowa, takiej która dolewam krewetkom. ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Mam złą nowinę znowu zaczeło rosnąc to paskudztwo po restarcie:/ Jest to glon ktory sie rozmazuje na palcach nie ma jakiegos nieprzyjemnego zapachu latwo odrywa sie od roslin babelkuje mysle ze jest to sinica pomozcie mi bo nie mam juz sil

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

No i znowu to samo jakie parametry, cos moze robisz nie tak, sinice to raczej przy małym azocie wystepuja, nie wiem nie miałem przyjemnosci doświadczyć
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

Jutro sprawdze parametry nie nawozilem od wczoraj jutro mam zaczac podawac sole jak mi krzychu kazal. Dobry prezent na wigilie :D

Awatar użytkownika
maly07071989

Dzis robilem testy wody o to wyniki
Fe - 0
PO4-0
NO3 - 5

Awatar użytkownika
krzych0062

Przeczytałem jeszcze raz cały temat i zaintrygowały mnie te słowa:
lukaszLDZ pisze:
maly07071989 pisze:Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)
No to super... bez komentarza... Pisałem Ci zapytaj kolegi 3 runner ma rogatka odsprzeda ci za grosze, albo wymieni. Do tego pistia moczarka itp. Biomasa jest dośc istotna, na poczatku
Nie rozumiem lukaszLDZ co to jest zarzut jakiś, czy coś innego? To, że rośliny kupił od kogoś innego niż od osoby, którą poleciłeś to będzie miało wpływ na wygląd akwa, kłopot z jego prowadzeniem? :shock: I jeszcze to podsumowanie..."no to super, bez komentarza". Nie rozumiem Twej postawy :shock: Co chcesz przez to powiedziec, co insynuujesz tą wypowiedzią?

_____________edit_____________

mały... z pomiarem żelaza daj sobie spokój, jest Ci on absolutnie niepotrzebny i co gorsza niewiarygodny ;-) Hmm...sądziłem, że azotu będzie znacznie więcej. Oznacza to, że substrat jest już dość mocno wyjałowiony. Dlatego moim zdaniem powinieneś podnieść stężenie NO3 do poziomu 10ppm a fosfor do wielkości 1ppm. Oczywiście wykorzystaj do tego celu kalkulator z linka, który Ci podałem... A co z NO2? Wszak woda w znacznej ilości świeża a i kubełek trochę stał wyłączony...chyba? ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 12:07 przez krzych0062, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
maly07071989

3runner od ktorego mialem wziasc rogatka ktory poolecil mi Lukasz nie ma narazie roslin na sprzedanie wiec nie wiem czemu tu sie denerwowac. Na NO2 nie mam testow kubelek stal z wodą pare godz. wiec mysle ze nic mu sie nie stalo bakterie dolalem z preparatu. Sole juz sobie przygotowalem wlalem dzis tylko fosfor z wyoliczen powinienem dodac 0,5 mg/l zgodnie z zasada 10:1:20

Awatar użytkownika
krzych0062

mały..., ja się nie deneruje, jeśli o mnie mowa...ale co najmniej wydało mi się dziwne to co napisał lukaszLDZ...przecież masz super rośliny z innego źródła :-)
Jeśli postanowiłeś trzymać N i P na tak niskim poziomie to ok., ja osobiście podwoił bym ich stężenie we wodzie. Nie zapominaj o potasie, światełku i CO2..."gazuj" i świeć prawie na maksa, niech rośliny dostaną przysłowiowego "kopa", by prawidłowo przebiegała fotosynteza a akwa wróci do wyglądu sprzed...no właśnie...jakiegoś czasu, gdy wszystko było oki, zanim zacząłeś "kombinacje alpejskie" z nawożeniem :-P

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

krzych0062 pisze:mały..., ja się nie deneruje, jeśli o mnie mowa...ale co najmniej wydało mi się dziwne to co napisał lukaszLDZ...przecież masz super rośliny z innego źródła :-)
Jeśli postanowiłeś trzymać N i P na tak niskim poziomie to ok., ja osobiście podwoił bym ich stężenie we wodzie. Nie zapominaj o potasie, światełku i CO2..."gazuj" i świeć prawie na maksa, niech rośliny dostaną przysłowiowego "kopa", by prawidłowo przebiegała fotosynteza a akwa wróci do wyglądu sprzed...no właśnie...jakiegoś czasu, gdy wszystko było oki, zanim zacząłeś "kombinacje alpejskie" z nawożeniem :-P
Dokładnie to samo mu mówiłam, kiedy odbierał rośliny..gaz, dobrze zbilansowane makro, światełka..tak,żeby niczego roślinom nie zabrakło i nie ma prawa byś źle :-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Zafira pisze:Dokładnie to samo mu mówiłam, kiedy odbierał rośliny..gaz, dobrze zbilansowane makro, światełka..tak,żeby niczego roślinom nie zabrakło i nie ma prawa byś źle :-) .
Małgoś...bo nic innego nie można powiedzieć przy roślinnym akwa i aktywnym podłożu...Nie ma się co czarować :-) Bo co nam dadzą podmiany skoro azot i fosfor będą nadal w złej proporcji, gdy zabraknie głównego "nośnika", czyli potasu i "opału" w postaci węgla i fotonów? Żaden rogatek, czy pistia w tym nic nie pomoże ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Tak to już jest w istocie, że najpierw muszą być warunki spełnione, te do wzrostu roślin.A to czy sobie posadzi rogatka, nadwódkę, czy rotalę werticillaris, indicę, blyxę..to już nie ma aż takiego znaczenia, wszak wszystkie wymienione rośliny rosną szybko ;-).
Schematy z neta, to porady,żeby na rozruch sadzić:rogatka, nadwódkę, moczarkę..owszem, to bardzo dobre rośliny na start, ale bez przesady,że bez tych gatunków, to już się nie da :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
maly07071989

krzych0062 pisze:mały..., ja się nie deneruje, jeśli o mnie mowa...ale co najmniej wydało mi się dziwne to co napisał lukaszLDZ...przecież masz super rośliny z innego źródła :-)

Nie mówiełem o Tobie tylko o Lukaszu
czyli mam zwiekszyc azot i potas a co z magnezem jak nie mam testów i kiedy mikroelementy mam podawac?? Mam Ferro +

Awatar użytkownika
krzych0062

maly07071989 pisze:Nie mówiełem o Tobie tylko o Lukaszu
Oki, oki ;-)
maly07071989 pisze:czyli mam zwiekszyc azot
Ja bym tak zrobił...Potas to normalna procedura...musi być i już. Oczywiście pamiętaj o fosforze.
maly07071989 pisze:a co z magnezem jak nie mam testów
Hm...wejdź na stronę wodociągów, które zaopatrują Cię we wodę, tam powinna być jakaś "tabelka" z danymi co do zawartości różnych pierwiastków we wodzie. Zerknij ile jest Ca, ile Mg podziel abyś uzyskał proporcję i wówczas to zareaguj ;-) Z mikro daj sobie na razie spokój... :-P

Awatar użytkownika
maly07071989

Wiec tak dolalem azotu do poziomy 10mg/l i fosforu do 1mg/l a co wlasciwosci kranowy to nie wiem nie moge znalezc:/ poszperam jeszcze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”