Przy kontroli populacji nie.darespl pisze:Tzn. że mogę dać krewetki, ślimaki itp i nie będzie miało to złego wpływu na zbiornik przy reszcie obsady?
Akwarium 45L
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- krzych0062
Moja nowa obsada, która już pozostanie w niezmienionym stanie to:
5 x Kirysek Karłowaty
10 x Neon Inessa
2 x Pielęgniczka Ramireza
I muszę się pochwalić, chociaż jeszcze się nie nastawiam, otóż dzisiaj pielęgniczki złożyły mi ikrę. Samica sprzątała, sprzątała, samiec ganiał neony i przyszedłem dwie godziny temu, samica blada, wymęczona, a samiec pilnuje ikry :). Kupiłem je w poniedziałek i dzisiaj taka niespodzianka :)
Z wyglądu akwa pozostawia jeszcze wiele do życzenia, wiele mi jeszcze tam brakuje roślinności i kamieni, ale póki co nie ruszam i obserwuję.
5 x Kirysek Karłowaty
10 x Neon Inessa
2 x Pielęgniczka Ramireza
I muszę się pochwalić, chociaż jeszcze się nie nastawiam, otóż dzisiaj pielęgniczki złożyły mi ikrę. Samica sprzątała, sprzątała, samiec ganiał neony i przyszedłem dwie godziny temu, samica blada, wymęczona, a samiec pilnuje ikry :). Kupiłem je w poniedziałek i dzisiaj taka niespodzianka :)
Z wyglądu akwa pozostawia jeszcze wiele do życzenia, wiele mi jeszcze tam brakuje roślinności i kamieni, ale póki co nie ruszam i obserwuję.
- krzych0062
z ikrą neony nic nie zrobią, ale za to młode zeżrą ze smakiem, lubia polowac na narybek. Nie wiem jak Ramirezki, ale Kakadu, które miałem nie zjadały ikry.
Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 00:02 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- krzych0062
Hm...od pocieszania to masz rodziców
Kto Ci napisze, że zaraz będziesz miał całe stado małych ramirezek z pierwszego tarła? Po prostu trzeba realnie podejść do tematu...no chyba, że jeszcze lubisz słuchać bajek? hehe
Łukasz...moim zdaniem jesteś w błędzie...porównujesz ramirezy do kakadu...oba gatunki to pielęgniczki...jednak dzieli je przepaść w powiększaniu liczebności i opieki nad małymi
A neony to dranie...tylko czekają na świeży kawior...

Łukasz...moim zdaniem jesteś w błędzie...porównujesz ramirezy do kakadu...oba gatunki to pielęgniczki...jednak dzieli je przepaść w powiększaniu liczebności i opieki nad małymi

A neony to dranie...tylko czekają na świeży kawior...

Fakt troche inne rybki, nie hodowałem Ramirezek, ale nie przypominam sobie aby, którys z kolegów z apisto odnotował zjadanie ikry przez neony hehe, raczej po pierwsze, nie podpłyną do wnętrza kokosa, a po drugie biorą pokarm raczej z toni a nie niczym zbrojnik grasuja po dnie oraz wnetrzach łupin kokosów. NAwet jesli były takie przpadki, to pewnie były to pojedyncze przypadki, neony to po prostu wprawni łowcy narybku, stad nikt stamtad nigdy nie polecał trzymania ich z apisto, kiedy chce sie odchować młode. Wejdź na apisto. pl to sie dowiesz od ludzi-pasjonatów, którzy hodują te rybki. Krzychu one sa wprawnymi łowcami narybku, raczej nie ikry.
Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 08:36 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
- krzych0062
Ależ jesteś zawzięty Łukasz...
Apistogramma inaczej podchodzi do tarła aniżeli Mickrogeophagus...Owszem, pielęgniczki typu Kakadu składają ikrę, jak wspomniałeś w łupinach kokosa...i tam neony nie mają wstępu. A ramirezy tego nie robią, składają ikrę na kamieniach, liściach, szybie...Miałem neony, ramirezy, kakadu i inne pielęgniczki i wlaśnie ikra ramirezek padała łupem neonów...nie kakadu, agassizów, czy borelli....A ostatnimi "zżeraczami" jakiejkolwiek ikry były kiryski...
I jak również wspomniałem to sami rodzice, jako pierwsi ją pożerają...
Darespl...nie chcę Cię zniechęcać, ale masz już trochę lat, więc w bajki już chyba nie wierzysz?
Najpierw trzeba zapewnić odpowiednią wodę, by zawiązała się ikra i wyląg narybek, rodzice muszą być już dojrzali...pierwszych kilka tareł pójdzie na marne i to jest normalne u ryb...Dopiero z czasem coś może się udać, ale nie jest to taka prosta sprawa. Niemniej życzę Ci powodzenia i udanego przychówku Ramirezek 

Darespl...nie chcę Cię zniechęcać, ale masz już trochę lat, więc w bajki już chyba nie wierzysz?

Oj Krzychu wcale nie jestem zawzięty
, Ramirezki uwierz, równiez potrafią składac ikrę w kokosie lub na nim, kwestia czy sa same w zbiorniku i czy akwa jest stricte dla nich a nie ogólne, tak myslałem, że przytrafi ci się ten rzadszy przypadek zjadania ikry przez neonki a nie narybku hehe. Co do wody to zazwyczaj te ryby które bierzemy od hodowców, podchodzą do tarła nawet w naszej kranowej wodzie, więc nie potrzeba jakiejs specjalnej
która to determinuje tarło.

Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 12:22 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- krzych0062
Zauwazyłem po pielęgniczkach, ze troche inaczej sie zachowuja w ogólnym gdzie sa inne gatunki ryb, a inaczej gdzie sa same. Do niedawna miałem kakadu i tylko one tam były i miałem okazje porównac z kakadu u mojego znajomego w pracy, w ogólnym, po pierwsze inne barwy a po drugie inne zachowania, nie mówiac o tarle, do którego w ogóle nie podchodziły u niego w tym ogólnym, chociaz było duże. Ale wracając do tematu, w ogólnym z innymi rybkami, które lubia ikrę lub narybek, nie odchowasz małych, chyba że cos się uchowa. U mnie przez przypadek została jedna mała rybka z miotu kakadu, zauwazyłem ostatnio, a rodziców pozbyłem sie juz pare tygodni temu. Jakims cudem sie uchowała, chociaz narybku nie dokarmiałem, bo nie miałem jak i czym i myslałem ze naturalnie umarł lub został zjedzony przez rodziców. A tu niespodzianka.
Łukasz