[20l] krewetkarium - DjLazy

djlazy

[20l] krewetkarium - DjLazy

Post autor: djlazy »

Witam. Mam do zaprezentowania dziś moje pierwsze krewetkarium.

Dalsze informacje na jego temat będę uzupełniał.

Krewetkarium założone na ziemi JBL'a Manado wraz z substratem.
Roślinki wszystkie żywe i zdrowe. Krewetki z wielkim wigorem.

A oto zdjęcie:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 08:07 przez djlazy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

djlazy pisze:Witam. Mam do zaprezentowania dziś moje pierwsze krewetkarium.
Ale kreweci nie przedstawiłeś ;-), no oki, widać jakieś RC :-).
djlazy pisze:Krewetkarium założone na ziemi JBL'a Manado wraz z substratem.
Manado jest nie za dobre dla krewetek, zwłaszcza o czerwonym pigmencie, już to przerabiałam u siebie-słabo na nim widać krewecie,a przecież chodzi nam raczej o coś odwrotnego ;-).
djlazy pisze:Roślinki wszystkie żywe i zdrowe
I niektóre za duże do tego zbiornika i niezbyt pasujące tutaj np. subulata, h.leucocephala, rogatek, a rzęsa zarośnie Ci całą taflę wody, blokując dostęp światła.Dodatkowo ciężko jest wybierać rzęsę z kreweciarni, bo przesiadują na niej młodziutkie krewetki, które wyjmujesz razem z rzęsą..żmudna robota i nie polecam. Póki nie masz jeszcze dużej populacji kreweci, wyjmij rzęsę z akwarium, bo później będzie trudno oddzielać ziarno od plew ;-) i jeszcze z miski pełnej rzęsy wybierać młode krewetki i ponownie je siatką wrzucić do akwarium i zrobić to tak,żeby rzęsa nie wpadła-czynność niemożliwa prawie do wykonania :-P .
A co masz takie tąpnięcie podłoża z przodu?.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

djlazy

to tąpnięcie jest obsadzone mchem, by wyglądało jak mały kanion - ale coś nie wyszło.
Większość roślinek jest sadzonkami z wiekszego baniaka. Mały eksperyment z oświetleniem. Gdyż w krewetkarium mam 30W oświetlenia na 20l wody.

Ogolnie narazie mnie nie stać na jakieś konkretne roślinki do tego małęgo baniaczka. Nie wiem co by pasowało na 3 plan...? (planuje zrobić cały w mchu. wziąść siatkę taką jak do styropianu i przymocować do niej mech. Nastepnie to przylepić na przylepce do szyby.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

djlazy pisze: Ogolnie narazie mnie nie stać na jakieś konkretne roślinki do tego małęgo baniaczka. Nie wiem co by pasowało na 3 plan...? (planuje zrobić cały w mchu. wziąść siatkę taką jak do styropianu i przymocować do niej mech. Nastepnie to przylepić na przylepce do szyby.
Jak na pierwsze krewetkarium to nie jest źle,a jeszcze może być tylko lepiej ;-) .
Jeśli chcesz, to mam dużo hedyotisa salzmanii, pisz na pw :-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

djlazy pisze:Nastepnie to przylepić na przylepce do szyby.
Spraw sobie je dobrej jakości.
Te zwykłe szybko twardnieją i się odklejają.
Z tego co zauważyłem,to najlepsze są permanentne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze: najlepsze są permanentne
:?: :?: :?: Sorki, ale przyznam nie słyszałem takiego określenia...Choć faktycznie mogłem wiele nie słyszeć ;-) Łukasz...co to takiego, co kryje się pod tym pojęciem?
Miałem kiedyś takie, które nie zmieniają barwy na mleczną i dość długo "trzymały się " szyby...Ale przekonany byłem, że są z PU...Hm...to nowość dla mnie...i nie żebym coś wymyślał ;-)

djlazy

najlepsze są te droższe. Tylko problem jest taki, że ciężko to dostać w akwarystycznym, ponieważ teraz przyssawki sprzedają tylko w kompletach pełnych np do filtra danego... Więc nie mają "otworków" w sobie.

W akwa 112l mam korzenie przymocowane do szyby jakimiś przyssawkami. Były droższe niż te zwykłe. Zobaczymy jak się sprawdzą :)

Lukiki

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Tutaj chciałem napisać o przezroczystych,a komuś na GG o permanentnym makijażu i stąd taka pomyłka :oops:
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

djlazy

wiemy o co chodzi ;]

Awatar użytkownika
krzych0062

Spoko Łukasz...jestem wyrozumiały aż do bólu...hehe ;-) Jednak wiesz...czasem potrafię postawić "weto" niesprawiedliwości :-P

Lukiki

krzych0062 pisze:"weto" niesprawiedliwości :-P
...które często chodzi szlakiem spraw prywatnych :-P
Dobra Krzysztof już bez OT,bo nie ma po co.
djlazy pisze:wiemy o co chodzi ;]
Nie,no u mnie bez tych rzeczy ;-)
A co do mchów,to jak byś chciał christmassa ,to coś można uciąć i tak na dniach,tygodniach aranżacja idzie na śmieci.
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:..które często chodzi szlakiem spraw prywatnych :-P
Łukasz...kolejny raz wywlekasz coś, co nie powinno ujrzeć światła dziennego...Co chcesz tym osiągnąć? Jakieś wsparcie, współczucie i poklask innych forumowiczów, że jesteś przeze mnie napiętnowany? Że chcę Ci z tego powodu jakoś dyskredytować? Zauważ, że jeśli mówisz sensownie to przyklaskuję i, jeśli mówisz bzdety to napiętnuję to...potrafię przyznać się do błędów w mej niewiedzy, nieuważnym czytaniu postów...Więc po co to? Zostaw to sferze prywatnej i już nie rozdrapuj zabliźnionych ran...Proszę Cię o to kolejny raz...daj już temu spokój... Dziękuję :-)

furious tomash

Post autor: furious tomash »

djlazy pisze:teraz przyssawki sprzedają tylko w kompletach pełnych np do filtra danego... Więc nie mają "otworków" w sobie.
:)
w małych sklepikach kupisz bez problemu; z sieciówek na sztuki, do wyboru do koloru masz w m1

szukałem bezbarwnych i tam znalazłem (z tym że po jakimś czasie to one się raczej barwne zrobiły :) zmleczniały :mrgreen: >ma ktoś na to jakiś "myk" ?< )
bla bla bla...

djlazy

wole jednak nic nie kupować do akwariów z tych sklepów ;]
Tam te przyssawki nie są dobre. Odkształcają się, i potem wyglądają nieestetycznie.

djlazy

Lukiki pisze:A co do mchów,to jak byś chciał christmassa ,to coś można uciąć i tak na dniach,tygodniach aranżacja idzie na śmieci.
Jestem także chetny :P Ale co z tego mchu można zrobić? Bo narazie pomysłów nie mam.

Edit. Czy kardynałki chińskie budują gniazda z bąbelek powietrza pod powierzchnią wody?
Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 19:54 przez djlazy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”