darespl pisze:Ponawiam pytanie o światło. Zwykłe białe będzie dobre?
Witam,
Wtrącę swoje trzy grosze, myślę, że koledzy nie bedą mieli tego za złe . Darespl pamiętaj przy wymianie o stateczniku - nie wiem jaki masz ale czasem nie można tak po prostu wsadzić świetlówki o większej mocy w to samo miejsce. Wszystko zależy od tego co masz wyżej tzn od zacisków. I teraz jaką masz pokrywę - jeżeli na stateczniku magnetycznym to wypadałoby wymienić na statecznik elektroniczny - powód prozaiczny ale ważny - oszczędzamy pieniądze - na tym drugim zużycie jest mniejsze. Magnetyczny dodaje W do oświetlenia.
Myślę, że Daylightstar, tak przynajmniej ja bym zrobił.
Darespl pamiętaj przy wymianie o stateczniku - nie wiem jaki masz ale czasem nie można tak po prostu wsadzić świetlówki o większej mocy w to samo miejsce. Wszystko zależy od tego co masz wyżej tzn od zacisków. I teraz jaką masz pokrywę - jeżeli na stateczniku magnetycznym to wypadałoby wymienić na statecznik elektroniczny - powód prozaiczny ale ważny - oszczędzamy pieniądze - na tym drugim zużycie jest mniejsze. Magnetyczny dodaje W do oświetlenia.
Myślę, że Daylightstar, tak przynajmniej ja bym zrobił.
Nie kumam z tego nic :(.
Czytałem że jarzeniówka fluoroscencyjna ma większą moc niż zwykła. W sensie że np. moja fluoroscencyjna 15W może mieć więcej niż normalna? Czy nie patrzyć na to i kupować normalną 25W?
Teraz jak patrzę na oświetlenie, to wydaje mi się dobre. Myślicie że jak walne prawie dwa razy mocniejsze, to nie będzie zbyt rażące dla rybek?
Takie oświetlenie jest teraz:
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 23:48 przez darespl, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie, chodzi o to, że mając statecznik magnetyczny w rezultacie płacimy za więcej W niż mamy świetlówkę. Czyli np oświetla nam 15W, ale zużywa prądu więcej. Statecznik magnetyczny grzeje się i stąd właśnie ta dodatkowa moc - nie widoczna przecież....
Przy elektronicznym tak nie ma - mamy 15W i płacimy za 15W.
P.S. Zdjęcia Ci się źle wstawiły
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 23:08 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.
Sam sens rozumiem, ale kwestia wymiany tego itp, to już nie na moją głowę.
Myślicie że 25W będzie ok na to aq?
Dzięki za porady.
Liczyłem sobie pojemność akwa, wyszło trochę ponad 40l ze względu na szybę (półokrągła).
W takiej sytuacji zastanawiam się pomiędzy 18W a 25W. Oglądałem tą moją, ma 14W i kosztowała 40zł...
Kupię paczkę/dwie bazaltu, albo ciemnego żwiru. Duży korzeń, mchy i z resztą zobaczę. Dokupię jeszcze ze dwa ślimaki.
Woda już zaczyna pachnieć jak las po deszczu, więc to dobry znak. Ta lancetowata roślinka wypuszcza mi liść za liściem. Neony dobrze czują się na ciemnym dnie, podobno mniej się stresują. Jutro na starcie zobaczę co będzie. Start startuje od 08:00 czy wcześniej?
Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 16:25 przez darespl, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do oświetlenia to myślę, że koledzy z bogatszym doświadczeniem doradzą Tobie jakie. Imho to wszystko zależy od tego jakie rosliny w akwarium - są takie, którym nie potrzeba za dużo światła.
Co do Startu to jest od 8-ej ale większość zaczyna się rozstawiać i tak koło 9 są już wszyscy. Ja zawsze jeżeli jeżdżę to pojawiam się koło 9.
25 wat będziesz miał spokojne akwa bez jakiegos super swiatla, które od razu narzuca co2 i nawozenie slupa wody obfite. Niektózy maja na tym naprawde ładne roslinki, przy odpiwiedniej umiejetnosci rozplanowania przestrzeni zielonej tj. roslin w akwa, i delikatnym nawozeniu bedzie wszystko ladnie rosło, może pokusic sie o carbo w płynie . Do swiatła dołóz odbłysniki
Rozmawiałem z gościem sprzedającym jarzeniówki i powiedział mi że przy tym rozmiarze akwarium, czyli dł. 50cm, nie ma jarzeniówek 25W tylko 14 :/. Podobno więcej wat wiąże się z dłuższą jarzeniówką... To prawda? Szukałem na necie ale średnio to widzę.
Mam też do Was pytanie. Szukam skałki typu "grey mountain".
W necie najtaniej ok. 20zł (kg) + przesyłka drugie tyle.
Do mojego małego zbiorniczka by one dużo dały.
Mam też korzeń, ale jest to jedna z rzeczy które wyglądają lepiej "na wieszaku". Panie będą wiedziały o co chodzi ;).
Pozdro i dzięki za pomoc.
Edit.
Jarzeniówka ma ok 35 cm.
Edita 2. xD
Mam Carbo i podlewam regularnie i bardzo się fajnie spisuje. Planuje też kulki glintorf.
Dobra, większa moc świetlówki odpada. Z większą mocą idzie w parze większa długość. Założę za to jak znajdę osłonkę odblaskową... Niby o 100% usprawnia oświetlanie. Nawet 30-50% dużo mi da, a teraz nie mam żadnej.
Ostatnio zmieniony 2011-11-28, 19:20 przez darespl, łącznie zmieniany 3 razy.
W standardowej pokrywe masz tam 14 ale najpewniej 15 w t8. Wychodzi troche mało światła, musisz dołozyc jedna świetlówke t5 24 w do tego co masz teraz. Ja mam u siebie takie rozwiązanie i jest gites
No troszkę mało wychodzi. Zobaczę jak będzie z odbłyśnikiem i ze świetlówką nie wybarwiającą tylko normalną.
Ktoś coś wie o tych skałkach "grey mountain", gdzie można w Łodzi tanio je kupić?
Nie zrobiłem tego jakoś niesamowicie, ale wypierniczyłem te kamienie i na warstwę białego drobnego żwiru, dałem jeszcze jeden ciemny (grafit/czerń coś w ten deseń). Myślałem że do tego ciekawie by wyglądały, bo dość dużo widzę tego typu aranżów, a nim zrobię coś typowo swojego, to chcę powoli ogarnąć temat od nowa. Dzisiaj widziałem takie dość duże czarne, z takimi jakby żyłami białymi. Wydawałyby mi się ok, ale nie wiem czy nie było to coś z wapieniem jakimś, nie chciałem wody zapaskudzić neonkom. Może ktoś z Was coś wie o tym. Ponawiam przy okazji pytanie o te kamienie.
To pytanie po co mi one, rozumiem że wynikało z tego że nie pasowałyby do tego co wstawiłem w pierwszym poście?