Dziwny nalot na roślinach - pomocy :(

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tigraa

Dziwny nalot na roślinach - pomocy :(

Post autor: tigraa »

witam
Posiadam akwarium 25l, a w nim kilka gupików. Oświetlenie 15W, temp 26`C.
Dwa dni temu, po podmianie wody na moich roślinkach pojawił się dziwny brązowo zielony nalot. Wygląda to tak:
Obrazek
Dodam, że woda podmieniana jest regularnie co tydzień - 20 % odstanej kranówki. Dotąd nie było żadnych podobnych problemów. Jestem bardzo zaniepokojona, ponieważ zauważyłam, że dwie rybki również nie zachowują się naturalnie - są apatyczne i plywają przy dnie, czasami pocierając się o żwir.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to może byc oraz jak sie tego pozbyć,
Z góry dziękuje
pozdrawiam
tigraa

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Moim zdaniem to nalot jakiegos brudu z dna gdy podaczas wymieniania wody zbieralas syfki z dna. Mialem tak wielokrotnie, a co do rybek to moze jakos ta podmianka wody zle zadzialala. Wiec najlepiej jakbys przeprowadzila dla nich jakas kwarantanne.
Pozdrawiam adamozw.

Awatar użytkownika
tigraa

Witam
Też mi przyszlo na myśl że to może być brud, tylko że ja prawie wszystkie rośliny wyjmuje podczas podmiany, bo są wrośnięte w lignity, oczywiście oprócz trawki i żabienicy - ale akurat ich nie dotyczy ten problem.
Akwa mam od 2 lat, a dopiero teraz zdarzyła się taka sytuacja...

adamozw
Kontakt:

A jakie masz podloze ? Bazalt czy moze jakis inny substrat?

Awatar użytkownika
tigraa

Zwykły żwir bazaltowy... właśnie zakupiłam inne podłoże - Hanza Green i zamierzam wymienić. Chce też kupić AguaSubstratII ale to do drugiego akwa z krewetkami. Ale to dopiero jak się sytuacja unormuje. Odłowiłam rybki, tylko nie wiem czy kupić im jakieś leki??

adamozw
Kontakt:

Kup akryflawine (tropicala), zielen malachitowa (zooleka) i na wszelki wypadek ichtiosan czy cos takiego to jest chyba na ospe (chyba). Moze to jakos pomoze twoim rybka. A co do podloza to lepiej wg mnie uzywac Aqua Substratu II. Nie mam i chyba nie bede miec doswiadczenia z hanza green bo prostu AsII odpowiada mi i wg mnie spelnia swoje zadanie.
Pozdrawiam adamozw.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

adamozw pisze:Kup akryflawine (tropicala), zielen malachitowa (zooleka) i na wszelki wypadek ichtiosan czy cos takiego to jest chyba na ospe (chyba). Moze to jakos pomoze twoim rybka.
Nie no kolego, takich rad to lepiej nie udzielaj. Lanie leków na oślep, bez zdiagnozowania choroby jest najgorszym co można zrobić. Jak jesteś chory i nie wiesz na co to nie łykasz chyba na oślep antybiotyków, prawda? Taka kuracja osłabi to tylko ryby, albo je nawet dobije. Zniszczy też florę bakteryjną i osłabi rośliny. Lepiej postarać się poszukać przyczyny, sprawdzić czy podmiana nie zmienia parametrów, czy no3 jest w normie itd. Aha, adamozw używaj ęąłóńść, bo skoro wszyscy inni to robią, to Ty też na pewno dasz radę.
Co do nalotu na roślinach, sprawdź czy jak potrząśniesz liściem to czy to zleci. Jak nie, to wtedy pomyślimy.
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 11:15 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Moim zdaniem to rodzaj okrzemek. Jeśli schodzi pod palcem to na 99% to są okrzemki. Z reguły pojawiają się one w nowo założonych zbiornikach lub przy zachwianiu równowagi biologicznej. To tłumaczyło by dziwne zachowanie ryb. Możliwe, że zakupiłaś jakaś nową rybę lub roślinę i coś się z nią przyniosło. Najbardziej prawdopodobnym jest, że parametry wody w kranie zmieniły się co odbiło się to na biologi twojego akwarium.
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”