Ślimaku daj żyć!

smart4u

Ślimaku daj żyć!

Post autor: smart4u »

Witam,

A zagościły u mnie ślimaki, mam dużo roślin, żyworódki i generalnie wszyscy mieszkańcy akwarium nie życzą już sobie tych ewidentnie nieproszonych gości.
Jeśli znacie sposoby na bilet w jedną stronę dla ślimaków (pospolitych małych) najlepiej biologiczny to proszę o radę.

Dzięki z góry
Smart4u

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Anentome helena.
Ślimaki nie są szkodnikami. Jeśli pojawiły się w nadmiarze tzn, że coś nieprawidłowego dzieje się w baniaku.

aronix

Post autor: aronix »

Jak wcześniej kolega pisał helena Cię wyleczy chyba że wolisz bocję.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

aronix pisze:Jak wcześniej kolega pisał helena Cię wyleczy chyba że wolisz bocję.
A czemu polecasz bocje, stadne i duże ryby, jeśli nie masz informacji o zbiorniku autora wątku?.
smart4u, a skąd wiesz, że wszyscy mieszkańcy Twojego akwarium nie życzą sobie ślimaków ;-) i jaki one mają związek z roślinami..tylko nie mów, że je zjadają :mrgreen: ?. Spytaj ich jeszcze, czy życzą sobie te"metody biologiczne" ;-)
Tutaj masz obszernie o ślimakach, było już o tym nie raz na forum:
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... e&start=15..
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 16:35 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

aronix

Post autor: aronix »

Masz rację z tą bocją nie pomyślałem o wielkości całej reszcie.
Ale biologicznych sposobów nie toleruje.

smart4u

No nie wiem, może pozostać przy w miarę "kontrolowanej ilości ślimaków...Generalnie obawiam się, że helenki też chętnie się rozmnożą, choć cykl ich wylęgu to kilka tygodni...sam nie wiem. Bocje odpadają bo mam maleńki narybek non stop chowający się w roślinach.
Smart4u

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ja uśmierciłem sporą część populacji ślimaków (w tym ponad 100 helenek) nadmiarem so4. Nie jestem pewny czy to na 100% przez siarczany, ale tak powiedział mi bardzo znany na tym forum hodowca. :-)

Nadmiarem helenek się nie przejmuj.
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 18:56 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

smart4u, z ślimakami to jest tak, że jeżeli wymieniasz się z jakimś innym akwarystą roślinkami czy kupujesz te z hodowli podwodnych to często nawet nie chcąc przywleczesz slimaki do siebie.
Co zrobić, zależy ile ich jest. Może wystarczy przy podmiankach powyciągać tyle ile się zobaczy i wstawić na forum (posiadacze helenek i bocji się ucieszą...)

smart4u

W sumie racja, po wymiance sobie przyszły...no to kolekcjonuje, właściciele bocji zapraszam!
Smart4u

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

Post autor: ANDRZEJ1977ŁÓDŹ »

Miałem kiedyś bocje i strasznie mi dewastowały dno w poszukiwaniu pokarmu bocje są dość silne i bez problemu wykopują roślinki które trzeba ciągle sadzić co jest wkurzające , co do ślimaków to może jest to dobre w małych zbiornikach bo w dużych to wątpię by te helenki dały radę gdyż zazwyczaj szkodników jest więcej niż helenek i zanim te helenki powyjadają te szkodliwe ślimaczki to minie duuużo czasu gdyż no helenki to też ostatecznie ślimaki i wiadomo że przemieszczają się powoli a i same są niewielkie no mówiąc krótko to nie wiem czy coś pomoże gdy wrzucę kilka helenek na 300l akwa w którym są tysiące szkodliwych małych ślimaczków aaaa takowy problem mam w akwa w pracy i sam rozważam jakieś rozwiązanie i tak myślę że helenki są za wolne a bocje dewastują dno no i bocje są stadne i powinno być ich z 6szt do czego potrzebny jest duży zbiornik ,zaryzykowałem i zakupiłem 4szt {więcej facet nie miał} bocje siatkowane są małe mają ze 3cm i jak narazie nie interesują się ślimakami a mieszkają w akwa z tydzień już tak więc oswoiły się z nową rezydencją no może powinny podrosnąc no zobacze za jakiś czas .....kumpel robi tak że wyławia kilka ślimaków rozgniata i karmi nimi ryby i muszę powiedzieć że rybki je wcinają jak szalone .... :roll:

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nie znasz możliwości helenek, ich zdolności do znajdowania ofiary są niebywałe, znajdują się dokładnie tam gdzie akurat wrzucę im kolację
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Andrzeju, proszę Cie, używaj kropek i przecinków. Tego się nie da czytać... :-/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Andrzej-to chyba jeszcze nie rozmnożyły Ci się heleny, w zbiorniku nie nawożonym EI one potrafią tak się rozmnożyć i wytrzebić inne ślimaki, że już po za nimi nic ze skorupką nie zobaczysz ;-) .
Ostatnio zmieniony 2011-11-16, 23:07 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zafira pisze:że już po za nimi nic ze skorupką nie zobaczysz
I dajesz ogłoszenie,że potrzebujesz jakieś ślimoki na papu dla helenek :-P tak są te ''kobity'' obrotne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

To chyba będę kolejnym który to potwierdzi. Ja żeby te żarłoki wykarmić "żywcem", założyłem specjalnie mały zbiornik na rozmnożenie rozdętek.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”