[250] Akwarium roślinne na ziemi

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

[250] Akwarium roślinne na ziemi

Post autor: Alchemik »

Witajcie

Akwarium które prezentuję wystartowało na początku lipca. Przez pierwsze 2 miesiące miałem ciągły problem z zakwitem pierwotniaków. Dopiero na początku września pierwotniaki odpuściły i rośliny zaczęły rosnąć. Cały czas walczę z klarownością wody. Od wczoraj w wewnętrznym śmiga Purigen. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak jak na foto.

Akwarium: 250 litrów 100x50x50
Filtr: Eheim 2217 (Lava+ gąbka) prefiltr na wlocie
CO2: Butla wysokociśnieniowa + reaktor narurowy podawane 11-21
Nawożenie: sole + mikro Intermagu
Oświetlenie: 4x39W 12-22
Podłoże: ziemia do sadzonek + lava wulkaniczna wszystko przysypane żwirem 2-4mm.
Faune i flore uzupełnię w wolnej chwili.

BTW. Może ktoś wie co tam mi rośnie po lewej z tyłu ? Podobne do Rotali vietnam ale wg mnie jest delikatniejsze.

Obrazek

Zdjęcie słabe. Cały czas się uczę i średnio idzie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-01, 22:01 przez Alchemik, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Alchemik pisze:Może ktoś wie co tam mi rośnie po lewej z tyłu ? Podobne do Rotali vietnam ale wg mnie jest delikatniejsze.
Może to być rotala walichi. Zbiorniczek przyjemny dla oka, jedynie sprzęt po prawej rzuca się w oczy ;-).
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 21:08 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wygląda,to tak jak,by całą lewą stronę robiła Ci babcia,a środek wykonałeś własnoręcznie i z głową.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

To fakt lewa strona do dopracowania bo jakoś nie pasuje do reszty<ale po poprawkach może wyjść z tego bardzo fajny baniaczek, cała reszta bardzo mi się podba>

Widzę że Japonica też Ci nieżle śmiga ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ładny zbiornik, wiadomo, że z czasem ulegnie to dopracowaniu i modyfikacji, sam narazie ucze sie pewnych rzeczy, z jakim efektem, zobaczymy. Zastanawia mnie jednak jeden dośc istotny fakt, mianowicie widoczna z przodu zbiornika ziemia ogrodowa zaraz przy szybie. Domyślam się, że to ziemia ogrodowa, to czarne przylegające do przedniej szyby, lecz nie po całej długości zbiornika. Czy to ma jakis cel , bo raczej chyba nie zaleca się aby ziemia dotykała ścian akwarium, ze względów estetycznych ale przede wszystkim chyba praktycznych.( glony) To celowy zabieg czy ziemia zmieszała Ci się po prostu ze żwirkiem??
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Zbiorniczek przyjemny dla oka, jedynie sprzęt po prawej rzuca się w oczy ;-) .
Ano rzuca się rzuca, ale nie bardzo mam co z nim zrobić. A wyciągać do zdjęcia nie bardzo mi się chce. Zresztą na co dzień jakoś przywykłem i nie widzę ich.
Lukiki pisze:Wygląda,to tak jak,by całą lewą stronę robiła Ci babcia,a środek wykonałeś własnoręcznie i z głową.

Lewa strona faktycznie masakra. W sobotę wszystko przycięte kilka cm nad podłożem więc za kilka tygodni może nabierze to wszystko kolorów.

Bolek1984 pisze:Widzę że Japonica też Ci nieżle śmiga ;-)
To hydrocotyle to chwast ;) Rośnie tak szybko, że szok.
lukaszLDZ pisze:Zastanawia mnie jednak jeden dośc istotny fakt, mianowicie widoczna z przodu zbiornika ziemia ogrodowa zaraz przy szybie. Domyślam się, że to ziemia ogrodowa, to czarne przylegające do przedniej szyby, lecz nie po całej długości zbiornika. Czy to ma jakis cel , bo raczej chyba nie zaleca się aby ziemia dotykała ścian akwarium, ze względów estetycznych ale przede wszystkim chyba praktycznych.( glony) To celowy zabieg czy ziemia zmieszała Ci się po prostu ze żwirkiem??
Ziemia jest tylko na środku akwarium. Po ok 5 cm od każdej ścianki nie było nawet odrobiny ziemi. Niestety to czarne to glony. Część z nich wcinają ślimaki które jakoś zakopują się w podłoże i wyżerają co nieco. Ziemia na pewno się nie zmieszała ze żwirkiem bo nie mieszam w ogóle w podłożu od początku akwarium więc nie miało prawa się nic wymieszać.
Pozdrawiam
Piotr

stinkfist26

Re: 250 litrów Akwarium roślinne

Post autor: stinkfist26 »

Alchemik pisze: BTW. Może ktoś wie co tam mi rośnie po lewej z tyłu ? Podobne do Rotali vietnam ale wg mnie jest delikatniejsze.
mayaca fluviatilis

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Dokładnie. Pamiętam, że nawet kupiłem ją od Ciebie dawno dawno temu. Najpierw zmarniała, bo rosła gdzieś mocno w cieniu a teraz śmiga jak szalona.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Mała aktualizacja.

Obrazek

Lewa strona jakoś mi nie pasuje ale nie bardzo mam pomysł co z nią zrobić. Na II- III plan planuję dać Shinersie lub Ludwigie repens. Zrobiłem drugie podejście do Rotali wallichi i nie dała rady :(
Zastanawiam się nad wyrzuceniem Microsorium i wstawieniem tam jakieś Cryptocoryny. Mam jakąś całkiem dużą czerwoną więc może tam wyląduje.

Swoją drogą walczę z zielenicami na szybach + teraz mam dziwne krótkie włoski które bardzo lekko schodzą.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Mi tam się podoba z tym microsorium, tylko gdyby był trzeci plan w tym lewym rogu lepiej by wyglądało, bo teraz troszkę odstaje...

Ogólnie baniak bardzo przyjemny. Prosty i fajnie zielony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Alchemik pisze:Zastanawiam się nad wyrzuceniem Microsorium
Jak dla mnie to microsorium tam idealnie pasuje.Faktycznie tylko ta nieszczęsna lewa strona, a może tak jak z prawej strony odsłonić podłoże i żeby tworzyło to centralną oazę zieleni <tak mi się to widzi>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Bolek1984 pisze:a może tak jak z prawej strony odsłonić podłoże i żeby tworzyło to centralną oazę zieleni <tak mi się to widzi>
Dokładnie, moim zdaniem lewą stronę powinieneś obniżyć może bez przesady z odsłanianiem podłoża ale tak ze 4cm niżej jakbyś rośliny ciął.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a ja jestem zdania jak yorki, coś co dopełni lewą stronę na 3 palnie, ale i bez tego wygląda konkretnie
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Dla mnie świetne:)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

A jak teraz lewa strona ???

Obrazek